
Sastojci:
- 125 g višenamjenskog brašna
- 200 g šećera
- 30 g BAM kakaa u prahu
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 120 ml ulja
- 2 velika jaja
- 120 ml vruće vode
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 90 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 90 g šećera u prahu
- 40 g BAM kakaa u prahu
- 2 – 3 žličice slatkog vrhnja
- BAM dekoracije
Upute za pripremu:
1
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite pekač promjera 23 cm. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, BAM kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U srednje velikoj posudi umutite ulje, jaja i BAM pastu od vanilije. Mokre sastojke ulijte u suhe, dodajte vruću vodu i sve skupa mutite kako bi se sastojci sjedinili. Tijesto ravnomjerno izlijte u pripremljeni pekač. Pecite 25 – 27 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne bude čista. Ostavite da se torta potpuno ohladi u pekaču koji ste postavili na rešetku.
1
Ručnim ili samostojećim mikserom umutite maslac na srednjoj brzini dok ne postane kremast, tj. oko 2 minute. Miješajući na srednjoj brzini dodajte šećer u prahu, BAM kakao prah, 2 žličice slatkog vrhnja i BAM pastu od vanilije. Kad ste dodali sastojke, promijenite brzinu na najbržu i mutite još 3 minute dok se sastojci ne povežu. Dodajte još jednu žličicu mlijeka/vrhnja ako vam je masa malo pregusta.
2
Ohlađenu tortu izmrvite u zdjeli iznad pripremljene čokoladne smjese. Pripazite da u smjesi ne bude grudica. Uključite mikser i mutite dok se sastojci potpuno ne sjedine. Odmjerite 1 žličicu vlažne smjese i oblikujte je u kuglicu. Stavite čokoladne kuglice na obložen pekač. Pekač s čokoladnim kuglicama stavite u hladnjak na dva sata ili u zamrzivač na 1 sat.
1
Tamnu BAM čokoladu rastopite nad vodenom kupkom. Prije prelijevanja čokoladnih kuglica ostavite da se malo ohladi jer će čokolada na čokoladnim kuglicama popucati ako bude prevruća. Za prelijevanje uzmite samo dvije-tri čokoladne kuglice iz pekača, ostale držite na hladnom tijekom prelijevanja. Štapić na koji ćete staviti kuglicu na 5 mm umočite u otopljenu čokoladu jer se tako dodatno osigurava da kuglice ne skliznu sa štapića. Ukras na čokoladnim kuglicama dodaje se odmah nakon čokoladnog preljeva jer će inače pasti sa na čokoladnih kuglica.