Sastojci:
za craquelin:
- 30 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 30 g smeđeg šećera
- 30 g višenamjenskog brašna
za kuhano tijesto:
- 125 ml vode
- 60 g neslanog maslaca
- 15 g šećera u prahu
- 75 g višenamjenskog brašna
- 2 jaja na sobnoj temperaturi
Za pripremu sve poznatije Craquelin slastice upotrebljava se kuhano tijesto. Craquelin (izgovara se „Kra-ke-lin”) slastica je od tankog sloja prhkog tijesta koji se dodaje preko kuhanog tijesta i potom se sve zajedno peče. Craquelin se upotrebljava kako bi se dobila slatka i hrskava korica na kolačima kao što su princes krafne ili eclairi.
Riječ dolazi od francuskog glagola „Craquer” (ili „craqueler”), što znači pucati. Prilično jednostavno!
Ovo tijesto prepoznatljivo je po ispucalom izgledu koji nastaje kad se kuhano tijesto raširi u pećnici, zbog čega se tanka korica raspuca. Craquelin može biti običan (zlatno-smeđi) ili prirodno obojen raznim sastojcima.
Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod MASTERCHEF koji vam donosi 10 % popusta na cijelu narudžbu.
Osnovni craquelin priprema se od samo 3 sastojka, ali možemo dodati i mnoge druge sastojke za aromu i boju. Osnovni craquelin aromatiziran je samo šećerom i maslacem, ali se mogu dodati i male količine drugih sastojaka za boju i okus. Na primjer, možemo dodati malo kakaa u prahu, matcha praha, ekstrakta kave, liofiliziranog voća…
Mogućnosti su beskrajne!
BAM savjet za pripremu kuhanog tijesta: jaja su vrlo važan sastojak. Želimo li znati jesmo li postigli pravu konzistenciju tijesta, gurnemo prst u tijesto i podignemo ga (malo tijesta treba se zalijepiti za prst). Okrenite prst tako da se tijesto i dalje drži za njega, ali je okrenuto „naopako”. Ako vam se tijesto polako spušta preko prsta i stvara oblik obrnutog slova C, na dobrom smo putu.
Ako tijesto ne dobije oblik obrnutog slova C, moramo dodati još jaja. Ako je tijesto previše tekuće i ne stvara lijep oblik obrnutog slova C, nažalost smo dodali previše jaja i tijesto se ne može spasiti.
Ako se kuhano tijesto ne diže u pećnici, to obično znači da se tijesto nije peklo dovoljno dugo ili da pećnica nije bila odgovarajuće temperature. Ako je pećnica na odgovarajućoj temperaturi, voda će se pretvoriti u paru i napuhati tijesto, ali kuhano tijesto još treba peći dovoljno dugo da se stvori korica zbog koje će zadržati svoj oblik.
BAM savjet za pripremu craquelina: budući da je tijesto vrlo tanko razvaljano, vrlo brzo će omekšati. Ako je craquelin premekan za rukovanje ili pomicanje, jednostavno ga vratite u zamrzivač na nekoliko minuta da se stvrdne. Ako je kuhinja topla, možda ćemo ga morati nekoliko puta vratiti u zamrzivač tijekom sastavljanja.
Može se dogoditi da craquelin bude prehladan ili pretanko razvaljan. Zakrpajte ga toplinom prstiju ili ga ponovo razvaljajte na odgovarajuću debljinu i ponovo ga zamrznite.