NOVO: Preljev Ananas Mango sa 70% udjela voća, koji spaja egzotične okuse ananasa i manga.

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Craquelin: umjetnost tankog sloja

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Vrijeme pripreme: 2 h
  • Zahtjevnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Broj sastojaka: 8
craquelin: umjetnost tankog sloja

Za pripremu sve poznatije Craquelin slastice upotrebljava se kuhano tijesto. Craquelin (izgovara se „Kra-ke-lin”) slastica je od tankog sloja prhkog tijesta koji se dodaje preko kuhanog tijesta i potom se sve zajedno peče. Craquelin se upotrebljava kako bi se dobila slatka i hrskava korica na kolačima kao što su princes krafne ili eclairi.

Riječ dolazi od francuskog glagola „Craquer” (ili „craqueler”), što znači pucati. Prilično jednostavno!

Ovo tijesto prepoznatljivo je po ispucalom izgledu koji nastaje kad se kuhano tijesto raširi u pećnici, zbog čega se tanka korica raspuca. Craquelin može biti običan (zlatno-smeđi) ili prirodno obojen raznim sastojcima.

Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod MASTERCHEF koji vam donosi 10 % popusta na cijelu narudžbu.

Osnovni craquelin priprema se od samo 3 sastojka, ali možemo dodati i mnoge druge sastojke za aromu i boju. Osnovni craquelin aromatiziran je samo šećerom i maslacem, ali se mogu dodati i male količine drugih sastojaka za boju i okus. Na primjer, možemo dodati malo kakaa u prahu, matcha praha, ekstrakta kave, liofiliziranog voća…

Mogućnosti su beskrajne!

BAM savjet za pripremu kuhanog tijesta: jaja su vrlo važan sastojak. Želimo li znati jesmo li postigli pravu konzistenciju tijesta, gurnemo prst u tijesto i podignemo ga (malo tijesta treba se zalijepiti za prst). Okrenite prst tako da se tijesto i dalje drži za njega, ali je okrenuto „naopako”. Ako vam se tijesto polako spušta preko prsta i stvara oblik obrnutog slova C, na dobrom smo putu.

Ako tijesto ne dobije oblik obrnutog slova C, moramo dodati još jaja. Ako je tijesto previše tekuće i ne stvara lijep oblik obrnutog slova C, nažalost smo dodali previše jaja i tijesto se ne može spasiti.

Ako se kuhano tijesto ne diže u pećnici, to obično znači da se tijesto nije peklo dovoljno dugo ili da pećnica nije bila odgovarajuće temperature. Ako je pećnica na odgovarajućoj temperaturi, voda će se pretvoriti u paru i napuhati tijesto, ali kuhano tijesto još treba peći dovoljno dugo da se stvori korica zbog koje će zadržati svoj oblik.

BAM savjet za pripremu craquelina: budući da je tijesto vrlo tanko razvaljano, vrlo brzo će omekšati. Ako je craquelin premekan za rukovanje ili pomicanje, jednostavno ga vratite u zamrzivač na nekoliko minuta da se stvrdne. Ako je kuhinja topla, možda ćemo ga morati nekoliko puta vratiti u zamrzivač tijekom sastavljanja.

Može se dogoditi da craquelin bude prehladan ili pretanko razvaljan. Zakrpajte ga toplinom prstiju ili ga ponovo razvaljajte na odgovarajuću debljinu i ponovo ga zamrznite.


Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Sastojci:

  • 30 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
  • 30 g smeđeg šećera
  • 30 g višenamjenskog brašna
  • 125 ml vode
  • 60 g neslanog maslaca
  • 15 g šećera u prahu
  • 75 g višenamjenskog brašna
  • 2 jaja na sobnoj temperaturi

Upute za pripremu:

1
Vrlo mekani maslac stavite u malu zdjelu i promiješajte kako biste bili sigurni da nema velikih grudica. Dodajte smeđi šećer i miješajte kremu s maslacem dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Dodajte brašno dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto za craquelin stavite između dva lista papira za pečenje. Nježno ga poravnajte rukama pa ga valjkom razvaljajte u tanak sloj (cca 2 mm). Stavite u zamrzivač na ravni pladanj da se ohladi. Ostavite u zamrzivaču najmanje 1 sat.
1
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U manji lonac stavite vodu, maslac i šećer i ostavite na umjerenoj vatri dok se maslac i šećer ne otope. Maknite s vatre, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete tijesto grube teksture. Vratite lonac na laganu vatru i miješajte još 2 do 3 minute da tijesto „dehidrira” uz uklanjanje viška vlage. Tijesto zatim treba prebaciti u zdjelu miksera i ostaviti da se ohladi. Ostavite da se hladi približno 15 minuta. U posebnoj posudi umutite jaja. Dodajte malo po malo u tijesto i pri svakom dodavanju dobro miješajte. Kad tijesto bude glatko, to znači da ste dodali dovoljno jaja. Sad se prisjetite BAM savjeta koji se nalazi u uvodnom tekstu ovog recepta. Tijesto premjestite u dresir vrećicu i s pomoću nje napravite male kuglice tijesta. Kuglice zatim rasporedite po namašćenom ravnom pekaču. Ostavite malo razmaka između njih jer će tijekom pečenja nabubriti.
2
Izvadite craquelin iz zamrzivača i skinite gornji sloj papira za pečenje. Okruglim kalupom za kekse koji je otprilike veličine kuglica pečenog tijesta izrežite male krugove tijesta. Malom lopaticom dignite craqueline s papira za pečenje i stavite ga preko svake kuglice kuhanog tijesta. Pecite 20 minuta, a zatim otvorite vrata pećnice na nekoliko sekundi da višak pare ispari. Ponovo zatvorite vrata pećnice i pecite još 10 do 15 minuta ili dok se kuglice ne napuhnu te budu zlatne i suhe na dodir. Kuglice stavite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade prije nego što ih napunite kremom po izboru.
1
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Prijavi se na čoko e-časopis
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual