Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Domaće fašničke krafne s kremom od vanilije

  • (2)
  • Vrijeme pripreme: 45 min
  • Zahtjevnost:
  • Broj sastojaka: 10
domace fasnicke krafne s kremom od vanilije

Fašničke krafne mogu biti velik zalogaj i za spretnu domaćicu. Svaku fašničku krafnu treba krasiti lijepa kupola. Umjesto toga često se dogodi da krafna nema lijepi prsten, da je krafna zbijena i suha, a umjesto nadjeva u unutrašnjosti se kriju velike rupe. Poznato? Pripremili smo par trikova i savjeta za izradu domaćih fašničkih krafni uz koje je uspjeh zajamčen.

Nema dobre krafne bez dobrog dizanog tijesta.

To je itekako točno! Za pripremu dobrog dizanog tijesta treba pripremiti i prostor. Treba biti toplo i ne smije biti propuha. No ne smije biti presuho kako se tijesto pri dizanju ne bi osušilo. Sastojci koji nam trebaju za pripremu trebaju biti topli, najbolje je da su ugrijani na sobnu temperaturu. To se posebno odnosi na jaja i maslac. Brašno se u zdjelu treba prosijati jer se tako kvascu osigurava zrak potreban za dobro dizanje.

Sastojci koji nam trebaju za pripremu trebaju biti topli, najbolje je da su ugrijani na sobnu temperaturu. Ne smijemo zaboraviti ni na pribor kao što je zdjela u kojoj ćemo pripremati tijesto za krafne.

Ako se u zdjelu doda brašno koje nije prosijano, u njemu neće biti zraka. Za pripremu je najlakše upotrijebiti brašno tipa 400. Tijesto bi se trebalo dovoljno vremena dizati, tj. veličina se mora udvostručiti. Dobro dignuto tijesto pri vrhu stvara mjehuriće, što je pokazatelj da je tijesto dovoljno naraslo i da će se od njega formirati prozračne krafne.

Nije bitno dodaju li se u krafne cijela jaja, i žumanjci i bjelanjci.

Neće ići. Za pripremu dizanog tijesta za krafne najbolje je upotrijebiti žumanjke, a od bjelanjaka se može pripremiti Pavlova. Ako upotrijebimo cijela jaja, krafne bi mogle biti suhe i zbijene.

Priprema krafni vrlo je zahtjevan posao.

Da, istina je. Ali možemo ga pojednostaviti. Poznati princip „vaganja kuglica” možemo zamijeniti izrezivanjem s pomoću kalupa. Dignuto tijesto može se razvaljati u sloj debljine oko 5 cm, a zatim se okruglim kalupom oblikuju kuglice.

Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta na cijelu kupnju.

Ostavite ih da se oko 20 minuta dižu na pobrašnjenoj površini, odnosno dok udubljenje napravljeno prstom brzo ne nestane. To je znak da su dignute krafne spremne za pečenje.

Krafne trebamo ispeći, napuniti i poslužiti.

Da, ali još savjet-dva prije toga. Krafne treba peći u dovoljno ulja, a ono mora biti vrlo zagrijano. Je li ulje dovoljno vruće možemo provjeriti tako da u njega stavimo kuhaču i vidimo jesu li se uz nju počeli stvarati mjehurići. Zatim krafne u vrućem ulju pečemo tri do četiri minute. Ali ne smijemo zaboraviti: prve minute peku se pokrivene, a zatim skinemo poklopac.

Kad su krafne pečene i malo ohlađene, napunite ih marmeladom ili bilo kojim drugim nadjevom po želji. Ovaj put smo se odlučili za nadjev s BAM kremom od vanilije. Krafne smo prepolovili i uz pomoć dresir vrećice u njih dodali kremu od vanilije.

 Krafne se mogu pripremiti i s malinama te preliti BAM ruby čokoladom. Recept je dostupan ovdje.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Domaće fašničke krafne s kremom od vanilije

  • Vrijeme pripreme: 45 min
  • Zahtjevnost:
  • Broj sastojaka: 10

Sastojci:

  • 500 g brašna tip 400
  • 40 g šećera
  • 7 g svježeg izdrobljenog kvasca
  • 3 žumanjka
  • korica pola limuna
  • 1 žličica soli
  • 120 g omekšanog neslanog maslaca
  • približno 1 litra suncokretovog ulja, za prženje
  • BAM krema od vanilije
  • 130 ml punomasnog mlijeka

Upute za pripremu:

1. Korak Ulijte mlijeko u zdjelu i dodajte nasjeckanu mahunu vanilije. Kad se počne dimiti, maknite s vatre i prelijte u mjerni vrč. U veću posudu samostojećeg miksera dodajte brašno. Umiješajte šećer, sol i kvasac. S pomoću nastavka u obliku kuke počnite miješati suhe sastojke, a zatim dodajte mlijeko s vanilijom i jaja. Miješajte još 10 minuta dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Zatim malim žlicama u tijesto postupno dodajte omekšali maslac. Kad ste dodali sav maslac, nastavite miješati još 5 – 6 minuta, tj. dok se sastojci ne povežu i dok tijesto ne bude ljepljivo i elastično.
2. Korak Veću posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano nauljite, tijesto stavite u posudu, prekrijte i ostavite na toplom jedan sat odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Dignuto tijesto podijelite na 20 jednakih komada, svaki neka ima 45 g. Tijesto razvaljajte u kuglice i stavite ih na dva lagano nauljena pekača uz dovoljni razmak. Prekrijte lagano nauljenim papirom za pečenje ili laganom kuhinjskom krpom (ako je preteška, spriječit će dizanje) te ostavite da se diže još sat i pol, tj. dok se kuglice ne udvostruče.
3. Korak Veliku posudu u kojoj ćete peći krafne napunite uljem. Uljem treba napuniti 2/3 posude. Posudu stavite na slabu ili srednju vatru i zagrijavajte dok ulje ne postigne 170 stupnjeva. Za provjeru upotrijebite termometar za kuhanje ili čačkalicu. Kad čačkalica počne cvrčati, ulje je dovoljno zagrijano i spremno za pečenje. Zatim svaku krafnu pažljivo podignite i nježno je spustite u ulje. Krafne pecite približno 5 minuta i nakon toga ih okrenite. Pečene krafne stavite na rešetku obloženu papirnatim ručnicima. Ostavite da se do kraja ohlade na rešetki.
1. Korak U 1 litru mlijeka postupno dodajte 350 g mješavine za BAM kremu od vanilije i dobro miješajte pjenjačom. Mješavinu ostavite da 3 minute odstoji, a zatim je ponovo miješajte dok ne dobijete konzistentnost kreme od vanilije. Po potrebi (ovisno o željenoj teksturi) možete dodati i više ili manje mlijeka. Smjesu prebacite u prikladnu dresir vrećicu i njome napunite krafne.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-12,66 KN (1,68 €)
Skupaj:
113,92 KN (15,12 €)
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual