Sastojci:
- 500 g brašna tip 400
- 40 g šećera
- 7 g svježeg izdrobljenog kvasca
- 3 žumanjka
- korica pola limuna
- 1 žličica soli
- 120 g omekšanog neslanog maslaca
- približno 1 litra suncokretovog ulja, za prženje
- 130 ml punomasnog mlijeka
Fašničke krafne mogu biti velik zalogaj i za spretnu domaćicu. Svaku fašničku krafnu treba krasiti lijepa kupola. Umjesto toga često se dogodi da krafna nema lijepi prsten, da je krafna zbijena i suha, a umjesto nadjeva u unutrašnjosti se kriju velike rupe. Poznato? Pripremili smo par trikova i savjeta za izradu domaćih fašničkih krafni uz koje je uspjeh zajamčen.
To je itekako točno! Za pripremu dobrog dizanog tijesta treba pripremiti i prostor. Treba biti toplo i ne smije biti propuha. No ne smije biti presuho kako se tijesto pri dizanju ne bi osušilo. Sastojci koji nam trebaju za pripremu trebaju biti topli, najbolje je da su ugrijani na sobnu temperaturu. To se posebno odnosi na jaja i maslac. Brašno se u zdjelu treba prosijati jer se tako kvascu osigurava zrak potreban za dobro dizanje.
Sastojci koji nam trebaju za pripremu trebaju biti topli, najbolje je da su ugrijani na sobnu temperaturu. Ne smijemo zaboraviti ni na pribor kao što je zdjela u kojoj ćemo pripremati tijesto za krafne.
Ako se u zdjelu doda brašno koje nije prosijano, u njemu neće biti zraka. Za pripremu je najlakše upotrijebiti brašno tipa 400. Tijesto bi se trebalo dovoljno vremena dizati, tj. veličina se mora udvostručiti. Dobro dignuto tijesto pri vrhu stvara mjehuriće, što je pokazatelj da je tijesto dovoljno naraslo i da će se od njega formirati prozračne krafne.
Neće ići. Za pripremu dizanog tijesta za krafne najbolje je upotrijebiti žumanjke, a od bjelanjaka se može pripremiti Pavlova. Ako upotrijebimo cijela jaja, krafne bi mogle biti suhe i zbijene.
Da, istina je. Ali možemo ga pojednostaviti. Poznati princip „vaganja kuglica” možemo zamijeniti izrezivanjem s pomoću kalupa. Dignuto tijesto može se razvaljati u sloj debljine oko 5 cm, a zatim se okruglim kalupom oblikuju kuglice.
Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta na cijelu kupnju.
Ostavite ih da se oko 20 minuta dižu na pobrašnjenoj površini, odnosno dok udubljenje napravljeno prstom brzo ne nestane. To je znak da su dignute krafne spremne za pečenje.
Da, ali još savjet-dva prije toga. Krafne treba peći u dovoljno ulja, a ono mora biti vrlo zagrijano. Je li ulje dovoljno vruće možemo provjeriti tako da u njega stavimo kuhaču i vidimo jesu li se uz nju počeli stvarati mjehurići. Zatim krafne u vrućem ulju pečemo tri do četiri minute. Ali ne smijemo zaboraviti: prve minute peku se pokrivene, a zatim skinemo poklopac.
Kad su krafne pečene i malo ohlađene, napunite ih marmeladom ili bilo kojim drugim nadjevom po želji. Ovaj put smo se odlučili za nadjev s BAM kremom od vanilije. Krafne smo prepolovili i uz pomoć dresir vrećice u njih dodali kremu od vanilije.
Krafne se mogu pripremiti i s malinama te preliti BAM ruby čokoladom. Recept je dostupan ovdje.