BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Temperiranje čokolade vrlo je važno u slastičarstvu!

  • (1)
  • Vrijeme pripreme: 15 min
  • Zahtjevnost:
  • Broj sastojaka: 0
temperiranje cokolade vrlo je vazno u slasticarstvu

Pri izradi čokoladnih slastica, kao što su praline, čokoladni ukrasi, domaće čokoladne pločice i jednostavni preljevi, vrlo je bitno pravilno temperiranje čokolade. Radi se o postupku zbog kojeg je čokolada kasnije postojana i lijepog sjaja. U nastavku vam predstavljamo nekoliko osnova temperiranja čokolade, a za savjet smo upitali slastičarskog majstora Karima Merdjadija.

Čokoladu moramo najprije pravilno rastopiti

Pri topljenju čokolade moramo biti vrlo oprezni jer na visokim temperaturama vrlo lako može zagoriti, a bijela i mliječna čokolada često se slijepljuju u kuglice. Najčešće ju topimo u loncu iznad vodene pare (lonac neka ne bude u doticaju s vodom i neka bude veći od lonca s vodom), a neki slastičari čokoladu tope u mikrovalnoj pećnici. U tom slučaju je važno da čokoladu zagrijavamo u kratkim intervalima, po 15 do 30 sekundi, a nakon svakog intervala dobro ju promiješamo plastičnom lopaticom ili žlicom. Tako ćemo sprječiti da se tijekom zagrijavanja zapali.

Savjet: Ako čokolada dok se topi dođe u doticaj s vodom ona će se skupiti. Nastat će smjesa koja se neće smekšati. Možemo si pomoći tako što ćemo u tako skupljenu čokoladu polako i po žlicama dodavati kakao maslac, biljnu mast ili ulje te miješati da ponovno dobijemo glatku čokoladnu smjesu.

Prilikom kupovine BAM proizvoda možete koristiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta.

Temperiranje je od ključnog značenja za konačni izgled i okus čokolade


Temperiranje je posebno važno kod pripreme nešto zahtjevnijih čokoladnih slastica, kao što su praline, čokoladni ukrasi, čokoladne pločice, šalice, kuglice i sl. Kako čokoladu pravilno temperirati upitali smo poznatog slovenskog slastičara i suca natjecanja MasterChef Slovenija, Karima Merdjadija. "Temperiranje čokolade je u slastičarstvu u biti nekakav tehnički postupak u kojem mi čokoladu dovodimo do toga da možemo njome rukovati. Ako taj postupak ne izvedemo pravilno može nam se dogoditi da na primjer napravimo čokoladnu kuglu, u hladnjaku će se ista stvrdnuti i kada ju izvadimo rastopit će se," način pravilnog temperiranja objasnio je Karim.

"Postupak u osnovi ide nekako tako da čokoladu najprije zagrijemo, zatim je ohladimo i na kraju još jednom zagrijemo na određenu temperaturu. U slučaju tamne čokolade, najprije ju zagrijemo na temperaturu od 45 do 48 stupnjeva, zatim ju ohladimo negdje na 28 stupnjeva i na kraju opet dignemo na 31 stupanj. Nakon što to napravimo dobivamo čokoladu spremnu za rad. To znači da što god s njom radili ona će zadržati čvrstu strukturu," kaže Karim, a dodaje da je temperiranje čokolade "sveto" u čokoladarstvu.

Temperirati možemo na više načina

Karim kaže da čokoladu možemo temperirati na više načina. U većim tvornicama taj postupak izvršavaju strojevi, dok to ručno obavljaju oni koji to ne rade baš često. Nekada su čokoladu na primjer hladili tako što su je ulijevali na mramornu podlogu i paletom tablirali (razvlačili), a danas se većinom primjenjuje drugačiji postupak. Danas je taj postupak puno brži i primjern za sve one koji će temperirati čokoladu u vlastitoj kuhinji.

"Cijelu količinu čokolade razdijelimo na tri dijela. Izdvojimo dvije trećine i rastopimo ju te zagrijemo na 48 stupnjeva. Čokoladu zatim promješamo i ohladimo negdje na 40 stupnjeva, a zatim dodajemo sačuvanu trećinu čokolade. Kada se rastopljena čokolada ohladi negdje na 28 stupnjeva, zagrijemo ju na 31 stupanj i spremna je za dalje rukovanje njome," kaže Karim. Kada je čokolada pravilno temperirana od nje možemo napraviti brojne čokoladne poslastice koje će nas oduševljavati lijepim sjajem, prijelomom i sjajnom bojom, ili ju pak možemo iskoristiti za prelijevanje torti i keksa."

Izvor: Okusno.je

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Temperiranje čokolade vrlo je važno u slastičarstvu!

  • Vrijeme pripreme: 15 min
  • Zahtjevnost:
  • Broj sastojaka: 0

Sastojci:

Upute za pripremu:

Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual