Psiholog Merrill Elias
Psiholog Merrill Elias je već sredinom 70.-ih počeo pratiti ljudske kognitivne sposobnosti kod više od 1000 ljudi u New Yorku. Cilj njegovog istraživanja je bilo definirati vezu između krvnog tlaka i funcija u mozgu. Svojim je istraživanjima zajedno s ekipom stručnjaka kasnije došao do saznanja da bi na tu vezu u ljudsko tijelu mogle utjecati i prehrambene navike ljudi. Pripremili su nove ankete i istraživanja u vezi prehrambenih navika od 2001. i 2006. godine. Elias je otkrio zanimljiv obrazac koji se ponavljao: »Došli smo do rezultata da zapravo ljudi koji jedu čokoladu barem jednom tjedno imaju bolje kognitivne sposobnosti. To je važan podatak jer se tiče više kognitivnih domena.«
Otkrili su važne pozitivne poveznice konzumiranja čokolade s kognitivnim sposobnostima.
Elias je zajedno s prehrambenom stručnjakinjom Sveučilišta Južne Australije Georginom Crichton i epidemiologom Luxemburškog instituta zdravstva Ala's Alkerwijem usporedio rezultate različitih kognitivnih testova onih ispitanika koji su označili da jedu čokoladu bar jednom tjedno i onih koji su označili da rjeđe jedu čokoladu. Otkrili su važne pozitivne poveznice konzumiranja čokolade s kognitivnim sposobnostima (kao što je vizualno-prostorno pamćenje i organizacija, radna memorija, apstraktno razmišljanje) bez obzira na dob, prehrambene navike i druge faktore
Kognitivne sposobnosti u svakodnevnom životu
Georgina Crichton je pojasnila da se te kognitivne sposobnosti u svakodnevnom životu odražavaju na primjer u boljem pamćenju telefonskih brojeva ili popisa za kupnju namirnica te na primjer u boljem izvršavanju dva zadatka istovremeno, kao što je razgovaranje i vožnja automobila istovremeno. Čokolada naime sadrži flavanoide koji imaju pozitivne učinke za ljudski mozak – oni navodno ubrzavaju cirkulaciju krvi do mozga i zbog toga bi mogli poboljšati njegove različite funkcije.
Ali »pouka« ovog istraživanja nije to da bismo trebali započeti prekomjerno unositi čokoladu u tijelo. Elias kaže: »Još uvijek mislim da možemo pojesti manje količine bez grižnje savjesti, ali na način da čokolada ne postane zamjena za normalnu uravnoteženu prehranu«. Ali s ovim istraživanjem još nije gotovo. Glavni stručnjak ove studije Merrill Elias dodao je: »Istraživanje još nismo izvršili za tamnu i mliječnu čokoladu posebno. Takvo istraživanje moglo bi nam puno toga reći o ovoj temi. Isto tako uzorak ljudi uključivao one koji su jeli čokoladu nikada ili rijetko i s druge strane one koji su je jeli bar jednom tjedno. Zaista me zanima što bi se dogodilo kad bi ljudi pojeli tonu čokolade ...«.
Čokoladni namazi za bolji doručak, užinu ili slastice >>