BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Bijela čokolada: Kratka povijest i njen utjecaj na zdravlje

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
bijela cokolada: kratka povijest i njen utjecaj na zdravlje

Bijela čokolada, koja ima nekoliko pozitivnih utjecaja na naše tijelo, stara je manje od sto godina i njena povijest nije tako bogata kao povijest tamne čokolade.

Smjesa šećera, kakao maslaca te mliječnih čestica koju nazivamo i bijelom čokoladom, omiljena je slastica i kod mladih i kod starih. Svi koji su ludi za slatkom, bijelom čokoladom često za njom posežu. Iako bijela čokolada zbog svog sastava zapravo uopće nije čokolada, to ne znači da je za naše tijelo štetna. Upravo suprtono. Kao što je za tamnu čokoladu dokazano, ima i bijela nekoliko korisnih učinaka za ljudski organizam.

Kratka povijest bijele čokolade

Bijela čokolada je stara manje od sto godina, prvi put je proizvedena prije 2. svjetskog rata. No unatoč njenoj kratkoj povijesti, u različitim izvorima stoje različiti podaci o tome tko je proizveo prvu čokoladu na svijetu.

Većina izvora tvrdi da su 1930. bijelu čokoladu prvi na svijetu izradili Švicarci, i danas poznati majstori u proizvodnji ovakvih i onakvih vrsta čokolada.

Godinu dana kasnije je poduzeće M&M postalo prvo poduzeće u Sjedinjenim Američkim Državama koje je proizvodilo i prodavalo bijelu čokoladu u toj državi. Bijela čokolada je tako postala pravi hit posebice zbog svoje boje te okusa i kod kupaca je postala vrlo brzo omiljena.

A proizvođači su brzo shvatili da bijeloj čokoladi mogu dodati razne dodatke te tako povećati njenu raznolikost. Tako je poduzeće Nestlé već 1948. proizvelo prvu bijelu čokoladu s dodacima – smjesi za čokoladu su dodali usitnjene bademe, a što se slatkoljupcima jako svidjelo. Ta bijela čokolada je bila pravi prodajni hit do 90. godine prošlog stoljeća kada su je iz prodaje povukli, što se njenim ljubiteljima zasigurno nije svidjelo.

Danas na svijetu ne postoji proizvođač čokolade koji u svojoj proizvodnji nema barem jedan proizvod od bijele čokolade. Bijela čokolada je omiljena i za ljubitelje čokolade, ali i za kuhare, jer osim svog slatkog okusa predstavlja i odličan kontrast tamnoj čokoladi, pa iako je njome malo teže rukovati. No definitivno su proizvođači u manje od sto godina učinili veliki korak. U tom razdoblju su naime »izumili« bijelu čokoladu i učinili je omiljenom diljem svijeta.

Bijela čokolada i zdravlje

Često čujemo da je bijela čokolada hrana koja samo deblja, dok nekih drugih dobrih učinaka za tijelo nema. No to nije u potpunosti točno. Istina je da bijela čokolada nema toliko pozitivnih učinaka na tijelo kao crna čokolada. Ali ako bijelu čokoladu jedete u umjerenim količinama, time možete u svoje tijelo unijeti neke tvari koje su potrebne za njegovo funkcioniranje.

Prva stvar koja je dobra kod bijele čokolade je ta da bijela čokolada zbog svog sastava ne sadrži kofein. I mliječna i tamna čokolada su poznate po tome da sadrže kofein, što vrlo rado koriste svi oni kojima tijekom dana ponestane energije. Ljudi preosjetljivi na kofein ili ga iz nekog drugog razloga ne smiju konzumirati, moraju tamnu i mliječnu čokoladu izbjegavati. Za te ljude je bijela čokolada odličan izbor, jer se po svojim svojstvima ne razlikuje od ostalih čokolada, jer je isto tako slatka, na sobnoj temperaturi tvrda, isto tako je dobro lomljiva i odlično se topi u ustima.

Približno 8 grama teška pločica bijele čokolade sadrži i puno kalcija, fosfata te vitamina B2, poznat pod nazivom riboflavin. Sve te tvari ključne su za pravilno funkcioniranje organizma jer su dio procesa metabolizma ili pak nastupaju kao kofaktori kod različitih enzima u tijelu.

Ako dakle bijelu čokoladu jedete u umjerenim količinama, definitivno se nemate čega bojati. Istina je da ima tamna čokolada više pozitivnih utjecaja na ljudski organizam, ali tu i tamo si možete priuštiti zasladiti se bijelom čokoladom.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual