Za sve vas koji volite u svojoj kuhinji izrađivati slatke delicije, kvalitetna čokolada za kuhanje praktički je obvezni sastojak koji svakako morate imati na zalihama. Obično se radi o klasičnoj tamnoj čokoladi, a puno rjeđe o bijeloj čokoladi za kuhanje, koju je isto tako moguće upotrijebiti za brojne zanimljive kombinacije okusa. Bijela čokolada za kuhanje odlično se slaže s bobičastim voćem, a možete ju kombinirati i s tamnom čokoladom. Osim toga slastice napravljene s bijelom čokoladom za kuhanje često su prava paša za oči.
Zanimljivosti o bijeloj čokoladi
- Bijelu čokoladu bi mogli nazvati i »čokolada koja to nije«. Jedan od najvažnijih kriterija, na osnovu kojeg je moguće određeni proizvod opredijeliti kao čokoladu, jest naime taj sadrži li kakao dijelove, koji tamnoj i mliječnoj čokoladi daju karakterističnu boju i malo gorči okus. A za proizvodnju bijele čokolade upotrebljava se samo kakao maslac. Tako se bijela čokolada od klasičnih odnosno »pravih« čokolada između ostalog razlikuje i po tome što načelno ne sadrži kofein.
- Izum bijele čokolade pripisujemo poznatom švicarskom poduzeću Nestlé. Široj javnosti prvi je put bila predstavljena 1930. godine, što znači da je osjetno mlađa od svoje »starije sestre«, za koju su već i Maje znale.
- Kakao maslac, ključni sastojak bijele čokolade, spada u najtrajnije masti, a često se upotrebljava i za izradu raznih krema i druge kozmetike. Svojstvo kakao maslaca jest da je na sobnoj temperaturi u čvrstom agregatnom stanju, a u ustima se topi, stoga je tekstura bijele čokolade vrlo slična tamnoj odnosno mliječnoj čokoladi.
- Kvalitetnu bijelu čokoladu, malčice paradoksalno, prepoznat ćete po tome što nije posve bijele boje, već je malo žućkasta. Važno je također da među sastojcima nema navedenih drugih masti osim kakao maslaca. Ove je smjernice preporučljivo slijediti i prilikom biranja bijele čokolade za kuhanje.
»Browniesi« od bijele čokolade za kuhanje
Tko kaže da moraju »browniesi« biti smeđe boje? Zašto ne bi ovu omiljenu slasticu, koja potječe iz SAD-a, idući put pripremili malo drugačije, i to s bijelom čokoladom za kuhanje? Pritom vam od pomoći može biti donji recept …
SASTOJCI:
- šalica i pol komadića bijele čokolade za kuhanje
- 5 žlica maslacs
- 2 jaja
- šalica šećera
- žlica vanilin šećera
- šalica bijelog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C i namastite pladanj pravokutnog oblika. U tavi rastopite ¾ šalice bijele čokolade za kuhanje i maslac. Za vrijeme zagrijavanja stalno miješajte. Kada se sastojci rastope i povežu, uklonite ih sa štednjaka i dobro promiješajte metlicom.
- U posebnu zdjelu istresite šećer i vanilin šećer te dodajte jaja. Istucite sve te sastojke kako bi dobili glatku masu, a zatim dodajte još mješavinu od bijele čokolade za kuhanje i nastavite s miješanjem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Pomiješajte sve zajedno. Na kraju dodajte još ostatak komadića bijele čokolade (¾ šalice).
- Masu izlijte u pladanj i pecite približno 20–25 minuta. Pustite da se pecivo ohladi, a zatim ga razrežite na kvadrate veličine po želji odnosno pravokutnike. Browniese po želji ukrasite malinama ili borovnicama (možete upotrijebiti i zagrijani džem) i bademima.
Recept za trufflese od bijele čokolade
SASTOJCI:
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 200 grama bijele čokolade za kuhanje, nasjeckane na komadiće
- 2 žlice irskog kremastog likera
- pola žličice ekstrakta od vanilije
- pola šalice nasjeckanih lješnjaka
- 170 grama tamne čokolade, nasjeckane na komadiće
PRIPREMA:
- Iznad pare zagrijte vrhnje i zatim dodajte bijelu čokoladu. Miješajte metlicom dok se ne rastopi. Dodajte liker i vaniliju. Masu pustite da odstoji jedan sat da se ohladi.
- Pećnicu zagrijte na 175 °C.
- Dvjema žličicama oblikujte trufflese i stavite ih potom u hladnjak na 15 minuta da se ohlade. U međuvremenu istresite lješnjake u pladanj i pecite ih 8 minuta. Tamnu čokoladu rastopite iznad pare.
- Trufflese po želji pokapajte tamnom čokoladom ili ih uvaljajte u lješnjake.