Brojni recepti
Brojni recepti za čokoladnu glazuru omogućit će vam da odaberete baš onakvu koja odgovara vašem ukusu i prehrambenim navikama – bilo da se radi o osnovnoj odnosno klasičnoj čokoladnoj glazuri ili nekoj s raznim dodacima. Svi vi koji iz određenih razloga izbjegavate namirnice životinjskog porijekla možete se odlučiti za vegansku čokoladnu glazuru, a sve je više recepata i za sirovu čokoladnu glazuru kojom možete ukrasiti svoju omiljenu sirovu slasticu i poboljšate njen okus. Bez obzira za koju ćete se varijantu odlučiti, mi smo vam pripremili nekoliko naizgled jednostavnih trikova pomoću kojih konačni rezultat se samo što će biti ukusan, već i umalo božanstven.
Priprema i sastojci
Krenuli ste izrađivati tortu i shvatili da kući nemate ni čokolade ni kakao i očajavate jer vam se čini da su vaši planovi za pripremanje čokoladne glazure pali u vodu? Skriva li se možda u vašem kuhinjskom ormariću smjesa za pripremu tople čokolade? U tom slučaju ništa nije propalo jer takva smjesa može uspješno zamijeniti i obične sastojke za čokoladnu glazuru. Kulinarsko eksperimentiranje kao posljedica nepredvidivih okolnosti često nudi iznenađujuće ukusne rezultate – vrlo se jednostavno može dogoditi da će glazura dobivena od tople čokolade pokositi sve druge čokoladne glazure koje ste dosad kušali.
Česta pogreška kod pripremanja čokoladne glazure jest korištenje nekvalitetnog kakaa odnosno čokolade jer mnogi misle da je ukus bilo kakvih rastopljenih namirnica dobar u svakom slučaju.
A zapravo je razlika vrlo velika, što može potvrditi svatko tko je probao slasticu čija je glazura pripremljena od vrhunskih sastojaka. Upravo to je ona točka na i zbog koje možemo govoriti o kulinarskom umijeću.
Maslac umjesto margarine, čokolada umjesto kakaa?
Kada je to moguće, upotrijebite maslac umjesto margarine i čokoladu umjesto kakaa. Tako ne samo što će biti bolji okus glazure, već ćete i lakše postići željenu teksturu.
Slaganje sastojaka
I najukusnija čokoladna glazura može biti totalni promašaj ako se neće slagati s ostalim sastojcima koje ste upotrijebili za pripremu slastice, stoga birajte isprobane kombinacije kada želite zadiviti svoje goste. Eksperimenti u kuhinji su naravno dobrodošli, ali vam preporučujemo da ih prakticirate onda kada si možete dopustiti eventualne lošije rezultate.
Imate problema s pregustom glazurom koju ne možete razmazati i koja ne djeluje nimalo estetski?
Dodajte žlicu ili dvije mlijeka i to ponavljajte onoliko vremena dok ne postignete željenu gustoću.
Umjerenost
Mnogi imaju osjećaj da s čokoladom nije moguće pretjerati, što je prilično teško osporiti ... Ali svakako vam za čokoladnu glazuru preporučujemo umjerenost; prevelika količina zasjenit će okus drugih sastojaka, a ni izgledom vaša torta odnoso slastica neće biti zadivljujuća. S druge strane glazure ne smije biti niti premalo, to bi pak bilo veliko razočaranje za sve »čokoholičare« …
Dok zagrijavate čokoladu kontrolirajte temperaturu, za što možete upotrijebiti kuhinjski termometar. Idealno je da smjesu uklonite s vatre kada postigne 110 °C.
Izgled
Sjajan izgled glazure možete postići dodatkom ulja ili slatkog vrhnja.
Nakon što ste glazuru prelili po pripremljenoj slastici nemojte ju stavljati na hladno, već ju radije pustite na sobnoj temperaturi da se ohladi i stvrdne.
Nekoliko kapljica kvalitetnog ruma vašoj će čokoladnoj glazuri dati profinjenu notu koju većina ljudi naprosto obožava.
Čokoladnu glazuru je moguće pripremiti od najrazličitijih vrsta čokolade, ne samo od mliječnih i tamnih čokolada, već i od bijele čokolade. Preporučljivo je samo da koristite čokolade namijenjene za pečenje, a dostupne su u specijaliziranim trgovinama jer će tako biti puno manje mogućnosti da se glazura upropasti.