|
Da, istina je. Za sebe mogu reći da bi se čokoladi zaista teško oduprijela kada bih iz zdravstvenih razloga bila primorana to učiniti. Dijabetička čokolada je ona čokolada koja ne sadrži šećer, gorka je i uopće nije ukusna. Je li to istina? Pogledajmo. Čokolada za dijabetičare sadrži prirodne šećere koji joj daju okus, a istovremeno reguliraju podizanje šećera u krvi.
Kako bismo razumjeli ljude koji pate od šećerne bolesti, dobro je znati što se događa u tijelu kada je bolest odsutna. Veliki dio pojedene hrane razgrađuje se u glukozu (šećer u krvi), a koja služi kao gorivo za stanice. Hormon koji nazivamo inzulinom nastaje onda kada se razina glukoze u krvi povećava te se u krvi oslobađa uz pomoć gušterače. Kod ljudi koji nemaju šećernu bolest to je posve uobičajen proces koji se u tijelu odvija automatski i za to nije potreban poseban napor. Kod šećernih bolesnika to nije tako. Dijabetes je kronično stanje kod kojeg stanice gušterače ne proizvode dovoljno inzulina. To glukozi (šećeru) onemogućava odnosno otežava prelazak u stanice pa one ne mogu normalno funkcionirati. Uz to narušava se i probava ugljikohidrata, masti i bjelančevina.
"Šećernu bolest dobivaš ako jedeš previše šećera."
Ne stoji. Šećernu bolest uzrokuju genetski čimbenici. Prekomjerno uživanje šećera može uzrokovati povećanu tjelesnu težinu, a što može biti čimbenik da se uslijed genetskih pogrešaka razvije šećerna bolest.
"Osobe sa šećernom bolešću nikada ne smiju jesti slastice."
Ne stoji. Šećerni bolesnici moraju se držati uravnotežene prehrane koja uz primjerenu tjelesnu težinu, za posebne prilike dopušta i poneku slasticu.
"Dijabetičari ne smiju jesti šećer."
Mogu, ali stolni šećer (saharoza) mora biti sastavni dio jela. Saharozom na primjer možemo zasladiti muffine, no nipošto nije preporučljivo saharozom zaslađivati pića ili kavu jer će to odmah podignuti šećer u krvi. Ako ste naviknuti na sladak okus, za zaslađivanje se u tom slučaju radije poslužite nekom od prirodnih nekaloričnih zamjena za šećer (stevia).
Po čemu se razlikuju od "klasičnih"? U čokoladama možemo naći više vrsta šećera i ostalih sastojaka koji daju visoke kalorijske vrijednosti. No u čokoladama za dijabetičare dodani šećer zamijenjuju prirodna sladila. To mogu biti maltitol, stevia, eritritol i sl. Prirodni šećeri daju okus, a istovremeno reguliraju podizanje šećera u krvi kako se razina istog ne bi prebrzo podigla, što za dijabetičare može biti opasno. Čokolade za dijabetičare imaju niži glikemijski indeks, što je vrlo važno za prehranu šećernih bolesnika.