U poplavi raznih prehrambenih savjeta i dijeta ponekad je teško razlikovati za zdravlje korisne naputke od ispraznih modnih trendova. Stoga mnogi na sam spomen LCHF čokolade postaju skeptični – radi li se tu samo o još jednom modnom trendu ili ipak ima nešto u tome?
Bez grižnje savjesti možete si priuštiti tamnu čokoladu
Pratite li preporuke LCHF dijete, razveselit će vas činjenica da taj način prehranjivanja omogućava povremeno uživanje tamne čokolade zbog toga što sadrži manje šećera, a ujedno je puna različitih hranjivih tvari, vlakana i antioksidanata. Daleko najprimjerenija jest čokolada napravljena od pravog kakaa i kakao maslaca koja ne sadrži gluten. Ali na policama trgovina takvu je čokoladu ponekad teško pronaći. A zašto ne bi sami doma napravili LCHF čokoladu? Tako ne ćete morati brinuti o tome sadrži li samo kvalitetne sastojke i moći ćete si ju priuštiti bez grižnje savjesti.
Je li tamna čokolada zaista bez kalorija?
Ruku na srce, gotovo ni jedna čokolada, kupljena u trgovini, nema malo kalorija – šećer je gotovo uvijek glavni sastojak. No kao što smo već spomenuli, za one koji slijede upute LCHF dijete najprimjerenija je tamna čokolada s najmanje 70 % kakaa, jer obično sadrži manje šećera od ostalih vrsta čokolada. Na policama možete naći i čokolade bez šećera, no one su često zaslađene maltitolom, sladilom koji je zapravo ugljikohidrat i zato nije najbolja alternativa za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata u svoje tijelo. Neke čokolade bez šećera sadrže prirodno sladilo stevia, inače manje štetno, ali mnogima ne odgovara njegov okus.
Pravi sastojci su od ključnog značenja!
Svatko tko je ikada sam radio čokoladu zna da je postupak izrađivanja čokolade napola znanost i napola umjetnost. Čokolada se naime može lako rastopiti i postati nepravilne teksture, osim toga može biti preslatka ili pak premalo slatka … Popis stvari koje mogu poći po zlu može biti poprilično dug. No nemojte se plašiti – s pravim sastojcima možete doći do čokolade nakon koje će vam se još dugo cijediti sline.
Neki recepti za pripremu čokolade iziskuju uporabu kokosovog ulja ili kravljeg maslaca, zbog čega čokolada ne može zadržati kruti oblik. Takav postupak izrade čokolade jest izvediv, ali puno je lakše raditi s kakao maslacem. Zbog njega do izražaja dolazi ugodan čokoladni okus i ono što je još važnije – kakao maslac čokoladu održava krutom čak i na sobnoj temperaturi.
Kakao u prahu je najčešći sastojak za pripremu domaće čokolade, aličokolada za pečenje je puno primjerenija. Kakao u prahu je naime vrlo suh i zbog njega može čokolada imati tzv. kredasti okus. Čokolada za pečenje dat će bogat čokoladni okus.
Umjesto štetnog bijelog šećera ili sladila maltitol (koji spada u šećerne alkohole) za izradu LCHF čokolade radije upotrijebite prirodno sladilo eritritol, dobiveno prirodnim postupkom fermentacije. U prirodi se nalazi u različitim vrstama voća, ali i u fermentiranim proizvodima, kao što su na primjer vino i sojin umak. Prirodno je sladak i ne sadrži kalorije, zato je primjeren za sve koji se drže LCHF načina prehranjivanja.
Kupujete li čokolade bez šećera, vjerojatno ste već primijetili da one često sadrže inulin. Inulin je prirodno prebiotično vlakno, a sastavni je dio našeg recepta iz više razloga: sprječava kristalizaciju koja može nastati zbog eritritola i neutralizira njegov učinak hlađenja, a ujedno čokoladi daje nešto slađi okus.
Lecitin je tako reći nužni sastojak svake čokolade zbog kojeg će gustoća biti ravnomjerna, a omogućava također da se različiti sastojci u čokoladi ne razgrade.
Možda vam se čini kontradiktorno da se u čokoladu dodaje sol, ali u kombinaciji s vanilijom vaša će kod kuće napravljena LCHF čokolada biti ukusna kao nikada dosad.
Recept za domaću LCHF čokoladu
Predstavljamo vam recept za kućnu izradu LCHF čokolade, čiji je okus baš kao i okus uobičajene čokolade.
Sastojci:
- 85 g kakao maslaca
- 30 g nezaslađene čokolade za pečenje
- 6 jušnih žlica eritritola
- 2 jušne žlice inulina
- ¼ jušne žlice lecitina
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
Postupak:
1. Iznad vodene kupelji rastopite kakao maslac i čokoladu za pečenje te nježno miješajte.
2. U smjesu postepeno i nježno umiješajte eritritol, a zatim i inulin. Smjesu dobro pomiješajte i postepeno dodajte još lecitin te na kraju prstohvat soli. Zagrijte do te mjere da smjesa postane glatka.
3. Uklonite s vatre i dodajte ekstrakt od vanilije.
4. Rastopljenu čokoladu nalijte u kalup za čokoladu. Stavite u hladnjak na barem 30 minuta odnosno dok se vaša LCHF čokolada ne stvrdne.
Dobar vam tek!