BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Jeste li znali da su poznati američki čokoladni keksi nastali slučajno?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
jeste li znali da su poznati americki cokoladni keksi nastali slucajno

Postoji li netko tko nikada nije čuo za poznate američke kekse s komadićima čokolade odnosno chocolate chip cookiese, tako mekane i slasne?

Istina je da su poznati tako reći po cijelom svijetu, ali malo tko zna da su nastali sasvim slučajno.

Zamjena recepta za doživotnu opskrbu čokoladom

Teško možemo zamisliti da su ovi omiljeni čokoladni keksi zapravo nastali slučajno. Za ovaj izum moramo zahvaliti Amerikanki Ruth Wakefield, koja je u svom Massachusettsu poznata po pripremanju odličnih slastica. O izumu keksa kruži čak nekoliko priča, a najpopularnija je ova: jedne noći je Ruth po starom kolonijalnom receptu pripremila kekse, prelivene čokoladom, ali ponestalo joj je čokolade za kuhanje.

Umjesto nje upotrijebila je komadiće poluslatke čokolade Nestlé, a koja se nije dobro pomiješala s tijestom pa su komadići čokolade ostali u prvobitnom čvrstom stanju. Ruthini keksi ubrzo su postali pravi hit, a zajedno s njihovom popularnošću narasla je i popularnost Nestlé poluslatke čokolade. Ruth je sa švicarskim prehrambenim poduzećem skopila dogovor da im proda recept u zamjenu za doživotnu opskrbu čokoladom.

Istina je da su poznati tako reći po cijelom svijetu, ali malo tko zna da su nastali sasvim slučajno.

Recept su ubrzo javno objavili u časopisu i na radiu te time domaćicama dali priliku da kekse ispeku u vlastitoj kuhinji. Originalan recept još i danas je otisnut na Nestlé vrećici keksa s komadićima čokolade.

Čokoladni keksi na sto i jedan način

Američki keksi s komadićima čokolade postali su vrlo omiljeni za vrijeme 2. svjetskog rata, stoga su ih redovito slali američkim vojnicima koji su se borili preko bare. A tako su brzo postali popularni i drugdje po svijetu. Još i danas su jedna od najpopularnijih slastica koje sladokusci vole pripremati na različite načine. U godinama nakon rata ovi su čokoladni keksi pratili trendove mnogih drugih američkih kulinarskih inovacija te su se iz malih kuhinja preselili u tvornice gdje su ih počeli proizvoditi kao na pokretnoj traci.

Tradicionalni recept za njih predviđa maslac, smeđi i bijeli šećer, komadiće poluslatke čokolade, jaja, brašno, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Naravno postoji i puno drugih varijanti ovoga recepta, u kojima koriste i druge vrste čokolade i mlijeko, a kekse često obogaćuju orašastim plodovima, zobenom kašom, kakaom u prahu, maslacem od kikirikija ili raznim bombonima. Postoje i recepti za vegane koji umjesto uobičajene čokolade sadrže vegansku, a alternativa maslacu jest veganski margarin.

Ove godine čokoladni keksi obilježavaju već 80. godišnjicu

Popularnost ovih slasnih keksa ne može se ni sa čim mjeriti – danas se recept za njih nalazi u gotovo svakoj kuharici za slastice. U njihovu je čast američka savezna država Massachusetts, gdje je Ruth izradila prve kekse, 1997. proglasila Dan keksa s komadićima čokolade, koji svake godine cijelom državom obilježavaju 15. svibnja. No to još nije sve; ovi čokoladni keksi su također službeni »državni« keksi u američkim saveznim državama Massachusetts i Pennsylvanija. Vrlo maštovito, zar ne?

To nije kraj zanimljivostima ovih keksa. Godine 2003. su u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina ispekli najveći keks s komadićima čokolade – širok je bio više od 30 metara, a težak gotovo 20 tona! Vjerojatno ne moramo objašnjavati da su za ovu prigodu morali izraditi posebnu pećnicu, a ovim pothvatom upisali su se u Guinessovu knjigu rekorda.

Ukusna grickalica koja paše uz sve

Bez obzira budete li ih ispekli za užinu ili njima poslužili važne goste u posjeti, čokoladni keksi su uvijek pravo rješenje! Uz ove kekse, kojih se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine pojede čak 7000 milijuna komada, odlično pristaju i različite vrste pića – od kave, čaja, te iznenađujuće, ali provjereno, do vina i viskija! Naravno ne smijemo zaboraviti ni na čašu mlijeka koje odlično obogaćuje njihov nježan okus.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual