BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako otopiti želatinu?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
kako otopiti zelatinu

Spremate se napraviti slasticu, u sastojcima vidite želatinu i vaša je prva pomisao: „Ne opet ta želatina!”. No, u slastičarstvu je „ta želatina” jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka, pa je najbolje uz niže navedene savjete i trikove naučiti kako s njome pravilno raditi umjesto izbjegavati takve recepte.

1. Što je uopće želatina i zašto je toliko važna?

Želatina je svestrani sastojak koji se sve više upotrebljava u mnogim receptima, uključujući pripremu želea, raznih krema i mousseova. Želatina je u trgovinama dostupna u raznim oblicima, ali da bi dala potreban učinak, potrebno ju je otopiti.

Želatina je bezbojan protein bez okusa koji se dobiva iz životinjskog kolagena. Najčešće se upotrebljava kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i sredstvo za želiranje. Želatina je svestrana i ima brojne kulinarske namjene, zbog čega je popularan sastojak u mnogim receptima.  Želatina je dostupna u dva oblika: u prahu ili u listićima. Želatina u prahu najčešći je oblik i lakša je za upotrebu jer se brže i lakše otapa. Za otapanje želatine u listićima potrebno je malo više slastičarskog iskustva, no ona daje čišći i nježniji gel.

Želatina je dakle sastojak koji osigurava stvrdnjavanje krema, mousseova, želea i sličnih slastičarskih proizvoda.

2. Kako otopiti želatinu?

Proces izvlačenja glavnih svojstava iz želatine nije tako težak ako mu pristupite promišljeno i ako se pridržavate važnih koraka.


  • Odaberite odgovarajuću vrstu želatine.

Želatina je dostupna u dva oblika: u prahu i u listićima. Želatina u prahu češće se upotrebljava i otapa se brže i lakše od listića. Ako se odlučite upotrijebiti želatinu u listićima, dobit ćete glatkiju teksturu. Najvažnije je upotrijebiti onu vrstu želatine koja je navedena u odabranom receptu.


  • Pažljivo i precizno dodajte želatinu.

Kao što je već spomenuto, želatina je važan sastojak, pa ju je važno pravilno odmjeriti. Omjer želatine i tekućine varira od recepta do recepta, stoga uvijek pažljivo slijedite upute u receptu.


  • Je li želatinu potrebno omekšati prije upotrebe?

Da, želatinu je potrebno omekšati prije upotrebe. To ćete učiniti tako da želatinu na 5 do 10 minuta stavite u posudu s hladnom vodom. Tako će želatina upiti tekućinu i omekšati. Samo vodite računa da voda stvarno bude dovoljno hladna jer želatina inače neće omekšati.

3. Upotreba želatine

Kad je želatina omekšala, izvadite je iz vodene kupke te je jako stisnite kako biste iz nje iscijedili sav višak tekućine. Zatim zagrijte tekućinu koju ćete upotrijebiti za otapanje. Kod pripreme krema preporučujemo da želatinu zagrijete zajedno s jednom žlicom kreme. Tako ćete izbjeći da želatinom umjesto glatke teksture dobijete grudice. Važan čimbenik: tekućina mora biti topla, a ne vruća jer se želatina na previsokim temperaturama neće pravilno otopiti.

Kad se želatina otopi, dodajte je u kremu. Želatina pri dodavanju mora biti još topla jer se hlađenjem postiže učinak stvrdnjavanja. Ako predugo čekate i ne dodate je odmah, neće se dobro umiješati u kremu, a ujedno će se prebrzo početi stvrdnjavati. 

Kada je želatina dobro umiješana, slasticu napravljenu po odabranom receptu treba ostaviti na hladnom kako bi se želatina počela stvrdnjavati. Vrijeme hlađenja ovisi o količini želatine i sastojcima u receptu, stoga uvijek slijedite upute. Ponekad se zna dogoditi da je krema unatoč dodanoj želatini i dalje tekuća, ali vjerujte sposobnostima želatine! Želatina uvijek dobro obavi svoj posao, stoga je nemojte izbjegavati upotrebljavati. Sigurna sam da će upotreba biti još lakša nakon čitanja ovih trikova i savjeta. ;)

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-3,36 €
Skupaj:
30,24 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual