BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako rastopiti čokoladu

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
kako rastopiti cokoladu

Mnogo recepata od nas zahtijeva da čokoladu prethodno rastopimo. Ponekad je za pečenje slastica to od ključnog značenja.

Topljenje čokolade ne možemo jednačiti s temperiranjem. Topljenje je dio temperiranja, ali ne obratno. Za vas smo pripremili nekoliko različitih načina topljenja čokolade koji vam mogu dobro doći.

Prije početka topljenja, čokoladu narežite na jednakomjerne, male komadiće da se jednakomjerno rastope. Nikada ne pokušavajte rastopiti cijelu pločicu čokolade u jednom komadu.

Topljenje u mikrovalnoj pećnici

Topljenje čokolade u mikrovalnoj pećnici brzo je i jednostavno, a pritom ćete uprljati samo jednu jedinu posudu. Loša strana topljenja čokolade u mikrovalnoj pećnici jest da ju možemo vrlo lako previše zagrijati ako ne odaberemo pravu posudu i topimo točno određeno vrijeme. Najprimjerenije su posude namijenjene upravo zagrijavanju u mikrovalnoj pećnici jer se same po sebi ne zagrijavaju. Ako posudu nakon završetka topljenja ne možete držati u rukama, onda definitivno nije primjerena za topljenje čokolade, jer će se čokolada zbog vrućine posude još dodatno zagrijati.

U slučaju ako ste čokolado previše zagrijali, odmah ju preselite u lanu posudu, dodajte nove komadiće čokolade i neko vrijeme miješajte.

Preporučljivo je da ju topite na 50% jačine mikrovalne pećnice kako ju ne bi zapalili. U slučaju ako vaša pećnica ne omogućuje opciju podešavanja jačine, čokoladu topite u kraćim intervalima i u međuvremenu je dobro promiješajte. Teško je odrediti precizno vrijeme koliko bi se čokolada trebala topiti u mikrovalnoj pećnici jer to ovisi o samoj mikrovalnoj pećnici, ali naravno i o čokoladi.

Za 30 grama čokolade je vrijeme topljenja približno 1 minutu, za 200 gram 3 minute, 450 grama 3,5 minute i za jedan kilogram čokolade 4 minute.

Preporučljivo je da ako to prvi put radite pećnicu više puta zaustavite i provjerite kako se topi i po potrebi zavrtite posudu, ako vaša mikrovalna pećnica ne omogućava okretanje.

Kad je sva čokolada već gotovo rastopljena, posudu izvadite iz pećnice i miješajte dok čokolada ne postane glatka, sjajna i potpuno rastopljena.

Topljenje čokolade primjenom vodene kupelji

Tradicionalna metoda topljenja čokolade je naravno topljenje primjenom vodene kupelji. Kupelj možemo napraviti samo od dvije posude: donje, veće posude koja sadrži vruću vodu i gornje, manje posude koju stavimo na donju tako da ne dodiruje vodu. Sve zajedno stavimo na nisku vatru. Komadiće čokolade zatim istresemo u gornju posudu gdje se počinju topiti. Ako imate velike količine čokolade počnite s topljenjem 1/3 čokolade od ukupne doze i tek kada se to rastopi dodajte nove komadiće čokolade.

Pustite da se čokolada počne topiti i zatim polako, nježno miješajte kako bi ubrzali topljenje. Malo prije kraja, kada se rastopi gotovo sva dodana čokolada, posudu maknete s vodene pare i stavite na podlogu. Nastavite s miješanjem čokolade sve dok ne postane glatka, sjajna i konačno rastopljena.

Topljenje čokolade s tekućinama

Puno recepata od vas zahtijeva da čokoladu rastopite raznim tekućinama kao što je mlijeko, vrhnje, razni likeri itd. ... Topljenje čokolade s takvim tekućinama je brže i vrlo praktično jer se obično vrijeme topljenja zbog tekućine skrati i time se sprječava da se čokolada ne bi previše zagrijala. Svakako pazite da čokoladu nikada ne miješate s vodom, jer će postati neuporabna već i uz najmanji doticaj s vodom.

Svakako moramo paziti i kod miješanja čokolade s tekućinama. Nikada ne miješajte čokoladu sa samo malo tekućine jer će se čokolada slijepiti i nastat će grudice, a što naravno ne želite. Ujedno je preporučljivo da odjednom dodate svu tekućinu.

Pazite da u čokoladu nikada ne dodajete hladne tekućine jer se u tom slučaju čokolada može skupiti. Dakle tekućine prethodno zagrijte i tek onda dodajte u vašu čokoladu. Toplina tekućine će tako početi topiti čokoladu, a čokolada će hladiti tekućinu. Tako nastalu smjesu ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se sastojci proželi i zatim sve zajedno promiješajte.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual