|
|
Čokolada je već sama po sebi ukusna, slažete li se? No često ju koristimo i kao osnovu ili dodatak slasticama i drugim jelima. Svakako prije nego čokoladu kupimo, trebamo znati što zapravo želimo. U trgovinama i čokoladarnicama naći ćemo najrazličitije čokolade – s lješnjacima, bademima, voćem i drugim dodacima. Najpoznatija je mliječna čokolada, odmah iza nje tamna čokolada, i tu je još bijela čokolada.
Bijela čokolada zapravo uopće nije čokolada. Svaka prava čokolada trebala bi sadržavati dva i pol posto suhih nemasnih kakao dijelova – a to daje čokoladi i prepoznatljivu smeđu boju. U bijeloj čokoladi pronaći ćemo samo kakao maslac, šećer, mliječne čestice te vaniliju i druge dodatke. Ime bijela čokolada zapravo se zadržalo zbog svojstva koje ta slastica ima – isto je slatka kao i »obična« čokolada, u čvrstom je obliku, lomljiva je i u ustima se topi. Bijela čokolada postoje manje od sto godina, no vrlo je brzo postala omiljena među ljudima. I tako je ostalo i danas. Vrlo je popularna i među kuharima. Istina je da je njome malo teže rukovati nego s tamnom čokoladom, ali su zato proizvodi toliko slađi i unikatniji.
Kao što smo spomenuli je prava bijela čokolada napravljena od kakao maslaca. No često se događa da zbog optimizacije i snižavanja troškova, proizvođači kakao maslac zamjenjuju drugim, jeftinijim mastima. Bijela čokolada već i tako nije baš zdrava za naše tijelo, posebice u usporedbi s tamnom čokoladom koja sadrži kakao dijelove s puno ljekovitih učinaka. A ako umjesto kakao maslaca u bijelu čokoladu dodaju i druge zasićene masti, za naše tijelo postaje još gora. Životinjske ili biljne masti se tijekom termičke obrade mijenjaju i za zdravlje mogu postati još štetnije. Bijela čokolada sadrži i veliki udio šećera. No bijela čokolada ima i nekoliko prednosti, a to je udio kalcija, fosfata, vitamina B2 i to što ne sadrži kofein. Dakle prije nego kupite bijelu čokoladu provjerite ambalažu i popis sastojaka od kojih je napravljena. I još ovo: kvalitetnu bijelu čokoladu prepoznat ćemo po boji koja je više kremasta odnosno boja slonove kosti, a nikako čisto bijela.
Bijelu čokoladu zaista ne jedemo zbog njenih ljekovitih učinaka, više ćemo ju jesti zbog njene slatkoće i izgleda. Bijela čokolada je najčešće prisutna u pripremi slastica, možemo ju pronaći u mnogim receptima. Posebice ako ju kombiniramo s tamnom čokoladom. Upravo bijela boja mnoge slastice čini privlačnijima i slađima. Kombinacijama tako možemo kreirati domišljate kontraste i slastica će biti još privlačnija.
Bijelu čokoladu koriste vrhunski kuhari, ne samo za pripremu slastica, već i za pripremu pikantnih jela. Bijela čokolada jelu daje nekakav poseban pečat, kao začin koji pripremljenu hranu čini boljom. teško je to povjerovati, zar ne? No pogledajmo na što trebate paziti prilikom pripremanja slastica od bijele čokolade. Prvo što je bitno jest da nađete recept koji stvarno navodi da koristite bijelu čokoladu. Može se dogoditi da slastica koja u receptu na primjer zahtijeva tamnu čokoladu neće biti ista ako ju zamijenite bijelom. Drugo na što morate paziti: kod topljenja bijele čokolade moramo biti vrlo oprezni. Činjenica jest da se bijela čokolada topi na nižoj temperaturi nego tamna. Načini kako ju topimo isti su; u vodenoj kupelji ili u mikrovalnoj pećnici. Kada usitnjavate čokoladu pazite da ne dođe u kontakt s vlagom. Nakon što ju usitnite, stavite ju u suhi lonac od nehrđajućeg čelika. To vrijedi ako ćete čokoladu topiti u vodenoj kupelji.
Za topljenje bijele čokolade u kupelji vrijedi slijedeće pravilo: kada voda zakipi uklonimo je, pričekamo 60 sekundi i tek onda u nju stavimo lonac s usitnjenom čokoladom.
Zatim smjesu miješamo onoliko vremena dok se ne rastopi i bude još uvijek topla. Ako čokoladu topimo u mikrovalnoj pećnici, komade čokolade stavimo u odgovarajuću posudu za takve pećnice. Namjestimo program za odleđivanje hrane. Za količinu od oko 85 grama počinjemo s 1 do 2 minute, za veću količinu čokolade vrijeme zagrijavanja povećavamo, ali ne previše. Nakon otprilike dvije minute smjesu dobro promiješamo, iako ćemo još naići na tvrde komadiće. Zatim posudu vratimo u mikrovalnu pećnicu i postupak ponavljamo dok se svi komadići čokolade ne rastope.
Bijela čokolada, Bijela čokolada, koja to zapravo nije, zasigurno je posebnost koju si danas možemo priuštiti. Odvažite se i pripremite slasticu koju ćete obogatiti bijelom čokoladom. Vjerujte neće vam biti žao.
Pregledajte također široki izbor bijelih čokolada s najrazličitijim dodacima >>