BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Od teorije do prakse: Potpuni vodič za kuhano tijesto

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
od teorije do prakse: potpuni vodic za kuhano tijesto
Kuhano tijesto, poznato i kao pâte à choux na francuskom, jedna je od najosnovnijih, ali i najizazovnijih vrsta tijesta u svijetu kulinarstva. Koristi se za pripremu raznih slastica, poput eklera, profiterola ili princeze i churros. Karakteristična mu je lagana, šuplja struktura, koja dobro funkcionira kada se puni raznim nadjevima.

U ovom članku detaljno ćemo opisati pripremu paljene tijesta, raspravljati o mogućim problemima koji se mogu pojaviti tijekom pripreme, pečenja i upotrebe paljenog tijesta.


PRIPREMA KUHANOG TIJESTA


Priprema kuhanog tijesta zahtijeva preciznost i pažnju na detalje. Sastojci koji su nam potrebni su jednostavni, ali razlika je u načinu pripreme.


SASTOJCI


  • 125 ml vode
  • 125 ml mlijeka
  • 100 g ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 150 g brašna
  • 4 velika jajca

POSTUPAK


1. Priprema baze

Pomiješajte vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer u loncu srednje veličine. Smjesu zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi i dok se maslac potpuno ne otopi.


2. Dodavanje brašna

Kad smjesa prokuha smanjiti temperaturu i odjednom dodati brašno. Brzo miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se odvaja od stijenki posude i oblikuje kuglu. Ovo traje oko 1-2 minute.


3. Hlađenje:

Tijesto maknite s vatre i ostavite par minuta da se malo ohladi. Ovo je važno, jer će inače tijesto biti prevruće za kuhanje jaja, koja će se dodati u sljedećem koraku.


4. Dodavanje jaja:

Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući svako jaje u potpunosti prije dodavanja sljedećeg. Tijesto će isprva izgledati kao da se odvaja, ali nastavite mijesiti dok ne postane glatko i sjajno.


5. Priprema za pečenje:

Pripremljeno tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu s bilo kojim nastavkom. Na pleh obložen papirom za pečenje prskati željene oblike (eklere, profiterole).


PEČENJE KUHANOG TIJESTA


Pravilno pečenje paljenog tijesta ključ je uspjeha. Važno je dati tijestu dovoljno vremena da se digne i osuši, što stvara šupljinu unutrašnjosti karakterističnu za pečeno tijesto.


TEMPERATURA I VRIJEME PEČENJA


  • Zagrijte pećnicu na 200°C.
  • Stavite tepsiju u sredinu pećnice i pecite oko 20-25 minuta, dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo.
  • Pecivo se nikada ne smije otvarati tijekom pečenja jer gubitak topline i vlage može uzrokovati spuštanje tijesta.
  • Nakon završetka pečenja pečene ostavite u ugašenoj pećnici sa zatvorenim vratima oko 5-10 minuta da se unutrašnjost dobro osuši.

UOBIČAJENI PROBLEMI I KAKO IH RIJEŠITI


Izrada pečenog tijesta može biti izazovna i na tom putu mogu se pojaviti mnogi problemi. Evo nekih uobičajenih problema i kako ih riješiti:


Tijesto se ne diže:

  • Jedan od najčešćih razloga je nedovoljno zagrijana pećnica. Provjerite je li pećnica u potpunosti zagrijana na potrebnu temperaturu prije pečenja.
  • Drugi mogući razlog je da se tijesto nije dovoljno dugo peklo. Obavezno pecite tijesto dok ne postane potpuno zlatnosmeđe i hrskavo.

Tijesto ima vlažnu unutrašnjost:

  • Ako je unutrašnjost pečenog proizvoda previše vlažna, to znači da se tijesto nije dovoljno dugo peklo ili da nije bilo dovoljno vremena da se osuši u pećnici nakon pečenja.
  • Pečene proizvode uvijek ostavljajte u isključenoj pećnici s malo otvorenim vratima kako bi se omogućilo dodatno sušenje.

Tijesto je pregusto ili tvrdo:

  • To se može dogoditi ako se doda previše brašna ili ako tijesto nije dovoljno miješano tijekom kuhanja.
  • Točno slijedite recept i dodajte brašna po potrebi dok ne postignete željenu gustoću.

KORIŠTENJE PALJENOG TIJESTA


Kuhano tijesto je nevjerojatno svestrano i koristi se u mnogim slastičarskim remek djelima. Evo nekih od najpopularnijih upotreba:


  • Ekleri: duguljasta peciva od pečenog tijesta, punjena kremom od vanilije (ili drugim okusima poput čokolade i kave) i prelivena čokoladnom glazurom. Tijesto se oblikuje u duguljaste oblike, peče dok ne porumeni, zatim se ohladi, reže i puni odabranom kremom. Čokoladna glazura obično se radi od tamne čokolade, maslaca i vrhnja, što stvara sjajnu i glatku površinu koja ovom desertu daje eleganciju i sofisticiranost.


  • Profiteroli: Kuglice od pečenog tijesta punjene šlagom, slastičarskom kremom ili sladoledom od vanilije. Nakon pečenja, kuglice se ohlade i pune odabranim nadjevom. Zatim se preliju čokoladnim umakom od tamne čokolade i vrhnja. Profiterole možete poslužiti u obliku piramide i posuti šećerom u prahu, što ovoj popularnoj slastici daje vizualnu privlačnost i bogat okus.


  • Churros: španjolski desert od zagorenog tijesta koje se prži u vrućem ulju do zlatnosmeđe i hrskave teksture. Obično se raspršuju u duge, ravne trake ili petlje. Nakon prženja uvaljaju se u mješavinu šećera i cimeta. Churros se često poslužuje s toplim umacima za umakanje kao što su čokolada, karamela ili dulce de leche umak. Popularni su i za doručak i kao desert nakon večere, često popraćeni šalicom tople čokolade.


Izrada kuhanog tijesta je umjetnost koja zahtijeva strpljenje, preciznost i vježbu. Kada savladamo tehniku, možemo kreirati prekrasne i ukusne slastice koje će oduševiti svakoga tko ih proba. Bez obzira pripremamo li eklere za posebnu prigodu ili churrose za opuštena druženja, pečeno tijesto uvijek će oduševiti svojom lakoćom i okusom. 

Slijedite naše upute i izbjegnite uobičajene probleme kako biste svaki put mogli uživati u uspješno pripremljenom pečenom tijestu.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Maja K.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual