BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Paneton: Italijanski slatki kruh

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
paneton: italijanski slatki kruh
Panettone, porijeklom iz Italije, blagdanski je kruh koji se može naći na blagdanskim stolovima diljem svijeta. Odlikuje se mekoćom, slatkoćom i bogatim okusom kandiranog voća. Uz nekoliko trikova možete ga pripremiti i kod kuće.

Panettone, porijeklom iz Italije, blagdanski je kruh koji se može naći na blagdanskim stolovima diljem svijeta. Odlikuje se mekoćom, slatkoćom i bogatim okusom kandiranog voća. Uz nekoliko trikova možete ga pripremiti i kod kuće.


Povijest panettonea


Panettone, tradicionalni talijanski božićni kruh, potječe iz Milana i ima povijest još iz srednjeg vijeka. Njegovi su korijeni okruženi legendama i anegdotama. Jedna od najpoznatijih priča govori o pekaru Toniju koji je napravio bogati kruh kako bi osvojio srce svoje voljene. Ovaj kruh, nazvan "Pan de Toni" (Tonetov kruh), s vremenom je postao poznat kao panettone.


U 20. stoljeću panettone je doživio transformaciju kada su uvedeni novi procesi pečenja koji su omogućili masovnu proizvodnju i distribuciju. Ova promjena pridonijela je njegovoj popularnosti u cijeloj Italiji, a kasnije iu svijetu. Panettone karakterizira visoka, pahuljasta tekstura koja je rezultat dugog dizanja tijesta. Tradicionalno se puni suhim voćem poput grožđica i kandirane korice naranče.


Danas je panettone popularan blagdanski izbor, ne samo u Italiji, već i diljem svijeta, a mnogi pekari i slastičari dodaju svoj vlastiti jedinstveni štih različitim nadjevima i okusima.


Ključni sastojci


Ključni sastojci panettonea temelj su njegovog jedinstvenog okusa i teksture. Tradicionalni panettone uključuje:


  • Pšenično brašno: Baza tijesta koja osigurava pravilnu strukturu i rahljastost.

  • Kvasac: Važan za dizanje tijesta, kvasac daje panettoneu karakterističnu laganu teksturu.

  • jaja: Daju bogat okus i karakterističnu žućkastu boju.

  • Maslac: Doprinosi bogatoj kremastoj teksturi i okusu.

  • Šećer: Za slatkoću i finu teksturu.

  • Grožđice i kandirano voće: Grožđice i kandirane kore citrusa tradicionalno se koriste za dodavanje slatkoće i okusa.

  • Kora limuna i naranče: Naribana kora daje svježi, aromatični dodir.

  • Vanilija i/ili aromatični začini: Kao što je npr. vanilija, kardamom ili cimet koji obogaćuju okus.

Zajedno, ovi sastojci stvaraju klasični okus panettonea, koji je popularan u cijelom svijetu. Mnogi pekari eksperimentiraju s dodatnim sastojcima poput komadića čokolade ili raznih orašastih plodova kako bi ovoj tradicionalnoj talijanskoj deliciji dodali vlastiti karakter.


Lievito Madre: Matični kvas


Jedan od ključnih elemenata koji panettoneu daje jedinstvenu teksturu i okus je talijanski kvasac nazvan "lievito madre" ili matični kvasac. Ovaj kvasac daje panettoneu karakterističnu kiselkastu aromu, a istovremeno mu omogućuje da dugo ostane pahuljast.


Svaki dan odrežemo dio matičnog kvasca i dodamo mu brašno i vodu za prihranjivanje. To omogućuje kvascu da ostane živ i može se koristiti kad god želimo.


Izrada panettonea: korak po korak


Izrada panettonea je dugotrajan proces koji traje tri dana. U nastavku ćemo detaljnije opisati svaki korak:

Prvi dan: Priprema za ispit


Prvi korak u pripremi panettonea je izrada predtijesta. To se radi tako da se kvasac otopi u vodi, doda brašno i dobro promiješa. Zatim se tijesto zamijesi i ostavi da se diže 8 do 10 sati na sobnoj temperaturi od 20 do 22 stupnja.


Sastojci za predtijesto (biga):

  • 100 g malog zvona

  • 60 g vode

  • mali komad kvasca (oko 1 g)


Postupak:

  • Kvasac razmutiti u vodi, dodati brašno i zamijesiti tijesto.

  • Pokrijte tijesto i ostavite da se diže 8-10 sati na sobnoj temperaturi (20-22 °C).

Drugi dan: Priprema tijesta za panettone


Sljedeće jutro pripremite tijesto za panettone. Mikserom izmiješajte brašno, žumanjke, vodu, šećer i maslac. Mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete fleksibilno tijesto. Tijesto se zatim ostavi da se diže u poklopljenoj posudi 12 do 15 sati.


Sastojci:

  • 160 g prije testa

  • 300 g malog zvona

  • 2 žumanjka

  • 120 g vode

  • 100 g šećera

  • 65 g maslaca


Postupak:

  • Pomiješajte vodu, brašno i predtijesto. Mijesiti 3 minute.

  • Dodajte žumanjke, šećer i maslac. Mijesite 7 minuta dok tijesto ne postane glatko.

  • Ostavite tijesto da se diže 12-15 sati u poklopljenoj posudi.


Druga faza miješenja i oblikovanja (isti dan navečer):


  • Test iz prve faze

  • 150 g malog zvona

  • 70 g šećera

  • 3 žumanjka

  • 70 g mlijeka s vanilijom

  • 12 g soli

  • 65 g maslaca

  • Naribana korica jednog većeg limuna (ili dva manja)

  • 150 g kandirane korice naranče, drugog voća ili tamne čokolade

Postupak:

  • Prokuhajte mlijeko s vanilijom, ohladite.

  • Pomiješajte sastojke, dodajte maslac i sol. Mijesiti 3 minute.

  • Ostavite tijesto da se diže 2-3 sata.

  • Tijesto podijeliti i oblikovati kuglice koje stavljati u modele (promjera 14 cm).

  • Ostavite tijesto da se diže 20 sati na 20 °C.

Treći dan: Dizajn i pečenje


Zadnji dan tijesto oblikujte u kuglu i pažljivo prebacite u papirnate modele. Ostavite tijesto da se diže još 20 sati da razvije sve karakteristične arome.


Kad je tijesto gotovo, ponovno se diže šest do osam sati, a zatim se peče u pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Nakon pečenja panettone okrenite naopako i ostavite da se ohladi.


Izrada panettonea je dug i zahtjevan proces koji zahtijeva puno strpljenja i vještine. Ipak, rezultat je vrijedan truda: mekana, pahuljasta torta s kandiranim voćem neizostavna na svakom svečanom stolu.


Želite li svom panettoneu dodati dašak originalnosti, možete eksperimentirati s različitim vrstama kandiranog voća ili dodati komadiće tamne čokolade. Bez obzira koju verziju odabrali, ne zaboravite najvažniji sastojak: ljubav prema pečenju.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual