BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Peciva: lisnato tijesto, lisnato tijesto, pecivo i drugo

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
peciva: lisnato tijesto lisnato tijesto pecivo i drugo

Izrada tijesta za peciva umjetnost je koja se razvijala stoljećima i od vitalne je važnosti za svjetsku slastičarsku industriju. Tijesto je osnova za bezbroj slatkih kreacija, od jednostavnih kolačića do složenih torti i kolača.


Svaka vrsta tijesta ima svoje karakteristike koje određuju teksturu, okus i izgled gotovog deserta. U ovom ćemo članku istražiti četiri najčešće vrste tijesta za peciva: lisnato tijesto, lisnato tijesto, prhko tijesto i kuhano tijesto.


Vučeno tijesto


Vučeno tijesto jedna je od najstarijih vrsta tijesta poznatih čovječanstvu. To je izuzetno tanko tijesto koje se može ručno ili strojno razvući do gotovo prozirne debljine. Rasprostranjen je uglavnom u srednjoeuropskoj i balkanskoj kuhinji.


Osobine i upotreba: Vučeno tijesto osnova je mnogih tradicionalnih jela, poput štrukli, bureka i baklava. Njegova sposobnost da postane hrskava i prozračna nakon pečenja čini ga idealnim za slatke i slane kreacije.


Recept za vučeno tijesto:

Sastojci:

- 500 g brašna

- 1 jaje

- 250 ml tople vode

- 1 žlica ulja

- Prstohvat soli


priprema:

1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte jaje, ulje i postupno vodu uz miješanje da dobijete glatko tijesto.

2. Tijesto mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 10 minuta dok ne postane elastično.

3. Pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.

4. Tijesto razvaljajte u vrlo tanki sloj i koristite prema receptu.


Poslastice od vučenog tijesta:

- Baklava: Slojevi razvučenog tijesta, između njih smjesa mljevenih oraha i šećernog sirupa.

- Štrukli: Slatke ili slane kiflice punjene raznim nadjevima poput svježeg sira, jabuka ili maka.

- Štrudelj: Štrudelj je tradicionalna srednjoeuropska slastica koja se sastoji od tanko razvučenog tijesta punjenog raznim nadjevima poput jabuka, svježeg sira ili višanja, zamotanog u roladu i pečenog dok ne porumeni.


Lisnato tijesto


Lisnato tijesto je poznato po svojoj plastičnosti i prozračnosti koja se postiže slojevitim tijestom i maslacem. Klasičan je izbor za izradu mnogih francuskih slastica i peciva.


Osobine i upotreba: Lisnato tijesto idealno je za pripremu pita, kroasana i drugih delicija. Njegova jedinstvena tekstura rezultat je opetovanog valjanja i savijanja, što stvara karakteristične tanke slojeve.


Recept za lisnato tijesto:

Sastojci:

- 250 g brašna

- 250 g hladnog maslaca

- 150 ml hladne vode

- Prstohvat soli


Priprema:

1. Prosijte brašno i sol na radnu površinu. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

2. Dodajte vodu i brzo umijesite tijesto. Nemojte raditi predugo kako bi maslac ostao hladan.

3. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

4. Zatim razvaljajte i preklopite tijesto nekoliko puta kako biste stvorili slojeve. Nakon svakog preklapanja tijesto vratite u hladnjak na 30 minuta.


Deserti od lisnatog tijesta:

- Kroasani: Kroasani s maslacem simbol su francuskog doručka, punite ih raznim džemovima i namazima

- Tarte Tatin: naopako okrenuta pita od jabuka u kojoj karamelizirane jabuke prekrivaju ljuskastu podlogu.

- Rolada od lisnatog tijesta od jabuka: Rolada od lisnatog tijesta od jabuka je verzija tradicionalne rolade od jabuka u kojoj se prilikom pripreme koristi druga vrsta tijesta. Lisnato tijesto poznato je po svojoj laganoj strukturi, a radi se od slojeva maslaca i tijesta koje se nekoliko puta preklapa i razvalja kako bi se dobilo puno tankih slojeva.


Prhko tijesto


Krhko tijesto, također poznato kao pâte sablée, osnova je mnogih pita i tartleta. Poznati su po svojoj mrvičastoj teksturi i okusu maslaca.


Osobine i upotreba: Prhko tijesto idealno je za pripremu slatkih pita, tartova i kolačića. Njegova mrvičasta tekstura i bogat okus čine ga omiljenim u mnogim kuhinjama.


Recept za pecivo:

Sastojci:

- 200 g brašna

- 100 g ulja

- 80 g šećera u prahu

- 1 jaje

- Prstohvat soli


Priprema:

1. Prosijte brašno i sol na radnu površinu. Dodajte maslac narezan na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

2. Dodajte šećer i jaje i brzo umijesite glatko tijesto.

3. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat prije upotrebe.


Deserti od prhkog tijesta:

- Pita od šljiva: Pire od šljiva posut je svježim šljivama i kao takav je lagan, sočan i bit će izvrstan pratilac uz jaku kavu, desertna vina ili neke njemačke vrste piva.

- Pita od limuna: osvježavajuća pita s kremom od limuna i snijegom od bjelanjaka na vrhu.

- Čokoladni tart: Bogati tart s čokoladnim ganache punjenjem i voćnim preljevom.


Paljeno tijesto


Paljeno tijesto, također poznato kao pâte à choux, osnova je za eklere, profiterole i druge lagane, pahuljaste deserte.


Svojstva i upotreba: Kuhano tijesto je izuzetno svestrano te se nakon pečenja može puniti raznim kremama ili preljevima. Njegova lagana, prozračna tekstura idealna je za izradu elegantnih slastica.


Recept za kuhano tijesto:

Sastojci:

- 250 ml vode

- 100 g ulja

- 150 g brašna

- 4 jaja

- Prstohvat soli


Priprema:

1. U loncu zakuhajte vodu s maslacem i soli. Kad prokuha maknite s vatre i odjednom umiješajte brašno.

2. Miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Zatim postupno dodajte jaja dok tijesto ne postane glatko.

3. Prebacite tijesto u vrećicu za maramicu i oblikujte ga na limu za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumene.


Poslastice od kuhanog tijesta:

- Ekleri: Dugi, uski kolači punjeni kremom i preliveni čokoladom.

- Profiteroli: Kuglice od kuhanog tijesta punjene vrhnjem ili sladoledom i prelivene čokoladnim umakom.


U članku se istražuju četiri osnovne vrste tijesta, koje su temelj slastičarske umjetnosti: lisnato tijesto, dizano tijesto, prhko tijesto i kuhano tijesto ili pečeno tijesto. Svaka vrsta tijesta ima svoje specifičnosti i namjene, od tradicionalnih jela poput baklava i štrukli do elegantnih slastica poput eklera i pita od limuna.


U slastičarskom svijetu tijesto nije samo baza za slastice; sredstvo je izražavanja kreativnosti i vještine. Mogućnost prilagođavanja teksture, okusa i oblika tijesta otvara beskrajne mogućnosti za stvaranje inovativnih i nezaboravnih slatkih remek-djela. Od klasičnih do modernih interpretacija, slastičarsko tijesto ostaje ključni element u izradi slastica, povezujući tradiciju i inovaciju, dajući slasticama strukturu i karakter te zadovoljavajući nepca ljubitelja slastica diljem svijeta.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual