BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Pet slastičarskih savjeta kojih se treba pridržavati

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
pet slasticarskih savjeta kojih se treba pridrzavati

Svakom pripremom torte ili slastice učimo nešto novo. Što više imamo „slastičarske kilometraže”, to više pogrešaka znamo i možemo ih izbjeći tijekom pripreme. Zapisala sam pet najvažnijih pogrešaka za koje mislim da ih treba uzeti u obzir tijekom pripreme slastica.

Sjećate li se još svoje prve pripreme torte ili neke jednostavnije slastice? I sama sam donedavno bila uvjerena da je rolada jedna od najlakših slastica za pripremu. Ona slastica koju brzo možeš pripremiti kad ti na vrata banu nenajavljeni gosti. „Pripremimo tijesto, ispečemo, napravimo nadjev i njime premažemo, zarolamo i to je to.” Oh, kako sam se prevarila. Sada znam i mogu sa sigurnošću reći da to nije prikladna slastica kad dođu nenajavljeni gosti.

Ili torta. Ako imamo pravi pekač i BAM proizvode za pečenje, pola posla već je obavljeno. Dodamo li tome i BAM knjigu recepata, uspjeh je zajamčen. No šalu i „izravnu prodaju” na stranu. Priprema torte inače je zahtjevna, biskvit nikad nije prozračan i linije nisu ravne. Pa onda sva ta želatina koju treba otopiti i koja se nikad ne otopi kako treba, krema koja je prerijetka… Sve se to događa. I dobro je da se događa. Tako učimo kako pravilno rukovati osnovnim sastojcima za pečenje kao što su jaja, brašno, želatina, maslac itd. No, pročitamo li prije pripreme koji slastičarski trik, uspjeh je zajamčen. Možda ne prvi put, ali sigurno sljedeći.


1. Maslac uvijek treba biti prave strukture


Maslac je često osnova za ogroman broj pekarskih proizvoda, stoga je važno u obzir uzeti strukturu maslaca koja je navedena u receptu. Temperatura maslaca može jako utjecati na teksturu tijesta. Postoje tri različite strukture maslaca koje se obično zahtijevaju u receptima za pečenje: omekšani / sobne temperature, hladni ili otopljeni maslac.

U većini recepata maslac treba biti sobne temperature / omekšali. Maslac sobne temperature je zapravo hladan na dodir, nije topao. Kad ga pritisnemo, prst nam lagano tone, u maslacu će se vidjeti otisak prsta. Kako biste dobili savršenu konzistenciju i temperaturu, maslac ostavite vani oko 1 sat prije nego počnete pripremati recept.

Ohlađeni maslac je maslac koji je dobro ohlađen u hladnjaku ili zamrzivaču kako se ne bi otopio tijekom miješanja. To pomaže u dobiti izvrsnu strukturu tijesta kakvo zahtijevaju recepti za pripremu pita, muffina i keksa. Ako nije drugačije navedeno, otopljeni maslac mora biti pomalo tekući i mlačan. Ako je otopljeni maslac prevruć, može vam skuhati jaja u tijestu.


2. Pročitate li recept do kraja prije pripreme?


Smatrate li da je glupo da je drugi najvažniji slastičarski savjet taj da recept prije pripreme treba pročitati do kraja? Ali to nije glupost. Možda bismo ovaj savjet trebali staviti na prvo mjesto jer se nekoliko puta dogodilo (i meni, naravno) da mi se čini da već znam sve korake i da će priprema proći bez problema. No onda me iznenadi količina ulja koja bi trebala biti u smjesi za biskvit koji se već lijepo peče u pećnici. To mi se najčešće događa kad pripremam deserte koje sam već ranije radila. Ponekad mi se dogodi da preskočim korak-dva, ali takve su me pogreške već toliko stajale, da u većini slučajeva recept pročitam od početka do kraja i tek onda krenem s pripremom.


3. Sastojci pripremljeni unaprijed

Sljedeći slastičarski savjet povezan je s prethodnim: prije no što krenete pripremati slastice, izvažite i pripremite sastojke koji su navedeni u receptu. Ali opet, prvo pročitajte sastojke, a zatim izvagane sastojke stavite na radnu površinu. Ja ih obično poredam i tako ih doziram. Na taj način ostaje stvarno malo prostora za pogreške. Još jedna stvar: ako je moguće, pokušajte ne mijenjati sastojke. Držite se sastojaka koji su navedeni u receptu. U pojedinim slučajevima uz sastojke su navedene zamjene, a ako ih nema, nemojte ih mijenjati na svoju ruku. Zapamtite, pečenje je kemija. Ako baš želite zamijeniti sastojke, svejedno vam predlažem da najprije pripremite recept točno prema navedenim koracima i sastojcima, a potom zamijenite ono što vam se čini primjereno.


4. Vrata pećnice držite zatvorena


Još jedan samorazumljiv savjet, zar ne? I meni se činilo tako. No mnogo puta odlučila sam otvoriti vrata pećnice i pogledati kako se biskvit peče. Jer jednostavno nisam mogla dobro vidjeti kroz prozirna staklena vrata pećnice. Kao što previsoka temperatura može previše ispeći tijesto, zamislite koliko često otvaranje vrata može sniziti temperaturu u pećnici. Unatoč tome što je primamljivo otvoriti pećnicu i uživati u mirisu biskvita koji se peče, osim našeg radoznalog nosa u pećnicu ulazi i hladan zrak zbog kojeg se tijesto neće tako lijepo dići. Oslonite se na rasvjetu u pećnici.

5. Za kraj još jedan trik za kekse


Kako bi keksi i nakon pečenja ostali mekani, spremite ih s komadom kruha. Jeste li već čuli za to? Ako kekse spremate u posudu ili staklenku za kekse, u nju stavite jedan običan komad kruha. Keksi će upiti svu vlagu iz kruha, zbog čega će kruh postati tvrd, a keksi posebno mekani.


Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-3,96 €
Skupaj:
35,64 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual