|
Svaka proizvodnja čokolade počinje berbom kakao zrna. Zrna rastu na kakaovcima, zimzelenim grmićima u tropskim krajevima oko ekvatora, gdje su dobri uvjeti na njihov uzgoj. Zreli plodovi kakaovca su zelene, narančaste ili crvene boje, a na prvi pogled slični su melonima. Nakon što plodovi sazriju ručno ih posijeku s debla i grana, jer bi strojna siječa mogla oštetiti grm. Nakon što se kakao zrna uklone iz plodova, stavljaju se na sunce kako bi se obojala u ljubičastu boju.
Kakao zrna stavljaju na velike zagrijane pladnjeve, prekrivene listovima banane, ili ih pak stavljaju u drvene sanduke koje zakopavaju u zemlju. Otprilike nakon tjedan dana fermentacije kojom smanjuju razinu šećera u kakao zrnima, ona postaju karakterisrično smeđe boje.
Nakon fermentacije moraju kakao zrna zbog vlažnosti proći kroz proces sušenja. Zato što je podneblje za to prikladno, zrna suše vani, inače se to radi u sušionicama. Nakon tog procesa, zrna su očišćena od svih nečistoća, i započinje proizvodnja čokolade.
Prženje se vrši il na niskim ili na visokim temperaturama, čime kakao zrna dobivaju svoju bogatu aromu. Kod kraćeg prženja odnosno na nižim temperaturama zrna dobivaju kiselkastiji okus, a kod dužeg prženja odnosno na višim temperaturama gorči okus. Nakon što uzgajivači ručni ili strojno čiste unutrašnjost zrna odnosno uklone koštice slijedi faza mljevenja. Oljuštena zrna melju se u gustu smjesu, poznatu i kao kakao pasta – a od nje može nastati kakao maslac, kakao tijesto odnosno pogača, kakao prah ili pak čokolada koja nastaje tako što se kakao pasti dodaje kakao maslac i šećer.
Proizvodnja čokolade se nastavlja kada se kakao pasti dodaju kakao maslac, šećer, mlijeko ili drugi dodaci i stabilizatori, ovisi naravno o vrsti čokolade. U procesu mehaničke i termičke obrade čokolada dobiva svoju pravu strukturu i aromu. Sljedi ulijevanje u kalupe gdje se čokoladi mogu dodati razni orašasti plodovi, grožđice, bomboni … Nakon što je proces proizvodnje gotov sljedi još pakiranje, potom čokolada može putovati na police u trgovine.
Izradite čokoladu po svom ukusu! Željeli biste personaliziranu čokoladu ili biste ju željeli pokloniti dragoj osobi? Na našoj web stranici možete učiniti upravo to! Možete birati bijelu, mliječnu i tamnu čokoladu, a možete izabrati od svake po malo. Dopišite još i željeni tekst, izaberite posip, i razveselite sebe ili svoje najdraže!
jonov ljudi po svetu
Izdelajte si čokolado po svojem okusu! Si želite prav posebne, personalizirane čokolade, ali pa bi jo radi podarili vam dragi osebi? Na naši spletni strani lahko storite točno to! Izbirate lahko med belo, mlečno in temno čokolado, lahko pa si izberete tudi vsakega po malem. Dopišite še želeno besedilo, izberite posip, in razveselite sebe ali svoje najdražje!