Iskoristi popust za dobrodošlicu. Unesi kod WELCOME i smanji svoju narudžbu za 10%. 😎

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Paketi

BAM x FA14 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Proizvodnja čokolade - znate li tajne nastanka čokolade?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
proizvodnja cokolade - znate li tajne nastanka cokolade

Mmmm, čokolada! Iako se radi o jednoj od najpopularnijih slastica na svijetu, malo ljudi zna činjenice o njenom porijeklu odnosno nastanku. Jeste li među njima? Onda je ovaj članak kao stvoren za vas!

1. korak: Berba i prerada

Svaka proizvodnja čokolade počinje berbom kakao zrna. Zrna rastu na kakaovcima, zimzelenim grmićima u tropskim krajevima oko ekvatora, gdje su dobri uvjeti na njihov uzgoj. Zreli plodovi kakaovca su zelene, narančaste ili crvene boje, a na prvi pogled slični su melonima. Nakon što plodovi sazriju ručno ih posijeku s debla i grana, jer bi strojna siječa mogla oštetiti grm. Nakon što se kakao zrna uklone iz plodova, stavljaju se na sunce kako bi se obojala u ljubičastu boju.

2. korak: Fermentacija

Kakao zrna stavljaju na velike zagrijane pladnjeve, prekrivene listovima banane, ili ih pak stavljaju u drvene sanduke koje zakopavaju u zemlju. Otprilike nakon tjedan dana fermentacije kojom smanjuju razinu šećera u kakao zrnima, ona postaju karakterisrično smeđe boje.

3. korak: Sušenje

Nakon fermentacije moraju kakao zrna zbog vlažnosti proći kroz proces sušenja. Zato što je podneblje za to prikladno, zrna suše vani, inače se to radi u sušionicama. Nakon tog procesa, zrna su očišćena od svih nečistoća, i započinje proizvodnja čokolade.


4. korak: Pržnje, tarenje i mljevenje

Prženje se vrši il na niskim ili na visokim temperaturama, čime kakao zrna dobivaju svoju bogatu aromu. Kod kraćeg prženja odnosno na nižim temperaturama zrna dobivaju kiselkastiji okus, a kod dužeg prženja odnosno na višim temperaturama gorči okus. Nakon što uzgajivači ručni ili strojno čiste unutrašnjost zrna odnosno uklone koštice slijedi faza mljevenja. Oljuštena zrna melju se u gustu smjesu, poznatu i kao kakao pasta – a od nje može nastati kakao maslac, kakao tijesto odnosno pogača, kakao prah ili pak čokolada koja nastaje tako što se kakao pasti dodaje kakao maslac i šećer.

5. korak: Nastanak čokolade

Proizvodnja čokolade se nastavlja kada se kakao pasti dodaju kakao maslac, šećer, mlijeko ili drugi dodaci i stabilizatori, ovisi naravno o vrsti čokolade. U procesu mehaničke i termičke obrade čokolada dobiva svoju pravu strukturu i aromu. Sljedi ulijevanje u kalupe gdje se čokoladi mogu dodati razni orašasti plodovi, grožđice, bomboni … Nakon što je proces proizvodnje gotov sljedi još pakiranje, potom čokolada može putovati na police u trgovine.

Jeste li znali?

  • Riječ »čokolada« dolazi od asteške riječi »xocoatl«, što se odnosi na gorko i pikantno piće od kakao zrna
  • Prva čokoladna pločica izrađena je 1847. godine
  • Čokolada je najčešće kupljeni poklon na svijetu
  • Kakao zrna karakterističnu smeđu boju dobivaju tek za vrijeme procesa obrade, prije kojeg su i poprilično gorkog okusa
  • Za izradu jednog kilograma čokolade potrebno je čak od 300 do 600 kakao zrna
  • Kakao zrna u prošlosti su bila vrlo cijenjena pa su ih koristili kao novčanu valutu
  • Čokoladu se može jesti kao dio uravnotežene i zdrave prehrane te životnog stila
  • Čokolada može ubrzati otkucaj srca kao recimo ljubljenje
  • Udio kakaa u čokoladi ovisi o količini kakao zrna u njoj
  • Tamna čokolada sadrži više antioksidanta od borovnica, pravog čaja ili crnog vina
  • Uz klasičnu mliječnu, tamnu i bijelu čokoladu postoji i »blond« čokolada
  • Četiri najveće proizvođačice čokolade su SAD, Njemačka, Švicarska i Belgija
  • Zapadna Europa navodno proizvede čak 35 % čokolade na svijetu, a SAD dodatnih 28 %
  • Zapadna Afrika proizvede približno 2/3 svih kakao zrna na svijetu
  • Svake godine se za proizvodnju čokolade potroši oko 3 milijuna tona kakao zrna
  • O proizvodnji čokolade ovisi oko 50 milijuna ljudi širom svijeta


Izradite čokoladu po svom ukusu! Željeli biste personaliziranu čokoladu ili biste ju željeli pokloniti dragoj osobi? Na našoj web stranici možete učiniti upravo to! Možete birati bijelu, mliječnu i tamnu čokoladu, a možete izabrati od svake po malo. Dopišite još i željeni tekst, izaberite posip, i razveselite sebe ili svoje najdraže!

jonov ljudi po svetu


Izdelajte si čokolado po svojem okusu! Si želite prav posebne, personalizirane čokolade, ali pa bi jo radi podarili vam dragi osebi? Na naši spletni strani lahko storite točno to! Izbirate lahko med belo, mlečno in temno čokolado, lahko pa si izberete tudi vsakega po malem.  Dopišite še želeno besedilo, izberite posip, in razveselite sebe ali svoje najdražje!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual