BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Savjeti za pripremu Cupcakea

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
savjeti za pripremu cupcakea

Za vas smo pripremili nekoliko osnovnih savjeta koji će vam pomoći u pripremi.

Cupcake, taj mali slatki kolačić, uz samo malo mašte može biti slastica koja će privući sve poglede, a najbolje kod njih je da ih uz stvarno malo osnovnih spretnosti, pribora i sastojaka možemo pripremiti za raznorazne prigode. U osnovi vrlo su slični nama poznatim muffinima, osim što ih na vrhu krase razni posipi, kreme i ukrasi. A kako bi naši kolačići bili odlični, svakako je dobro najprije naučiti nekoliko osnova pripreme kolačića i samog tijesta kako na kraju ne bi ispalo da su samo lijepi izgledom, već da su i vrlo ukusni. Za vas smo pripremili nekoliko osnovnih savjeta koji će vam poslužiti za pomoć pri pripremi.

Sastojci neka budu kvalitetni

Uvijek imajte na umu da što budu bolji sastojci, bolji će biti i vaš konačni proizvod. To vrijedi za sve slastice. Ako mislite da je svejedno koristite li pravi ili umjetni ekstrakt vanilije grdno se varate. Razlika je najočitija kod uporabe ekstrakata, zato im dok ih kupujete dajte barem malo prednosti.

Sastojke pripremite unaprijed

Vodite računa da sastojke poput jaja, maslaca, mlijeka neko vrijeme prije uporabe stavite na sobnu temperaturu. Kada koristimo proizvode direktno iz hladnjaka s ostalim se sastojcima ne pomiješaju tako dobro. Posljedice su vidljive u grudicama koje nastanu u našoj masi, a to naravno ne želimo.

Loše pomiješani sastojci mogu dovesti do toga da naši kolačići izgledaju stisnuto, umjesto da budu prhki i lagani.

Najvažnija je temperatura uporabljenog maslaca, jer što je hladnije duže ćemo ga morati miješati i tako dolazi do mogućnosti da naša masa postane previše miješana. Za provjeru temperature vam naravno nije potreban termometar, jer temperaturu možete jednostavno provjeriti i procijeniti na dodir. Ako je sastojak još uvijek hladan na dodir, pričekajte još malo prije nego li započnete s pripremanjem mase.

Masu nemojte previše miješati

Jeste li već čuli da je netko rekao da je pečenje prava znanost? To svakako stoji. Vrijeme miješanja mase vrlo je važno jer trajanje miješanja utječe na količinu oslobođenog glutena u brašnu. Kada masu previše miješamo, time uništavamo mjehuriće zraka koji su nastali u masi i onda se preostali dio mjehurića teže širi za vrijeme samog pečenja. Kolačić može za vrijeme pečenja popucati, a ujedno će biti i mekan. Masa naravno ne smije biti ni premalo miješana jer se onda pak neće proizvesti dovoljno glutena i naš se kolačić neće pravilno oblikovati. Dakle da mi masu pomiješali baš onoliko koliko treba, počnite miješati malom brzinom sve dok sastojci nisu umiješani i tek onda povećavajte brzinu.

Kalupe napunite žlicom

Kod punjenja za pomoć možete koristiti običnu žlicu. Nema ništa gore nego da iz pećnice izvadite pladanj s kolačićima od kojih su neki previše ispečeni, drugi opet premalo. Ujedno će kolačići jednakih veličina i izgledati puno bolje neka puno različitih. Kod pečenja standardnih veličina kolačića preporučljivo je uporabiti jednu veliku žlicu mase, a kod malih malu žličicu. Za što bolje rezultate kalupe napunite do 2/3.

Prethodno zagrijte pećnicu

Mislim da za ovaj savjet nisu potrebna dodatna objašnjenja. Bez dvojbe pećnica mora biti uvijek vruća prije nego li u nju stavite vaše kolačiće.

Pladanj postavite na sredinu pećnice

Nakon što su kalupi napunjeni i pećnica zagrijana, vrijeme je za pečenje. Pladanj postavite na sredinu pećnice. To pripomoći za protok zraka u pećnici kako bi vaši kolačići bili jednakomjerno pečeni. Ako vaša pećnica ne grije jednakomjerno sa svih strana, okrenite pladanj na 2/3 vremena pečenja. Ne okrećite ga prije vremena jer se kolačići tako neće moći pravilno oblikovati. Ako imate veću količinu pladnjeva, stavite ih jedan uz drugi. U slučaju da vaša pećnica nije dovoljno široka, postavite rešetke približno na sredinu pećnice i zatim pladnjeve postavite svaki na svoju rešetku, a ne direktno jednog ispod drugog.

Oduprite se zavirivanju u pećnicu

Znam da nas sve zanima kako se peču naši kolačići, ali ipak za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu. Otvorimo li pećnicu to će dovesti do toga da će mjehurići u masi puknuti i naši će kolačići biti spljošteni. Molekule glutena i masne molekule u masi su te koje pomažu u oblikovanju mase i nastale strukture, zato doticaj s hladnim zrakom nije dobar.

Kolačiće odmah uklonite s pladanja

Nakon što kolačiće izvadite iz pećnice vodite računa da ih na pladnju ne ostavljate dulje od nekoliko minuta. Vrućina pladnja dovodi do toga da se kolačići i dalje peku i zbog toga se mogu presušiti. Kolačiće dakle izvadite i stavite ih na mrežicu dok se potpuno ne ohlade. To je važno i za našu kremu ili glazuru, jer uslijed najmanjeg doticaja s toplinom ona će se rastopiti.

Pazite kako ih pohranjujete

Kada su vaši kolačići posve ohlađeni, čuvajte ih u posudi koja sprječava dotok zraka jer će tako ostati sočni. Pazite da bude posuda dovoljno visoka da se krema na vrhu kolačića ne spljošti. Otprilike 2 do 3 dana zadržat će svježinu na sobnoj temperaturi, na duže razdoblje ih radije čuvajte u hladnjaku.

Kremu nanesite po cijeloj površini kolačića

Zato što nitko ne voli suhe kolačiće, dobro je da na njih nanesemo glazuru ili kremi. Prilikom nanošenja kreme/glazure pazimo da ju nanesemo po cijeloj gornjoj površini kolačića jer će mu to dati sočnost.

Za »točku na i« te još ...

ponešto o dekoracijama. Dobro znamo da su dekoracije i krema ono što kolačićima daje »točku na i« i čine njihov izgled tako iznimnim. Pri ukrašavanju kolačića imamo zaista jako puno različitih mogućnosti jer ih možemo pripremiti za bilo koju prigodu. Najjednostavnije je da ih pospete raznim bombonima ili na njih pospete nalomljene komadiće čokolade, keksa. Onda je tu još svježe voće, kao na primjer jagode (ili preljev od jagode), koji mogu biti istovremeno jednostavan ali i zdrav ukras. Za one malo vještije i s malo više vremena na raspolaganju u obzir dolazi i fondant od kojeg možete napraviti raznorazne oblike i tako usavršiti svoje kolačiće.

Provjeri također široki izbor različitog pribora za pečenje >>

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual