Paulova torta jedna je od najslikovitijih slastica, a potječe iz Australije i Novog Zelanda, gdje se dvije zemlje desetljećima spore oko njezina podrijetla.
Postao je poznat u čast ruske balerine Anne Pavlove, koja je posjetila obje zemlje 1920-ih. Odlikuje se hrskavom koricom i mekom, pahuljastom unutrašnjosti poput oblaka te svježim voćem i šlagom na vrhu, koji dodaju bogat okus i vizualnu privlačnost.
Što je pavlova torta i od čega se pravi?
Pavlova torta radi se od vrlo malo sastojaka, a baza je meringue koja se uglavnom sastoji od bjelanjaka i šećera. Ključ savršene pavlove leži u preciznom omjeru ovih sastojaka i tehnici pripreme. Karakteristika pavlove je da je izvana hrskava, a iznutra ostaje mekana i sljezova. Tradicionalno je ukrašena šlagom i svježim voćem kao što su jagode, kivi, marakuje ili bilo koje drugo dostupno voće.
Koje sastojke treba koristiti?
Za pripremu klasične pavlove bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- 4 do 6 bjelanjaka sobne temperature
- 250 g granuliranog šećera
- 1 žličica bijelog vinskog octa
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Za dekoraciju: šlag i svježe voće po izboru
Važno je da su bjelanjci sobne temperature, što im omogućuje lakše i brže izmućenje u odgovarajuću čvrstoću.
RECEPT : TORTA PAVLOVA
Koji alati će vam trebati?
Za pripremu pavlova torte trebat će vam:
- Električni mikser ili samostojeći mikser, kojim možete istući bjelanjke dok ne postanu dovoljno čvrsti.
- Tepsiju obložiti papirom za pečenje.
- Široka kesa s okruglim nastavkom, ako želite precizno oblikovati masu na plehu.
- Silikonska lopatica za lagano miješanje mase.
- Cjedilo ili cjedilo za prosijanje kukuruznog škroba i sprječavanje grudica.
Na što treba obratiti pozornost kod pripreme smjese za kolače?
Prilikom pripreme pavlove mase važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih točaka:
1. Čistoća opreme: Provjerite jesu li sve posude i pribor koje koristite potpuno čisti i bez masnoće. Masnoća može spriječiti bjelanjke da postignu željeni volumen.
2. Postupno dodavanje šećera: Šećer dodavati postepeno uz stalno miksanje snijega od bjelanjaka. To pomaže da se šećer potpuno otopi i daje meringue sjajnu, glatku teksturu.
3. Vinska kiselina i kukuruzni škrob: Dodatak bijelog vinskog octa i kukuruznog škroba pomaže stabilizirati meringue i osigurava da pavlova ostane mekana i sočna.
Špricanje mase po tepsiji
Kada je pavlova masa gotova, prebacite je u maramicu i oblikujte krug ili neki drugi oblik po želji na plehu. Budite nježni s ovim kako biste zadržali što više zraka u tijestu. Smjesu možete koristiti i žlicom za rasporediti po limu za pečenje i dati joj rustikalni izgled.
Pečenje torte
Pečenje pavlova je proces koji zahtijeva strpljenje. Pećnicu zagrijte na 120-150°C, pa kolač pecite 1 do 1,5 sat. Nakon pečenja ostavite kolač u pećnici da se polako hladi pećnicom, čime se kolač neće prebrzo sklopiti. Pravilno pečena pavlova bit će hrskava izvana, a mekana i ljepljiva iznutra.
Izrada savršene pavlova torte možda zvuči izazovno, ali slijedeći ove savjete, napravit ćete fantastičan desert koji će oduševiti vaše goste. Ključ uspjeha je strpljenje i preciznost u praćenju koraka, od odabira pravih sastojaka do pečenja kolača. Ne bojte se eksperimentirati s različitim voćnim okusima i ukrasima kako biste pronašli svoju savršenu kombinaciju za ovu prekrasnu tortu.
VALENTINOVE PAVLOVE