Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Slatko, slađe … Čokoladni atelje Dobnik

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
slatko sladze … cokoladni atelje dobnik

Čokoladni atelje Dobnik jedna je od prvih slovenskih čokoladarnica, čiji su zaštitni znak »Prešernove fige«. No nećete moći odoljeti ni drugim proizvodima iz njihove ponude…

Čokoladni atelje Dobnik nekako je ekvivalentan superlativu pridjeva slatko. Ali ne samo to – o ovom je ispočetka malom projektu, koji je danas primjer mnogim drugim poduzećima koji se na ovaj ili onaj način bave čokoladom i čokoladnim delicijama, teško govoriti drugačije nego u superlativima …

Probijanje (čokoladnog) leda

Sjećate li se godine kada ste krenuli u školu? Ili one kada ste se vjenčali ili kada su se rodila vaša djeca? Ili kada ste diplomirali? Teško je vjerovati da biste mogli zaboraviti tako važne datume … A svi čohoholičari u svoj »notes« s važnim datumima mogu upisati još jednu godinu, i to 1994. To je naime godina rođenja jedne od prvih slovenskih čokoladarnica, danas poznate pod imenom Čokoladni atelje Dobnik. Godinu koju zasigurno neće zaboraviti Marinka Dobnik, jer se radi o jednoj od najvažnijih prijelomnica u njenom životu kada je odlučila svoj dotadašnji profesionalni put zamijeniti drugim. S jedne strane naporan put dokazivanja i postavljanja na noge na novom području, unatoč svemu, bio je sladak – i u metaforičkom i doslovnom značenju riječi. Priča Čokoladnog ateljea Dobnik započela je u mjestu Griže pri Žalcu, gdje poduzeće i danas ima svoju poslovnicu, i radionicu u kojoj izrađuju svoje slatke delicije isključivo ručno, što jamči vrhunsku kvalitetu, a uz to proizvodi ne sadrže nikakve konzervanse. U narednim godinama Čokoladni atelje Dobnik raširio se i po drugim slovenskim mjestima; njihove poslovnice danas ćete naći i u Ljubljani, Celju i Žalcu, a još najjednostavnije će biti ako slatku kupnju obavite putem online trgovine i tako se uvjerite u kvalitetu njihovih proizvoda na vlastite oči, točnije vlastitim osjetilom okusa.

Dijabetičari, nemojte gledati!

Vjerojatno vas zanima što točno Čokoladni atelje Dobnik nudi. Njihova iznimno široka ponuda osim različitih vrsta čokolade, po želji i s pomno odabranim dodacima koji bogate njihov osnovni okus, uključuje i praline, kekse, bombonijere, toplu čokoladu te čak izbor vrhunskih kava i torti – čokoladne ili one napravljene kombiniranjem čokolade i različitog voća, recimo malina, naranči itd., a za vas će napraviti i unikatnu vjenčanu tortu veličine po želji. Njihove torte su osvojile čak posebno priznanje u okviru »Izbora ljubljanske kvalitete« – Čokoladni atelje Dobnik se u kategoriji slastičarna popeo na sam vrh, i osvojio Oznaku kvalitete. A naslov ovog odlomka ipak je malo šaljiv – ponuda Čokoladnog ateljea Dobnik svakako je vrlo slatka, prije svega slasna, ali se u njoj može naći i mnogo toga primjerenog za sve koji iz različitih razloga izbjegavate veći unos šećera. U tu kategoriju svakako spadaju njihove tamne čokolade s visokim udjelom kakaa, jer su u umjerenim količinama iznimno korisne za zdravlje; između ostalog snizuju razinu kolesterola i sprječavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti. Posebnost ponude Čokoladnog ateljea Dobnik jest to što se pokušavaju prilagoditi sezoni, stoga pripremaju posebne linije koje sadrže sezonske dodatke, a određenom dobu godine prilagođen je i izbor same vrste čokolade.

Klanjanje »doktoru Smokava«

Vjerojatno je teško naći Slovenca koji ne bi znao tko se skriva iza slavnog pseudonima »doktor Smokava«. To je naravno France Prešeren, on je djecu uveseljavao tako što im je poklanjao slatke smokve. S druge strane vjerojatno puno manje ljudi zna tko se skriva iza isto tako slavnih i omiljenih »Figama Prešernovim«, suhim smokvama u posebnoj kremi, prelivene čokoladom, mliječnom ili tamnom. Čak i ako prije niste znali odgovor, sad vam je sve sasvim jasno … Naravno to je upravo Čokoladni atelje Dobnik – »Fige Prešernove« su naime jedan od njihovih zaštićenih specijaliteta (u tu kategoriju spadaju i »Frančeve čvešpe«), koje se koriste čak i kao protokolarni poklon, a što je zasigurno jedan od najboljih dokaza njihove vrhunskosti. U slučaju ako ih još niste probali, savjetujemo vam da to napravite što prije te se tako i sami na poseban način poklonite vjerojatno najvažnijem slovenskom pjesniku. Time ćete ubiti dvije muhe u jednom mahu, a onda vas očekuje puno gurmanskog užitka…

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual