BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

SugarSweet – zdrava zamjena za šećer

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
sugarsweet – zdrava zamjena za secer

Da uživanje velikih količin šećera ne utječe blagotvorno na naše zdravlje, znaju već i vrapci na grani. Što kada bismo se okrenuli alternativi i probali svoju najdražu hranu ili piće zasladiti prirodnim šećerom?

Nažalost je tako da ono što je okusom dobro, za zdravlje je sve prije nego korisno. U tu kategoriju namirnica spada i šećer koji stručnjaci sve više povezuju s rizikom od nastanka upala, šećerne bolesti , tipa 2, hipertenzije odnosno visokog krvnog tlaka i bolesti srca. No to još ne znači da se moramo odreći šećera! Na sreću pa su nam na raspolaganju mnoga sladila koja zamjenjuju bijeli šećer i okusom ali i strukturom, pa razlika tako gotovo i nije primjetna. Ali i kod kupnje sladila trebate obratiti pažnju jer ih postoji cijeli niz – prirodna, umjetna, prerađena i još bi se štogod našlo.

Mi vam savjetujemo da kao dodatak jelima i pićima izaberete prirodna sladila. Šećer i umjetna sladila naime dodatno opterećuju naše tijelo jer je njihova probava zahtjevnija za njega, a onako ćemo pojesti manje sredstava kojima bi tijelo izvršilo detoksikaciju svih kemikalija koje unesemo preko hrane i iz okoliša.

Zdrava zamjena za bijeli šećer

Tu obično svrstavamo sladila koja ne sadrže rafinirani šećer (dakle čistu saharozu) ili fruktozni sirupa koji se u prehrambenoj industriji uporablja kao jeftinija zamjena za šećer. Prirodna sladila zdravija su od običnog šećera, manje su procesirana, puna minerala, vitamina i antioksidanta, a sadrže manju količinu fruktoze ili glukoze i imaju niži glikemijski indeks (zbog čega ne podižu šećer u krvi kao druga sladila).

Niski glikemijski indeks

Glikemijskim indeksom mjerimo koliko brzo se hrana pretvara u šećer u krvi. Uživanjem hrane s visokim glikemijskim indeksom (posebice bijelog brašna i šećera) šećer u krvi se podiže, a njegova povišena vrijednost jedan je od glavnih razloga za nastanak degenerativnih bolesti. Osim toga uzrokuje upalne procese u tijelu i ubrzava nastanak masnih naslaga, posebice u predjelu trbuha, a time utječe i na povećanje tjelesne mase.

Prirodna sladila kao što je SugarSweet, osim što su dobrog okusa, dobra su i za zdravlje jer imaju glikemijski indeks 0, što znači da je porast glukoze u krvi sporiji i jednakomjeran. Zbog sadržavanja stevie i eritritola, prirodnih sladila koja su inače prirodno prisutna u biljkama, bijeli šećer mogu u potpunosti zamijeniti.

Što kada bismo se okrenuli alternativi i probali svoju najdražu hranu ili piće zasladiti prirodnim šećerom?

Stevia, samorodni grmić, postaje sve omiljeniji, ali zapravo i nije neka novost na području uporabe hrane jer ga u Južnoj Americi sade već više od sto godina. Ekstrakt stevie koji se može koristiti i kao dodatak hrani ili piću, otprilike je 100‒300 puta slađi od bijelog šećera. Za razliku od njega nema vidljivog učinka na razinu šećera u krvi, a unatoč slatkom okusu ne sadrži uopće kalorije. Upravo suprotno – neke studije su pokazale da ima niz pozitivnih učinaka za zdravlje: može sniziti visoki krvni tlak i razinu šećera u krvi kod dijabetičara, poboljšava reakciju tijela za inzulin te smanjuje oksidirani LDL kolesterol i naslage u arterijama.

Eritritol, poznat i kao šećerni alkohol, u prehrambenoj industriji tijekom prirodnog procesa fermentacije dobiva se od glukoze, a baš kao i stevia nema energetske vrijednosti jer je bezkalorijski. U prirodnom obliku nalazi se u kruškama, grožđu, lubenicama i melonima, a izgledom i okusom je sličan bijelom šećeru. Zato što ne podiže šećer u krvi i inzulin, siguran je za uporabu, ali u primjerenim količinama jer u suprotnom može uzrokovati probavne smetnje.

Razloga koji govore u korist prirodnih sladila jako je puno, a nama je najvažnija činjenica da prirodna sladila koja mogu zamijeniti šećer gotovo u svakoj hrani ili piću, nisu štetna za zdravlje. Preporučujemo da probate jedno od sladila iz kolekcije SugarSweet, a možete birati i omjer slatkoće u proizvodu.

>> Prirodno sladilo SugarSweet <<

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual