Čokoladna krema ganache unatoč jednostavnom postupku pripreme svojim čokoladnim okusom i bogatom, kremastom i opojnom teksturom odlično će začiniti svaki recept. Sve što morate napraviti je da grubo nasjeckanu ili naribanu čokoladu prelijete vrućim slatkim vrhnjem, pričekate nekoliko minuta da se čokolada počne topiti, zatim oba sastojka nježno miješate kako bi nastala bogata i sjajna krema. Njena priprema se čini vrlo jednostavnom, no uspjeh se skriva u malim detaljima!
U 3 koraka do savršene čokoladne kreme ganache
Za pripremu čokoladne kreme ganache poduzeti je učiniti sljedeća 3 koraka:
1. Čokoladu grubo nasjeckajte ili naribajte
Čokoladu grubo nasjeckajte nožem ili ju naprosto naribajte te istresite u vatrostalnu posudu. Umjesto obične pločice mogli bi upotrijebiti i čokoladne kapljice, no one najčešće sadrže dodatne sastojke koji im pomažu zadržati pravi oblik. Jer je prava ganache krema napravljena od samo dva sastojka, upotrijebite samo one najkvalitetnije jer će krema tek tako imati pravi bogati okus.
Možete upotrijebiti i mliječnu ili bijelu čokoladu, ali vodite računa da te dvije čokolade sadrže poprilično više mlijeka od tamne čokolade i zbog toga su osjetljivije na višu temperaturu – prilikom pripreme morate paziti da smjese ne zagrijete previše. Zbog dodatne količine mlijeka u te dvije vrste čokolade ganache krema postaje mekša, stoga u slučaju da koristite mliječnu ili bijelu čokoladu, dodajte manje vrhnja no što bi inače dodali u tamnu čokoladu.
2. Zagrijte slatko vrhnje
Slatko vrhnje polako zagrijavajte na srednjoj vatri do vrenja. Budite oprezni da ne zakipi jer se u ganache kremi mogu pojaviti grudice. Vrućim slatkim vrhnjem prelijte nasjeckanu odnosno naribanu čokoladu i ostavite da odstoji približno 2 minute.
Koristan savjet: što veći udio masti sadrži slatko vrhnje, to će ganache krema biti stabilnija i bogatijeg okusa.
Ako izbjegavate mliječne proizvode, kao alternativu za slatko vrhnje možete upotrijebiti i mlijeko od soje ili badema, no vodite računa da tekstura neće biti tako bogata i kremasta.
3. Pomiješajte čokoladu i slatko vrhnje
Smjesu polako i nježno miješajte u jednom smjeru, dok ne postane glatka i kremasta. Oduzet će vam nešto vremena jer se sastojci ispočetka neće lijepo sljubiti, ali ustrajte još neko vrijeme i dobit ćete onu pravu gustu teksturu koju kod ove kreme svi tako obožavamo.
Omjer sastojaka je od iznimnog značenja
S obzirom na to koju ćete slasticu nadopuniti ganache kremom prilagođavate omjer sastojaka. Znajte da krema postane vrlo gusta i tvrda kada se ohladi.
Omjer 1:1
Ako želite ganache kremom ukrasiti tortu ili neku drugu slasticu i iskoristiti ju kao preljev, primijenite isti omjer i slatkog vrhnja. Približno 15 minuta prije nego li počnete s ukrašavanjem, pustite kremu da odstoji, da se zagrije do sobne temperature.
Omjer 2:1
Ako ste krenuli izrađivati trufflese, makrone ili kolačiće, ganache kremu možete upotrijebiti i kao punjenje. Kako bi učinak bio pravi, upotrijebite 2 puta više čokolade od slatkog vrhnja. Kada se ganache krema potpuno stvrdne (možete ju staviti i u hladnjak), postat će potpuno tvrda.
Omjer 1:2
Omjer s 2 puta više vrhnja od čokolade možete primijeniti za izradu preljeva za sladoled ili umakanje voća – to možete upotrijebiti i kao alternativu ako kući nemate čokoladni fondue.
Eksperimentirajte s različitim okusima
Čokoladna krema ganache je zaista svestrana, ne samo zbog toga što se odlično kombinira sa svim slasticama, već zato što ju možemo nadopuniti različitim okusima. Ako u još toplu smjesu dodate recimo malo soli, ona će naglasiti slatki okus ganache kreme. Njen okus možete začiniti i raznim likerima, kavom, ekstraktima voća, kikiriki maslacem, čajem ili čak biljem. Neki od tih sastojaka mogu promijeniti gustoću ganache kreme, zato po potrebi dodajte još malo čokolade ili slatkog vrhnja. Kao što smo već napomenuli, čokoladna krema ganache najbolje će doći do izražaja upotrebom slatkog vrhnja sa što većim udjelom masti. Isto je tako preporučljivo da i čokolada ima što veći postotak kakao dijelova – neka to bude barem 70 %. Želimo vam puno zabave u kreiranju!