Što je to?
Ganache se radi sa samo dva glavna sastojka – čokoladom i slatkim vrhnjem. Iako je na prvi pogled ganache prilično jednostavan, njegova svestranost je nevjerojatna.
Može se koristiti kao preljev za torte, nadjev za praline, glazura za kekse ili čak kao podloga za čokoladni mousse.
Ali najveća čar je u tome što može varirati ovisno o omjeru čokolade i vrhnja i temperaturi na kojoj ga koristiš.
Tekući ganache pogodan je za preljeve i glazure. Gusta krema idealna je za nadjeve, kreme ili čokoladne tartufe.
Kako napraviti savršeni ganache?
Osnovni recept za ganache
Osnovni recept je vrlo jednostavan, ali počinje s kvalitetnim sastojcima. Moraš prikupiti najbolju čokoladu koju si možeš priuštiti, jer će to imati veliki utjecaj na konačni okus. Naravno, predlažemo našu BAM tamnu čokoladu.
Sastojci:
- 200 g BAM tamne čokolade
- 200 ml sladkog vrhnja
Postupak:
1. Čokoladu nasjeckaj na sitne komadiće i stavi u veliku zdjelu.
2. Slatko vrhnje zagrij u manjoj posudi skoro do vrenja. Odmah maknite s vatre.
3. Vruće vrhnje prelij preko nasjeckane čokolade i pričekaj minutu-dvije.
4. Lagano miješaj kuhačom ili pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi, a smjesa postane glatka i sjajna.
5. Ohladi ili koristi odmah, ovisno o receptu.
Različite upotrebe ganachea
Ganache kao preljev za kolače
Ako tražiš savršeni preljev koji će tvojem kolaču dati taj luksuzni sjaj, tekući ganache je pravi izbor. Jednostavno prelij preko ohlađene torte, pusti da se razlije preko rubova i voila - jednostavno, ali elegantno!
Ganache kao pralina ili nadjev za kolače
Kako se ganache malo ohladi, postaje gušći i maziviji, pa je savršen kao nadjev za praline, kolače ili makarone. Ako želiš, možeš dodati različite arome kao što su vanilija, kava, liker ili čak začine kako biste uljepšali okus.
Kao krema od tartufa
Ohladi li ganache u hladnjaku, dobit ćeš čvrstu smjesu koju možeš oblikovati u čokoladne tartufe. Mogu se uvaljati u kakao, mljevene orahe ili otopljenu čokoladu.
Recept za čokoladne tartufe
- 200 g BAM tamne čokolade
- 200 ml sladkog vrhnja
- BAM kakao u prahu za motanje
Pripremi ganache prema osnovnom receptu, a zatim ga ohladi u hladnjaku 1-2 sata dok ne postane dovoljno čvrst za oblikovanje malih kuglica. Oblikovane kuglice uvaljaj u kakao i spremi u hladnjak do posluživanja.
Koja je čokolada najbolja za ganache?
Nema pravila pri odabiru čokolade za ganache, ali tamna čokolada je klasičan izbor zbog svoje bogate teksture i okusa.
Ako želiš manje intenzivan desert, možeš koristiti mliječnu ili čak bijelu čokoladu, no kod njih je poželjno koristiti manje vrhnja jer imaju više masnoće u sebi.
Za bogat okus: koristi tamnu čokoladu s najmanje 50% kakaa.
Za kremastu teksturu: možeš koristiti i mliječnu ili bijelu čokoladu, ali prilagodi količinu vrhnja.
Želiš li dodati svoj osobni pečat, možete eksperimentirati s različitim dodacima. Svojem ganacheu možeš dodati razne okuse, od voćnih esencija do avanturističkih kombinacija.
Kava: Dodaj malo instant kave ili espressa za bogatiji okus.
Liker: Liker od naranče ili rum savršeno se slažu s tamnom čokoladom.
Začini: Prstohvat cimet ili čili u prahu mogu dati iznenađujući zaokret.
Uobičajeni problemi pri izradi ganachea i kako ih riješiti
Iako se priprema ganachea može činiti jednostavnom, mogu se pojaviti problemi. Evo nekoliko uobičajenih izazova i savjeta kako ih riješiti:
Ganache je zrnast ili odvojen
To se može dogoditi ako je krema prevruća. Da bih to popravio, pokušaj lagano zagrijati smjesu u parnoj kupelji i miješati dok se ne sjedini.
Ganache je previše tekući
Previše vrhnja može uzrokovati da ganache ne postigne željenu konzistenciju. Da bih to riješio, dodaj još nasjeckane čokolade i lagano promiješaj.
Tri recepta s ganacheom
1. Čokoladni mousse s ganacheom
Sve što vam treba je osnovni ganache i malo tučenog slatkog vrhnja za savršen čokoladni mousse.
Sastojci:
- 200 g BAM mliječne čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 ml slatkog vrhnja za šlag
Pripremi ganache i ohladi. Zatim umuti preostalih 150 ml slatkog vrhnja do mekog vrhnja i lagano ulij u ohlađeni ganache. Podijeli u staklenke i stavi u hladnjak na najmanje 2 sata.
Brownies s ganache preljevom
Ovaj recept kombinira slatke čokoladne kolačiće s bogatim ganacheom za čokoladni dupli punč!
Sastojci za brownies:
- 250 g BAM tamne čokolade
- 200 g šećera
- 150 g putera
- 100 g brašna
- 3 jaja
Sastojci za ganache:
- 150 g BAM tamne čokolade
- 150 ml sladkog vrhnja
Pripremi browniese, ohladi ih i prelij bogatim ganacheom za savršenu čokoladnu eksploziju.
3. Macarons s ganache nadjevom
Pripremi klasične francuske macaronse i napuni ih bogatim čokoladnim ganacheom.
Macarons sastojci:
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 100 g bjelanjaka
- 200 g šećera
Ingredients for the ganache:
- 150 g BAM white chocolate
- 150 ml sladkog vrhnja
Ganache je bez sumnje jedna od najsvestranijih čokoladnih baza koja se može koristiti za širok izbor slastica. Bilo da tražiš preljev za kolače, nadjev od pralina ili bogatu kremu od tartufa, ganache će uvijek biti tu da ti pomogne. Eksperimentiraj s različitim okusima, prilagodi teksturu svojoj svrsi i uživaj u čokoladnim kreacijama koje će te zasigurno oduševiti.