BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Tajne savršenog tijesta za pite

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
tajne savrsenog tijesta za pite
Izbjegavate li raditi tijesto za pite? Ne brinite, niste jedini. Mnogi samouvjereni pekari često kupuju već gotovo tijesto za pite u trgovini i izbjegavaju ga raditi kod kuće. Ali ne brinite, najbolje tijesto za pite možete napraviti sami.

U ovom članku otkrivamo tajne najsavršenijeg tijesta za pite.


1. Brašno: Sve ovisi o izboru.


Pri odabiru brašna za tijesto za pitu važno je razumjeti ulogu proteina u brašnu. Kada u brašno dodate vodu, dio proteina pretvara se u gluten, elastičnu tvar koja pečenim proizvodima daje strukturu koja im je potrebna da ostanu čvrsti. Što je veći sadržaj proteina, to je jača struktura. U pekarskim proizvodima kao što je kruh, jaka struktura pomaže proizvodu da bolje naraste. U tijestu za pite, međutim, jaka struktura može stvoriti tvrdoću, što svakako nije ono što želimo. Stoga odaberite brašno s umjereno većim udjelom bjelančevina, kao što je višenamjensko brašno (11,7% bjelančevina) ili brašno za pecivo (8,0% bjelančevina).


2. Sol: ključ okusa


Sol je sastojak koji daje okus tijestu za pitu. Ako izostavite sol, tijesto će biti bezukusno. Ako koristite neslani maslac i/ili mast, oko pola žličice soli po šalici brašna je prava mjera. Ako koristite slani maslac, smanjite količinu dodane soli za četvrtinu čajne žličice na 8 žlica maslaca u receptu. Koja je sol najbolja? Birajte finu sol. Kako tijesto za pitu ima jako malo tekućine, fino mljevena sol se bolje razmazuje po tijestu.


3. Masnoća: Odaberite svoju omiljenu.


Koja je najbolja masnoća za tijesto za pite? Sve će masti djelovati, pa ovisi o vašim željama i izboru prehrane. Preporučujemo mješavinu maslaca i biljne masti. Zašto kombinacija? Maslac je vrlo ukusan, ali se topi na niskim temperaturama, što može biti problem kod pečenja tijesta. Biljna mast ima višu točku topljenja, što pomaže stabilnosti kore tijekom pečenja. Ako vam korica tijekom pečenja sjedi i odmiče se od stijenki pleha, to je zbog maslaca. Kombinacija maslaca i biljne masti spaja najbolje osobine oba: okus i postojanost tijekom pečenja.


4. Tekućina: ključ teksture


Tekućina + proteini u brašnu = gluten. Nakon što se gluten stvori, dodatna obrada tijesta - miješanje i valjanje - jača ga, a istovremeno smanjuje njegovu mekoću. Najbolje tijesto za pitu je savršen omjer masnoće, brašna i tekućine. Previše masnoće učinit će koru masnom i previše lomljivom. Previše tekućine može stvoriti previše glutena, što dovodi do tvrdog i žvakaćeg tijesta. Neki pekari koriste mlijeko ili kiselo mlijeko u svojim korama. Zbog prisutnosti mliječnih bjelančevina, obje vrste tekućine pomoći će da se korica zapeče i dodati malo okusa. Međutim, klasična crust tekućina je voda - ledena voda. Zašto ledena voda? Ledena voda održava čestice masti hladnima i netaknutima. Tako nastaju mali džepovi masnoće koji se postupno tope tijekom pečenja i stvaraju male šupljine u tijestu - to stvara mrvljivost. Kako dodati dovoljno tekućine? Manje je više: što manje tekućine dodate u tijesto za pitu (u razumnim granicama), to će korica biti nježnija.


5. Lagano premijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela.


Polako dodajte ledenu vodu u tijesto dok se tijesto ne počne lijepiti. Pažljivo, dodajte samo toliko vode i ništa više. Promatrajte dok miješate; kada se tijesto počne grudati i uhvatite ga rukom, stisnite i ne raspada se na komade, prestanite dodavati vodu. Skupite tijesto u kuglu. Podijelite ga na dva dijela i svaki dio spljoštite u oblik paka za hokej.


To je to. Završili ste. Upravo ste napravili najbolju koru za pitu od jabuka, pitu od borovnica, pitu od limuna ili koju god vam je omiljenu pitu. Ako se pravilno rukuje, kora će biti nježna i mrvičasta, zlatno smeđa i ukusna. Sada kada imate sve informacije, vrijeme je da krenete u kuhinju i napravite vlastito savršeno tijesto za pitu. Nemojte se bojati eksperimentirati s različitim sastojcima i tehnikama kako biste stvorili vlastitu jedinstvenu verziju tijesta za pite. Zapamtite da je ključ uspjeha pravi izbor sastojaka, ravnoteža između masnoće, brašna i tekućine te nježno rukovanje tijestom.


Pogledajte naše recepte za pite: 

Pita od jabuka bez šećera

Pita s mousseom od čokolade

Pita s nadjevom od pistacija

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual