BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Temperiranje čokolade bez upotrebe termometra

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
temperiranje cokolade bez upotrebe termometra

Pitate se kako je moguće da se čokolada i neke druge slastice oblivene njome tako lijepo sjaje?

Taj prekrasan sjaj nastaje u procesu temperiranja čokolade, što možete izvesti i u vlastitoj kuhinji.

Temperiranje čokolade od ključnog je značenja za konačni izgled i okus čokolade te slastica oblivenih njome. Zasigurno je najlakše temperirati čokoladu s uređajem za temperiranje, poznatim kao temperirka, koji čokoladu polako zagrijava i zatim jednakomjerno hladi. Budući da je za kupnju tog uređaja potrebno posegnuti malo dublje u džep, mnogi čokoladu temperiraju u mikrovalnoj pećnici ili pak na štednjaku , pomoću kućanskog termometra kojim pratimo temperaturu čokolade.

Nemate kućanski termometar?

Većina metoda za temperiranje čokolade zahtijeva upotrebu kućanskog termometra kojim se precizno kontrolira temperatura taljenja i hlađenja čokolade. Ako nemate kućanski termometar, temperaturu čokolade možete testirati tako što ćete malu količinu čokolade lopaticom pažljivo nanijeti na donju usnicu ili na unutarnju stranu zapešća. Naime, ta dva područja vrlo su osjetljiva na temperaturu. Na taj ćete način jednostavno moći odrediti kada je čokolada spremna za upotrebu!

Kakva je čokolada najprikladnija za temperiranje?

Kada kupujete čokoladu za temperiranje, nemojte se fokusirati na njen okus, već obratite pažnju na udio kakaa koji sadrži – najbolje je od 60–70 %. Ako nemate mnogo izbora, izaberite gorko-slatku kojanajvjerojatnije sadrži manje šećera od slatke ili poluslatke čokolade. Čuvajte ju u tamnom prostoru (nikada u hladnjaku), tamo gdje je temperatura više ili manje konstantna; u slučaju izloženostivisokim temperaturama, kakao maslac iz čokolade izbija na površinu pa se tako na čokoladimogu pojaviti svjetle mrlje, što nazivamo i »cvjetanje čokolade«.

Kako temperirati čokoladu?

Što vam je potrebno?

  • kvalitetna čokolada sa 60–70 % kakao dijelova
  • posudica srednje veličine za zagrijavanje vode
  • manja posudica u kojoj ćete topiti čokoladu
  • lopatica
  • kuhinjska krpa
Postupak

1. Zagrijte vodu.

Posudicu napunite vodom i pustite da lagano zavrije, a zatim ugasite štednjak.

2. Započnite s topljenjem čokolade.

Napunite manju posudicu s 2/3 izabrane čokolade te ju stavite u posudicu napunjenu vodom. Neka voda ne dodiruje donji dio manje posudice. Ne miješajte. Ostavite čokoladu u loncu sve dok se gotovo potpuno ne rastopi.

3. Miješajte sve dok se čokolada potpuno ne rastopi.

Nakon što se čokolada rastopi, započnite s nježnim miješanjem kako bi se rastopila do kraja. Ako pustite da se čokolada djelomično rastopi prije nego započnete s miješanjem, spriječit ćete njeno oblikovanje u male kuglice.

4. Testirajte temperaturu čokolade.

Malu količinu čokolade lopaticom lagano nanesite ispod donje usnice ili na unutarnju stranu zapešća. Čokolada mora biti topla do mjere da vas lagano opeće, no nikako ne previše

5. U posudicu dodajte preostalu čokoladu.

Posudicu s čokoladom izvadite iz vode te ju stavite na presavijenu kuhinjsku krpu kako bi apsorbirala preostalu vodu s dna posudice. Preostalu čokoladu nježno i polako umiješajte sve dok se potpuno ne rastopi. S hlađenjem će postajati sve gušća i manje sjajna, što može trajati do pola sata. Ako vam ponestaje vremena, lončić s čokoladom stavite na neko hladnije mjesto.

6. Još jednom provjerite temperaturu.

Nakon što se sva čokolada rastopi, ponovno uzmite lopaticu i provjerite temperaturu na donjoj usnici ili unutranjoj strani zapešća. Ovog puta čokolada mora biti hladnija od vaše tjelesne temperature. Ako je toplija od vaše kože, u lončić dodajte nekoliko komadića čokolade i nastavite s miješanjem.

Ako prilikom ponovnog testiranja ispod donje usnice ili na zapešću i dalje ne osjećate ništa, odnosno čokolada je i dalje približno iste temperature kao i vaša tjelesna temperatura; nastavite s nježnim miješanjem dok se potpuno ne ohladi. Probajte ponovno dok na koži ne osjetite osvježavajući osjećaj. Čokolada je tada spremna za upotrebu.

Temperiranje čokolade nije toliko teško kao što se to možda na prvi pogled čini. Pri čokoladnim kreacijama taj proces možete naravno ispustiti, no vaše će kreacije zasigurno biti mnogo privlačnije ako se lijepo sjaje. Pokazat ćete da se u vama skriva pravi čokoladni majstor!

>> Provjerite ponudu izvrsnih čokolada koje možete koristiti za pečenje i izradu slastica. <<</p

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual