BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Torta, kako napraviti najbolju?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
torta kako napraviti najbolju

Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.

Svakom objavljenom receptu nastojimo dodati nekoliko trikova i savjeta kako bi desert zaista uspio i kako se ne bi spustio taman kad prvi gost zazvoni na vrata. Kao i u svemu, tako i u pripremi deserta svatko je od nas napravio najmanje tisuću i jednu pogrešku. Umjesto da zaboravimo na te pogreške, od njih smo napravili popis savjeta i trikova kako se one ne bi ponovile pri pripremi. Želimo ih podijeliti s tobom.

1. Recept

Prvo i najvažnije pravilo svakog slastičara trebalo bi biti: recepta se treba pridržavati od početka do kraja. Iako ti se to možda čini samorazumljivo, u praksi to obično nije slučaj. Nedjelja je popodne, dolaze nenajavljeni gosti, trgovine su zatvorene. U hladnjaku su dva jaja, u receptu tri. U receptu piše da je potreban određen tip brašna koji nemaš kod kuće, pa se poslužiš onim koje imaš. Kad je riječ o potrebnim sastojcima, često se odlučimo zamijeniti ih „na svoju ruku” i na kraju se naljutimo jer desert nije ispao kao u receptu. Naravno da nije jer svi su sastojci u receptu s razlogom, a ako se promijene, to će utjecati na konačni rezultat. Ako ti se situacija „nenajavljenih gostiju” često događa, predlažemo da odabereš recept u kojem se nalaze sastojci koje imaš u hladnjaku. Ili ih kombiniraš s drugim receptima. Na primjer: u jednom receptu trebaju ti samo žumanjci, a kako bjelanjke ne želiš baciti, od njih radiš sjajnu Pavlova tortu.

Prvo i najvažnije pravilo svakog slastičara: recepta se treba pridržavati od početka do kraja. 

Kao što je bitno pridržavati se navedenih sastojaka, bitno je i držati se navedene veličine pekača. 

2. Sastojci sobne temperature

200 g maslaca sobne temperature. Poznato? Možda je tako pisalo i u prošlom receptu kad ti torta nije uspjela onako kako bi trebala. Ako piše da maslac treba biti sobne temperature, to je u receptu navedeno s razlogom. Prvi korak pripreme biskvita za tortu najčešće je: „...kremasto umutite maslac i šećer”. Ako se upotrijebi maslac sobne temperature, biskvit će biti rahli i neće biti zbijen. Zašto je to toliko bitno? Maslac ima posebno svojstvo da pri miješanju zadržava zrak koji će se tijekom pečenja razviti te će se tako dobiti rahli biskvit za tortu. Maslac prije upotrebe treba stajati na kuhinjskoj radnoj ploči sat ili dva, tj. onoliko dugo koliko je potrebno da bez napora ili sile prstom u njemu možete napraviti udubinu. Sastojci sobne temperature isto se tako lakše i brže povezuju.

BAM savjet: ako tortu počinjete pripremati u zadnji čas, maslac možete ugrijati u deset minuta. To učinite tako da u mikrovalnu pećnicu stavite 2 dcl tople vode i ostavite ih dvije minute na najvišoj temperaturi. Izmjerite maslac, narežite ga na kocke, stavite u što veću posudu. Kad isteknu dvije minute zagrijavanja vode, izvadite vodu iz mikrovalne i maslac brzo zatvorite u mikrovalnu pećnicu. Mikrovalnu pećnicu nemojte uključivati jer ćete maslac tako previše ugrijati. Voilà! 

3. Izmjerene količine

Količina se stvarno točno mora izmjeriti. To je pravilo isto zdravorazumsko, ali ga se ne pridržavamo onoliko često koliko bismo trebali. Sastojak koji se najčešće mjeri „odokativno” jest brašno. Za mjerenje uvijek upotrijebite vagu, po mogućnosti digitalnu.

Pečenje torti ne podnosi pogreške i svaka pogreška u pripremi bit će vrlo očita, pa je uistinu bitno da se sastojaka, pribora i koraka držimo točno onako kako su navedeni.

4. Torta u pećnici

Torta koja je u pećnici ne podnosi zavirivanje. Torta je u pećnici izložena visokim temperaturama, a kad pećnicu otvaramo, u nju ulazi hladan zrak zbog kojeg se može dogoditi da biskvit tijekom pečenja ne naraste. Preporučujemo da joj se divite kroz staklo pećnice. Vrata pećnice pokušajte otvoriti samo jednom do dvaput. Jedno otvaranje treba rezervirati za provjeru pečenosti torte. Već je svima poznat test s čačkalicom kojim provjeravamo je li torta pečena. Čačkalica se zabode u sredinu torte i, ako je čista kad se izvadi, biskvit je pečen. Ako na njoj ima komadića biskvita, tortu treba još malo peći. Postoji i malo manje poznat način: izvadi tortu iz pećnice ili provjeru napravi dok je torta u pećnici, odluka je tvoja. Tortu nježno pritisni prstom. Ako na biskvitu nema otiska prsta, tijesto je pečeno. Ako je na biskvitu ostao otisak, tortu treba peći još nekoliko minuta. Taj mali trik možeš upotrijebiti i za pečenje kolača i keksa. Međutim, ako se zaželiš jednostavne i brze pripreme u kojoj ti pećnica nije potrebna, slijedi recept za tortu bez pečenja.

Sad je pred tobom tvoja omiljena torta koju treba ukrasiti. Svi znamo da čak i jako dobri deserti izgledaju savršeno tek kad ih ukrasimo. Za ukrašavanje se upotrebljava i ganache krema. Možemo je pripremiti na više načina, a najvažnije je da se pri pripremi uvijek držiš istog postupka. Isto kao pri pripremi tijesta.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-0,99 €
Skupaj:
8,91 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual