BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Ukusna hrana bez glutena

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 7 minuta
ukusna hrana bez glutena

Bezglutenska dijeta je pristup prehrani koji isključuje gluten – protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž i zob (iako je zob sama bez glutena, može biti kontaminirana glutenom tijekom procesa prerade). Ova dijeta neophodna je za osobe s celijakijom, osjetljivošću na gluten ili alergijom na gluten.

POČECI BEZGLUTENSKE DIJETE

Trend bezglutenske prehrane započeo je u posljednjih nekoliko desetljeća, posebice u zapadnim zemljama.

Bezglutenska dijeta je prvi put prepoznata kao učinkovit tretman za celijakiju 1930-ih, kada su liječnici pronašli vezu između unosa glutena i zdravstvenih problema kod ljudi s ovom autoimunom bolešću.

U prošlosti su celijakija i njen jedini učinkovit pristup liječenju bili bezglutenska dijeta. Međutim, tek u drugoj polovici 20. stoljeća širi se svijest o ovoj prehrambenoj potrebi. Nedostatak svjesnosti i pravilnog razumijevanja celijakije dovelo je do toga da se mnogim ljudima s bolešću pogrešno dijagnosticira ili čak nikada nije dijagnosticirana.

U posljednjih nekoliko desetljeća povećana svijest o celijakiji, osjetljivosti na gluten i alergiji na gluten dovela je do rastuće popularnosti bezglutenske dijete.

Na to su utjecali kako zdravstveni djelatnici koji promiču prepoznavanje celijakije i osjetljivosti na gluten, tako i mediji i društvene mreže koji su pridonijeli širenju informacija o bezglutenskoj prehrani i njezinim dobrobitima. Brojne poznate osobe, sportaši i drugi.

Doprinijele su i javne osobe, koje su prijavile poboljšanja u svom blagostanju nakon prelaska na bezglutensku prehranu, iako nisu imale prijavljenih zdravstvenih problema povezanih s glutenom. To je dovelo do velikog interesa javnosti za bezglutenskom prehranom kao zdravim načinom prehrane, što je dovelo i do povećanja ponude bezglutenskih proizvoda na tržištu.


BOLESTI POVEZANE S KONZUMACIJOM GLUTENA

Celijakija

Celijakija je autoimuni poremećaj kod kojeg konzumacija glutena uzrokuje oštećenje tankog crijeva, otežavajući apsorpciju hranjivih tvari. Osobe s celijakijom moraju u potpunosti izbjegavati gluten u svojoj prehrani kako bi izbjegli neugodne simptome poput bolova u trbuhu, proljeva, anemije, gubitka tjelesne težine i drugih probavnih problema.

Osjetljivost na gluten

Ovo je stanje manje ozbiljno od celijakije, ali može izazvati slične simptome kao što su nelagoda u trbuhu, umor, glavobolje i drugi probavni problemi. Osjetljivost na gluten ne uzrokuje autoimunu reakciju ili oštećenje crijeva, ali ipak zahtijeva izbjegavanje glutena.

Alergija na gluten

Neki su ljudi alergični na gluten, što može uzrokovati alergijske reakcije poput osipa, svrbeža, oteklina i nedostatka zraka.

Oni koji nisu imaju ove zdravstvene probleme ponekad probaju bezglutensku dijetu u nadi da će poboljšati svoje zdravlje ili izgubiti težinu. Konzumacija glutena ne utječe na sve ljude na isti način, stoga je važno slušati svoje tijelo. Važno je pronaći pravu ravnotežu u načinu prehrane i pronaći individualan pristup koji je prilagođen svakoj osobi.


PREDNOSTI BEZGLUTENSKE DIJETE

Prednosti bezglutenske dijete za one koji pate od celijakije, osjetljivosti na gluten ili alergije na gluten:

Smanjenje neugodnih simptoma unosa glutena

Odabir bezglutenske dijete može poboljšati probavu i smanjiti neugodne simptome povezane s celijakijom bolest ili osjetljivost na gluten.

Poboljšana apsorpcija hranjivih tvari

Izbjegavanje glutena može obnoviti normalnu funkciju tankog crijeva, omogućujući bolju apsorpciju hranjivih tvari.

Smanjen rizik od određenih bolesti

Za osobe s celijakijom, prehrana bez glutena može smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija kao što su osteoporoza ili rak tankog crijeva.

Ako nemate celijakiju, osjetljivost na gluten ili alergiju na gluten, nije potrebno potpuno isključiti gluten iz prehrane. Ključno je biti svjestan svojih prehrambenih potreba, pridržavati se uravnotežene prehrane i posavjetovati se s nutricionistom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s prehranom.

ČAK I JELA BEZ GLUTENA MOGU BITI UKUSNA

Česta je zabluda da se neki deserti ili slana jela ne mogu pripremiti bez glutena. U nastavku vam otkrivamo neka ukusna jela koja se lako mogu pripremiti čak i potpuno bez glutena.

Bezglutenske palačinke

Izrada bezglutenskih palačinki jednostavna je i zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka bez glutena. Evo jednostavnog recepta za bezglutenske palačinke:

Sastojci:

- 120 g bezglutenskog brašna (npr. rižino brašno, kukuruzno brašno, bademovo brašno, brašno od tapioke itd.)

- 1 žlica šećera (može i kokosov šećer ili dr. zamjena za šećer)

- 1 žličica praška za pecivo (bez glutena)

- 1/4 žličice soli

- 240 ml mlijeka (može kravlje, bademovo, rižino ili drugo biljno mlijeko)

- 1 veće jaje (ili 1 žličica lanenih sjemenki pomiješanih sa 3 žlice vode kao zamjena za jaje)

- 1 žlica BAM Bourbon paste od vanilije

- 2 žlice biljnog ulja (npr. suncokretovo, kokosovo ili maslinovo ulje)

- BAM namaz od kave i lješnjaka ili BAM Paket Palačinka

- BAM sjeckani prženi lješnjaci (za preljev)

Upute:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: bezglutensko brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

2. U drugoj zdjeli umutite jaje (ili napravite zamjenu s lanenim sjemenkama i vodom) i dodajte mlijeko i biljno ulje. Dobro izmiješati.

3. Zatim mokre sastojke ulijte u suhe i promiješajte da dobijete glatko tijesto bez grudica. Ako je tijesto pregusto dodajte još malo mlijeka da postignete željenu gustoću. Umiješajte 1 žlicu BAM paste od vanilije.

4. Otopite malo maslaca ili ulja u srednjoj tavi na srednje jakoj vatri. Zatim malo tijesta izlijte na tavu i rasporedite tako da dobijete palačinku željene veličine.

5. Pecite palačinku nekoliko minuta dok se ne pojave mjehurići na vrhu, zatim je preokrenite i pecite nekoliko minuta s druge strane dok ne porumeni.

6. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.

7. Bezglutenske palačinke poslužite tople, a bit će još ukusnije ako ih premažete ukusnim BAM bezglutenskim namazom od kave i lješnjaka. BAM Paket Palačinka sadrži dva kremasta namaza od lješnjaka i 70 g BAM Bourbon vanilije paste od prave burbon vanilije. Pakiranje je savršen izbor za još ukusnije palačinke koje možete napraviti bez glutena, jer niti jedan proizvod u pakiranju nije bez glutena. Pospite palačinke BAM sjeckanim prženim lješnjacima za dodatnu hrskavost.

Kod izrade bezglutenskih palačinki bitno je koristiti bezglutensko brašno jer ono nema gluten koji omogućuje vezivanje tijesta kao kod klasičnog brašna. Uz ovaj jednostavan recept možete uživati u ukusnim bezglutenskim palačinkama koje su pogodne za osobe s celijakijom, osjetljive na gluten ili one koji žele isključiti gluten iz prehrane. Na isti način pripremamo i carsko pečenje ili šmorn.

Po želji bezglutenski namaz od kave i lješnjaka možete zamijeniti BAM namazom od pistacija, BAM bijelim kokosovim namazom, BAM PREMIUM kakao namaz. Ili možete jednostavno odabrati BAMbastik paket namaza i imati sve te ukusne okuse bez glutena na zalihi!


Bezglutenski kolač od sira

Evo jednostavnog recepta za bezglutenski kolač od sira:

Sastojci:

Za podlogu:

- 200 g bezglutenskog keksa (npr. keksa od rižinog brašna ili keksa od badema).

- 80 g otopljenog maslaca

Za nadjev od kreme:

- 200 g BAM Mješavina za cheesecake (sadržaj cijele vrećice)

- 500 ml hladne vode

- 500 ml vrhnja za šlag

Za vrh:

BAM bezglutenski preljev po vašem ukusu

- BAM liofilizirane jagode ili maline

Upute:

Za podlogu:

1. Pripremite kalup za tortu (promjera cca 22 cm) i obložite ga papirom za pečenje po dnu i stranicama.

2. Pripremite podlogu za tortu od sira. Bezglutenske kekse sameljite u mrvice. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte da se keksi ravnomjerno navlaže. Smjesu za podlogu ravnomjerno rasporedite po dnu tepsije i lagano utapkajte da dobijete ravnu površinu. Stavite podlogu u hladnjak da se ohladi.

Za nadjev od kreme:

1. Cjelokupan sadržaj BAM Mješavine za cheesecake (200 g) pomiješajte sa 500 ml hladne vode.

2. U drugoj zdjeli umutiti 500 ml vrhnja za šlag, pa ga špatulom u dva koraka umiješati u smjesu za kolač od sira. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku, ujednačenu smjesu.

3. Glatki krem nadjev prelijte preko biskvitne podloge i ravnomjerno rasporedite u lijepu tortu.

4. Ostavite cheesecake da odstoji u hladnjaku najmanje 2 sata ili u zamrzivaču 40 minuta prije posluživanja.

5. Kada se kolač od sira dobro ohladi, prelijte ga bezglutenskim preljevom: možete koristiti BAM preljev jagoda, BAM preljev toffee karamel, BAM preljev marakuja, BAM preljev mango, BAM preljev višnja ili BAM preljev borovnica. Za dodatnu svježinu i hrskanje, po vrhu možete posuti i BAM liofilizirane jagode.

Ako više volite čokoladne okuse umjesto voćnih okusa, možete napraviti čokoladni preljev bez glutena. Možete koristiti sve BAM čokolade osim tamne termostabilne i mliječne čokolade za fontanu i napraviti bilo koji bezglutenski čokoladni preljev po želji!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-41,54 €
Skupaj:
373,91 €

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual