BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Zašto je tamna čokolada bez šećera prava antioksidativna bomba?

 • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
zasto je tamna cokolada bez secera prava antioksidativna bomba

Nije novost da čokolada ima mnoge pozitivne utjecaje na naše psihofizičko stanje. Ne samo što nas može brzo oraspložiti i uljepšati nam loš dan, već je i puna antioksidanata, tvari koje sprječavaju i usporavaju oksidativne utjecaje u našem tijelu. Provjerite zašto.

Nije novost da čokolada ima mnoge pozitivne učinke na naše psihofizičko stanje. Ne samo što nas može brzo oraspložiti i uljepšati nam loš dan, već je i puna antioksidanata, tvari koje sprječavaju i usporavaju oksidativne utjecaje u našem tijelu. Provjerite zašto.

Čokolada – hrana bogova

Tamna čokolada je vrsta čokolade koja sadrži visoki udio kakaa (najmanje 35 %), kakao maslac i manju količinu šećera te različite arome, kao što je npr. vanilija. Za razliku od mliječne i bijele čokolade ne sadrži mlijeko, zato je tamnije boje – mnogi je zato nazivaju i crnom čokoladom. I što više kakaa te manje šećera sadrži, to je kvalitetnija i plemenitija.

Još su Asteci vjerovali da sukakao zrna hrana bogova, a neki antički narodi koristili su ih za ublažavanje pojedinih zdravstvenih tegoba. Stručnjaci su u 20. stoljeću otkrili da kakao odnosno čokolada iznimno blagotvorno utječe na naše psihofizičko stanje. Stručnjaci i danas smatraju da je najprimjerenija tamna čokolada bez šećera jer ne sadrži štetne dodatke, kao što ih mogu sadržavati mliječna i bijela čokolada. Glavni »krivac« za njene pozitivne utjecaje je naime visoki udio kakaa koji ima jaka antioksidativna svojstva za naše tijelo – snižava krvni tlak, sprječava oksidativni stres i rast kancerogenih stanica, regulira razinu kolesterola u krvi te poboljšava kavlitetu naše kose i kože. Kakavova zrna

Jeste li znali da postoji više vrsta tamne čokolade?

Tamnu čokoladu dijelimo na 4 različita tipa koja se međusobno razlikuju s obzirom na udio kakaa koji sadrži:
 • Alkalizirana tamna čokolada

Napravljena je metodom alkalizacije (engleski »dutching«), prilikom koje neutraliziraju kiseline i omogućavaju lakše topljenje čokolade, zato se ova vrsta čokolade najčešće koristi za slastice koje iziskuju pečenje i za izradu tople čokolade. Zbog alkalizacije ova čokolada ima manje gorak okus, ali na žalost tijekom tog postupka gubi i mnoge dragocjene antioksidante.

 • Poluslatka čokolada

To je jedna od slađih verzija tamne čokolade jer sadrži 35–60 % kakaa i približno 50 % šećera. Zbog visokog udjela šećera još uvijek je prilično slatka, ali zbog nižeg udjela kakaa ne sadrži toliko antioksidanata kao ona najplemenitija tamna čokolada.

 • Gorko-slatka čokolada

Ova vrsta tamne čokolade je manje slatka od poluslatke čokolade jer sadrži manje šećera (samo oko 30 %) i viši udio pravog kakaa, od 65 do 80 %. Oni koji vole tamnu čokoladu, najčešće se zaslađuju upravo ovom vrstom čokolade jer je bogatog i blago slatkog okusa.

 • Tamna čokolada bez šećera

Najčišća je vrsta tamne čokolade jer sadrži čak 85–100 % kakao zrna. Zbog nešto gorčeg i trpkijeg okusa možda ne spada u najomiljenije vrste čokolade, ali ima daleko najviše antioksidanata i drugih korisnih tvari.

Recept za domaću tamnu čokoladu bez šećera

Domaća tamna čokolada bez šećera primjerena je ne samo za one koji se trude smanjiti unos šećera u tijelo, već i za one koji izbjegavaju gluten i namirnice životinjskog porijekla jer je napravljena od kokosovog ulja, agavinog sirupa, ekstrakta od vanilije i naravno – kakaa. Izrada će vam oduzeti manje od sat vremena, a vaše tijelo će vam biti i više nego zahvalno!

Sastojci:

 • 1 zdjelica tamnog kakaa u prahu
 • ½ čajne žličice ekstrakta od vanilije
 • 4 jušne žlice kokosovog ulja
 • 4 jušne žice agavinog sirupa

Pribor:

 • manji lončić
 • kuhača
 • silikonski kalup za pločicu čokolade

Postupak:

 1. U manjem lončiću rastopite kokosovo ulje i agavin sirup da se sastojci lijepo sjedine.
 2. Dodajte ekstrakt od vanilije i zatim još kakao u prahu te dobro promiješajte.
 3. Smjesu prelijte u silikonski kalup za pločicu čokolade. Ako želite čokoladu možete obogatiti sitno narezanim suhim voćem, lješnjacima ili bademima. Stavite u hladnjak barem na pola sata da se stvrdne – a ako imate više vremena, onda pričekajte barem još koji sat ili dva. Dobar vam tek!
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual