BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Zašto su rođendanski pokloni tako važan dio slavlja?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
zasto su rodzendanski pokloni tako vazan dio slavlja

Darivanje povodom rođendana običaj je koji seže daleko u prošlost. Jeste li se ikad zapitali odakle potječe ideja o darivanju? Mi smo si dali truda i pronašli nekoliko zanimljivih informacija o tom nadasve popularnom običaju.

Običaj darivanja star je gotovo više od 5000 godina

Prvi poznati slučaj darivanja u povijesti čovjeka seže u razdoblje antičkog Rima, tamo su priređivali raskošne zabave na kojima su se masovno darivali. Neki izvori čak navode da je običaj darivanja navodno bio ustaljen običaj još u starom Egiptu prije više od 5000 godina!

A zašto su rođendanski pokloni postali tako važan običaj baš kada slavimo naše postojanje? Tu su praksu navodno antički narodi počeli provoditi kako bi otjerali zle duhove, a koje su posebice privlačile osobe koje su slavile svoj rođendan. Osim toga rođendanski pokloni slavljeniku su navodno jamčili svo potrebno blagostanje i sigurnost kroz cijelu godinu i zato i danas slavljenicima za rođendane poklanjamo stvari kao što je odjeća, hrana i novac.

Darivanje je više nego samo stari običaj

Darivanje je i dandanas važna tradicija, koja se razlikuje od kulture do kulture. Važno je također kome darujemo poklon, stoga i način darivanja ovisi o tome u kakvom smo odnosu s primateljem poklona. A još ako nam slavljenik ili slavljenica puno znače, onda ćemo svakako uložiti i više vremena i truda.

Sam proces darivanja izražava odnos između onoga koji poklanja i onoga koji prima, zato rođendanski pokloni ne samo što puno govore o slavljeniku, već i o osobi koja je poklon poklonila. Primatelju poklona već i sama gesta govori da mislimo na njega i da nam puno znači. Kažu da je lijepo primati, a još ljepše davati. U tome ima zaista i nešto istine jer ta radost i osmijeh na licu primatelja nešto su najljepše što možemo primiti u zamjenu za pomno odabran poklon.

Zašto su rođendanski pokloni tako važni?

Danas poklone više ne darujemo zbog otjerivanja zlih duhova, ali su rođendani odlična prilika da se podsjetimo na našu prolaznost. Osim toga darivanje je važan socijalizacijski element jer djecu uči zahvalnosti. Rođendanski pokloni mogu biti odlična prilika da djecu naučimo kako je lijepo primati i davati, a ujedno mogu rođendanu dati dodanu vrijednost. Nije potrebno puno – dovoljan je već i mali znak pažnje koji će razveseliti slavljenika ili slavljenicu. Možda je teško zamisliti, ali darivanje je tradicija koja se već tisućljećima prenosi s generacije na generaciju i upravo je zato tako važno da djecu s tim upoznamo u ranom djetinjstvu.

Začinite rođendansku zabavu lovom na poklone

Bez obzira koji rođendan slavi slavljenik ili slavljenica, rođendansku zabavu možete začiniti lovom na poklone. Umjesto klasičnog otvaranja, poklone radije sakrijte i slavljenika ili slavljenicu pošaljite u »lov« na njih. Ako rođendan slavite u stanu poklone sakrijte po ormarima, ispod stola ili kauča, ili čak u perilicu rublja; a ako se zabava odvija u prirodi, onda ih sakrijte na razna mjesta gdje će slavljenik/-ica moći doći do njih.

Početak igre možete najaviti pljeskom, određenom riječju ili instrumentom ako ga imate pri ruci, i pozvati slavljenika/-icu da započne s traženjem poklona. Kada se nalazi blizu ili daleko do poklona, možete mu pomoći savjetima kao što su riječi »toplo«, »hladno« itd., ili pak izmislite neke svoje riječi. Ovakve su igre vrlo omiljene jer jačaju odnose i donose puno smijeha i zabave. Slavljenik i slavljenica bit će u centru pažnje, a uzvanici neće bit zapostavljeni, već upravo suprotno, bit će uključeni u igru. Neka zabava započne!

>> Pretražite našu bogatu ponudu čokoladnih poklona za rođendan koje možete pronaći OVDJE.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual