Souffle je slastica koja već na prvi pogled očarava svojom specifičnom vanjštinom, a unutra se skriva nježna, tekuća sredina. I vi razmišljate da bi to bila odlična slastica za vašu voljenu osobu? Bez brige, unatoč tome što se čini zahtjevnom za pripremu, uz malo strpljenja ovu ćete slasticu bez poteškoća pripremiti sami.
Francusko remek djelo koje je osvojilo svijet
Souffle je lagano jelo, a poznato je kao pravo čudo francuske kuhinje. Kuharski majstori pripremaju ga u različitim varijantama – sve od slatkih pa do slanih, stoga je omiljen ne samo kao slastica, već i kao glavno jelo. Njegovo ime inače dolazi od francuskog glagola souffler, što znači napuhnuti se. I upravo njegova napuhnuta struktura je ono što mnogi kod njega najviše obožavaju. Iznimna pjenasta struktura nastaje zbog kombinacije žumanjaka i istučenih bjelanjaka odnosno snijega kojima dodamo još i druge sastojke, ovisno o tome kakav souffle želimo pripremiti.
Souffle na sto i jedan način
Souffle je jedan od onih kuharskih remek djela koji su nam na raspolaganju u slatkom i slanom obliku. Najpoznatije varijante slatkih soufflea su voćni soufflei na sto i jedan način – od limuna, malina, ananasa, jagoda, grejpa i još mnogo toga – obično ih poslužujemo s čokoladnim ili voćnim preljevom. Također vrlo omiljeni su i soufflei s okusom karamele, kapučina i zelenog čaja, a daleko najpoznatiji i najomiljeniji je naravno čokoladni souffle uz koji najviše paše sladoled od vanilije.
Je li pripremanje soufflea zaista tako zahtjevno?
Unatoč tome što souffle ima status luksuznog jela koje je teško pripremiti, to nije tako. Potrebno je znati samo nekoliko korisnih trikova, pa njegova priprema neće biti tako teška kao što se na prvi pogled čini. Recept za opojno dobar čokoladni souffle već smo vam predstavili, a ovoga puta predstavljamo vam nekoliko ključnih stvari koje morate znati prije nego li ga krenete pripremati.
- Puno će vam pomoći već i samo razumijevanje kako čokoladni souffle uopće nastaje. Dok se souffle peče, snijeg od bjelanjaka zbog vrućine naraste i tako nastane krema od jaja koja vertikalno eksplodira iz zdjelice u kojoj se nalazi.
- Kada ga izvadite iz pećnice i kada se počne hladiti, souffle se počinje skupljati, zato ga je najbolje pojesti što prije. Prvobitni oblik zadržava se samo oko 5–10 minuta. Budete li pustili da se potpuno skupi odnosno da ispusti sav zrak, izgledat će kao čokoladni omlet. Ako i dođe do toga, ništa zato – i čokoladni omlet može biti odličan desert nakon obroka.
- Pravi souffle zapravo je jedna sama kontradikcija. Njegova vanjština je čvrsta, dok je unutrašnjost pjenasta – takvu teksturu omogućuju jaja koja se u okusu uopće ne osjećaju.
- S pripremanjem soufflea nećete imate poteškoća ako budete koristili jaja zagrijana na sobnoj temperaturi. Pazite također da snijeg od bjelanjaka istučete tako da ne bude ni previše čvrst ni previše mekan. Ako bude premekan, souffle će previše upasti, a ako je snijeg prečvrst souffle može previše narasti.
- Snijeg će biti primjereno istučen samo ako budete koristili potpuno čistu posudu – već i najmanji trag prljavštine može uništiti pravi volumen soufflea. Kako biste bili potpuno sigurni da je posuda čista, prije uporabe ju operite sokom od limuna i dobro ju obrišite.
- Prije svega se morate oduprijeti iskušenju da za vrijeme pečenja otvarate pećnicu. Pustite da se čokoladni souffle polako ispeče i pećnicu otvorite tek onda kada istekne vrijeme pečenja.
U optimalnim uvjetima priprema soufflea uopće nije tako zahtjevna kao što se možda čini na prvi pogled. Poslužite ga odabranom društvu i zadivite ga ovim čokoladnim remek djelom. Primjeren dan za ovu slasticu jest 28. veljače koji je proglašen Danom čokoladnog soufflea. Još jedan razlog više da ga pripremite!