|
|
Souffle je slastica koja već na prvi pogled očarava svojom specifičnom vanjštinom, a unutra se skriva nježna, tekuća sredina. I vi razmišljate da bi to bila odlična slastica za vašu voljenu osobu? Bez brige, unatoč tome što se čini zahtjevnom za pripremu, uz malo strpljenja ovu ćete slasticu bez poteškoća pripremiti sami.
Souffle je lagano jelo, a poznato je kao pravo čudo francuske kuhinje. Kuharski majstori pripremaju ga u različitim varijantama – sve od slatkih pa do slanih, stoga je omiljen ne samo kao slastica, već i kao glavno jelo. Njegovo ime inače dolazi od francuskog glagola souffler, što znači napuhnuti se. I upravo njegova napuhnuta struktura je ono što mnogi kod njega najviše obožavaju. Iznimna pjenasta struktura nastaje zbog kombinacije žumanjaka i istučenih bjelanjaka odnosno snijega kojima dodamo još i druge sastojke, ovisno o tome kakav souffle želimo pripremiti.
Souffle je jedan od onih kuharskih remek djela koji su nam na raspolaganju u slatkom i slanom obliku. Najpoznatije varijante slatkih soufflea su voćni soufflei na sto i jedan način – od limuna, malina, ananasa, jagoda, grejpa i još mnogo toga – obično ih poslužujemo s čokoladnim ili voćnim preljevom. Također vrlo omiljeni su i soufflei s okusom karamele, kapučina i zelenog čaja, a daleko najpoznatiji i najomiljeniji je naravno čokoladni souffle uz koji najviše paše sladoled od vanilije.
Unatoč tome što souffle ima status luksuznog jela koje je teško pripremiti, to nije tako. Potrebno je znati samo nekoliko korisnih trikova, pa njegova priprema neće biti tako teška kao što se na prvi pogled čini. Recept za opojno dobar čokoladni souffle već smo vam predstavili, a ovoga puta predstavljamo vam nekoliko ključnih stvari koje morate znati prije nego li ga krenete pripremati.
U optimalnim uvjetima priprema soufflea uopće nije tako zahtjevna kao što se možda čini na prvi pogled. Poslužite ga odabranom društvu i zadivite ga ovim čokoladnim remek djelom. Primjeren dan za ovu slasticu jest 28. veljače koji je proglašen Danom čokoladnog soufflea. Još jedan razlog više da ga pripremite!