BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Znate li sve o kakao maslacu?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
znate li sve o kakao maslacu

Ne postoji čovjek koji nikada nije čuo za kakao maslac. Mnogi pritom prvo pomisle na čokoladu, no sve je popularniji i pri pripremi slastica te iznimno tražen u kozmetičkoj industriji.

Ne postoji čovjek koji nikada nije čuo za kakao maslac. Mnogi pritom prvo pomisle na čokoladu, no sve je popularniji i pri pripremi slastica te iznimno tražen u kozmetičkoj industriji. Pitate li se zašto? U nastavku vam nudimo nekoliko odgovora.

Kakao maslac, nazivan i teobrominovim uljem, tvrda je mast blijedožute boje, dobivena mehaničkim stiskanjem kakao zrna. Njegovo talište je obično na 35 °C, no tališta se, a posljedično i maslaci, razlikuju s obzirom na porijeklo kakao zrna– maslaci dobiveni od kakao zrna porijeklom blizu ekvatora imaju recimo nešto više talište od onih s područja s blažom klimom.

Poznata ljekovita svojstva kakao maslaca

KakavovoMasloOvaj neizostavni sastojak čokolade je topiv na tjelesnoj temperaturi, što je također razlog da se čokolada u ustima tako lijepo topi. A zato što je kakao maslac otporan na oksidaciju pomaže u očuvanju dobrog okusa. Pohvaliti se može i cijelim nizom dobrih svojstava jer ne samo što ima izniman miris i okus po čokoladi, već je i iznimno zdrav. Između ostalog jača imunološki sustav, poboljšava zdravlje srca i odličan je izvor antioksidanta. Sadrži visoki udio minerala, a bogat je kakao polifenolom koji smanjuje mogućnosti za nastanak malignih bolesti, seboreje, bolesti srca i krvožilnog sustava i sindroma kroničnog umora. Ima i visoki udio tri važne zasićene masne kiseline koje nisu štetne za zdravlje, već upravo suprotno:

  • Oleinska kiselina na tijelo djeluje regenerativno i smanjuje mogućosti zatajenja srca. Ali oprezno – konzumirajte samo hladno proizveden kakao maslac jer zbog termičke obrade oleinska kiselina postaje štetna.
  • Palmitinska kiselina djeluje protuupalno i kožu štiti od vanjskih čimbenika.
  • Stearinska kiselina pomaže u bržem cijeljenju oštećene kože. Zbog sadržavanja iste kakao maslac ne posvisuje razinu lošeg kolesterola u krvi.


Za njegu tijela – u borbi protiv starenja kože i protiv bora

Zbog svih spomenutih blagotvornih učinaka za kožu kakao maslac je čest u kozmetičkim proizvodima jer je topiv na tjelesnoj temperaturi i stoga iznimno zahvalan za nanošenje, a ujedno kožu dodatno vlaži i štiti te ju održava glatkom i elastičnom. Zbog dobrog upijanja sve se više uporablja i za masaže. A to još nije sve – učinkovit je u borbi protiv starenja, stoga je neizostavan u proizvodima protiv bora. Isto tako je dobrodošao za njegu suhe i oštećene kose jer ju dobro nahrani, hidratizira i jača, a navodno pomaže i protiv njenog ispadanja i peruti.

Ni tu još popis nije gotov – zato što sadrži triptofan, aminokiselinu koja je uključena u sintezu serotonina, tzv. hormona sreće, opušta i poboljšava raspoloženje, uklanja tjeskobu i snižava nivo stresa. Svakako vrijedi upozoriti da je unatoč mnogim ljekovitim svojstvima visoko kaloričan, zato moramo u konzumaciji istog biti umjereni.

Recept za pripremu kakao maslaca kod kuće

Ako su vas njegove brojne dobre karakteristike privukle i spretni ste u kuhinji možete ga pripremiti kod kuće, i to samo u nekoliko koraka. Bit će potrebno malo strpljenja i sljedeći sastojci odnosno pribor:

  • kakao zrna,
  • hladna voda,
  • pećnica,
  • čekić,
  • cjedilo,
  • zdjela,
  • mlinac za kavu,
  • drobilica ili pamučna krpa.
  1. korak: kakao zrna isperite hladnom vodom (time ćete izbjeći nastanak taloga).
  2. korak: pržite ih na temperaturi između 37 °C i 57 °C otprilike sat i pol vremena i pritom pazite da ih ne zapalite.
  3. korak: brzo ih ohladite na sobnu temperaturu.
  4. korak: uzmite čekić i njime lagano udarajte po zrnima kako bi uklonili vanjsku ljusku.
  5. korak: zdrobljena zrna istresite u cjedilo, a ispod postavite posudu u koju će se cijediti tekućina; zrna nježno pritišćite toliko vremena da u cjedilu ostane samo još njihova vanjska ljuska.
  6. korak: kod mljevenja si možete pomoći mlincem jer će visoka temperatura pomoću u transformiranju praha u tekućinu.
  7. korak: za odvajanje kakao maslaca od tekućine upotrijebite drobilicu ili pak pamučnu krpu.
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Prijavi se na čoko e-časopis
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual