|
|
Ne postoji čovjek koji nikada nije čuo za kakao maslac. Mnogi pritom prvo pomisle na čokoladu, no sve je popularniji i pri pripremi slastica te iznimno tražen u kozmetičkoj industriji.
Ne postoji čovjek koji nikada nije čuo za kakao maslac. Mnogi pritom prvo pomisle na čokoladu, no sve je popularniji i pri pripremi slastica te iznimno tražen u kozmetičkoj industriji. Pitate li se zašto? U nastavku vam nudimo nekoliko odgovora.
Kakao maslac, nazivan i teobrominovim uljem, tvrda je mast blijedožute boje, dobivena mehaničkim stiskanjem kakao zrna. Njegovo talište je obično na 35 °C, no tališta se, a posljedično i maslaci, razlikuju s obzirom na porijeklo kakao zrna– maslaci dobiveni od kakao zrna porijeklom blizu ekvatora imaju recimo nešto više talište od onih s područja s blažom klimom.
Ovaj neizostavni sastojak čokolade je topiv na tjelesnoj temperaturi, što je također razlog da se čokolada u ustima tako lijepo topi. A zato što je kakao maslac otporan na oksidaciju pomaže u očuvanju dobrog okusa. Pohvaliti se može i cijelim nizom dobrih svojstava jer ne samo što ima izniman miris i okus po čokoladi, već je i iznimno zdrav. Između ostalog jača imunološki sustav, poboljšava zdravlje srca i odličan je izvor antioksidanta. Sadrži visoki udio minerala, a bogat je kakao polifenolom koji smanjuje mogućnosti za nastanak malignih bolesti, seboreje, bolesti srca i krvožilnog sustava i sindroma kroničnog umora. Ima i visoki udio tri važne zasićene masne kiseline koje nisu štetne za zdravlje, već upravo suprotno:
Zbog svih spomenutih blagotvornih učinaka za kožu kakao maslac je čest u kozmetičkim proizvodima jer je topiv na tjelesnoj temperaturi i stoga iznimno zahvalan za nanošenje, a ujedno kožu dodatno vlaži i štiti te ju održava glatkom i elastičnom. Zbog dobrog upijanja sve se više uporablja i za masaže. A to još nije sve – učinkovit je u borbi protiv starenja, stoga je neizostavan u proizvodima protiv bora. Isto tako je dobrodošao za njegu suhe i oštećene kose jer ju dobro nahrani, hidratizira i jača, a navodno pomaže i protiv njenog ispadanja i peruti.
Ni tu još popis nije gotov – zato što sadrži triptofan, aminokiselinu koja je uključena u sintezu serotonina, tzv. hormona sreće, opušta i poboljšava raspoloženje, uklanja tjeskobu i snižava nivo stresa. Svakako vrijedi upozoriti da je unatoč mnogim ljekovitim svojstvima visoko kaloričan, zato moramo u konzumaciji istog biti umjereni.
Ako su vas njegove brojne dobre karakteristike privukle i spretni ste u kuhinji možete ga pripremiti kod kuće, i to samo u nekoliko koraka. Bit će potrebno malo strpljenja i sljedeći sastojci odnosno pribor: