
Sastojci:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 2 bjelanjka
- 1 žlica ruma
- 1 žlica amaretto likera (ili likera po izboru)
- 50 g narezanih lješnjaka
- 60 g keksa od maslaca
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica šećera
- 1 čajna žličica soli
- Šećer u prahu (za posip)
Upute za pripremu:
1
Čokoladu usitnite na manje komadiće i zajedno s maslacom ju rastopite iznad vodene kupelji. Čokoladu miješajte dok ju topite sve dok ne postane potpuno glatka.
2
Istucite bjelanjke i u snijeg umiješajte rum te liker. Brzo umiješajte još i toplu rastopljenu čokoladu.
3
U čokoladnu smjesu zatim umiješajte narezane lješnjake, nalomljene kekse od maslaca, kakao, šećer i sol.
4
Sve zajedno dobro promiješajte, najbolje ručno. Smjesu zatim stavite u hladnjak da se malo ohladi i učvrsti kako biste ju mogli zatim lakše oblikovali.
5
Pripremite aluminijsku foliju. Na nju istresite ohlađenu čokoladnu masu i zatim ju rukama oblikujte u duguljasti obliki salame.
6
Čokoladnu salamu zamotajte u foliju i stavite ju u hladnjak na onoliko vremena koliko je potrebno postane kompaktna i čvrsta.
7
Kada je salama ohlađena ju odmotajte iz folije i uvaljajte u šećer u prahu.
8
Možete ju poslužiti odmah ili umotati u prozirnu foliju i pohranitina hladnijem mjestu. I dobar tek!