1
Čokoladu razlomite na male komadiće i rastopite ju iznad vodene kupelji. U drugoj posudi glatko umiješajte smekšani maslac, kakao i šećer u prahu te umiješajte još i rastopljenu čokoladu. Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg u koji kasnije dodate čokoladnu smjesu i žumanjak.
2
Pripremite veliki pladanj, obložen papirom za pečenje na koji ćete namazati smjesu u obliku dva kruga, prvi promjera 22 cm, a drugi 18 cm. Pladanj zatim stavite u pećnicu, zagrijanu na 180 stupnjeva, na otprilike 8 minuta.
3
U međuvremenu pripremite kremu od bazilike. U zdjelu nalijte malo hladne vode i u nju stavite listiće želatine. U drugu posudu stavite bosiljak i dodajte slatko vrhnje te pristavite na vatru.
4
Kuhajte dok ne zakipi, zatim uklonite s vatre i pustite da odstoji pola sata. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice te ga isto tako ohladite. Zatim pjenasto umiješajte šećer, naribanu koricu limuna i žumanjke te u smjesu procijedite vrhnje s bosiljkom.
5
Mješavinu zagrijte na približno 85 stupnjeva i zatim dodajte smekšane listiće želatine da se rastope. Kremu prelijte u kalup promjera 18 centimetra i pričekajte da se ohladi. Zatim ju prekrijte folijom i stavite u zamrzivač.
6
Dok čekate da se krema zaledi, pripremite čokoladnu pjenu. U loncu zakipite slatko vrhnje i iznad vodene kupelji rastopite na komadiće nalomljenu čokoladu. Pjenasto umiješajte žumanjke i šećer te smjesu prelijte u vrelu vrhnje.
7
Sve zajedno zagrijete do približno 85 stupnjeva i kremu zatim polaganim miksanjem i miješanjem hladite. Umiješajte slatko vrhnje i trećinu dodajte rastopljenoj čokoladi. Ostatak vrhnja i kuhanu kremu što nježnije umiješajte u čokoladnu mješavinu.
8
Sada kada ste pripremili čokoladnu pjenu vratite se na biskvit. Veći sloj biskvita stavite u obruč za torte promjera 22 centimetra i premažite trećinom čokoladne pjene. Preko toga nanesite smrznutu kremu od bosiljka i premažite još i drugom trećinom čokoladne pjene.
9
Zatim prekrijte manjim slojem biskvita i namažite ostatkom pjene. Zatim tortu prekrijte folijom i stavite ju na neko vrijeme u zamrzivač. Kada se torta ohladi, izvadite ju iz obruča i prelijte čokoladnim preljevom (koji ćete pripremiti tako da iznad vodene kupelji rastopite čokoladi i slatko vrhnje).
10
Tortu možete ukrasiti listićima bosiljka, šlagom ili raznim čokoladnim ukrasima. To prepustite mašti. Dobar tek!