
Sastojci:
- 250g glatkog bijelog brašna
- 250g maslaca (hladnog)
- 1/2 žličice soli
- 120 ml hladne vode
- 1 žlica octa (jabučnog ili vinskog)
- BAM krema od vanilije
- 2 žlice ruma
- 1 litra hladnog mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 kašike BAM vanilin šećera
Upute za pripremu:
1
Prosijte brašno u veliku zdjelu i dodajte sol. U sredini napravite udubinu i ulijte hladnu vodu, ocat i dodajte 50 g maslaca izrezanog na kockice. Brzo mijesite da dobijete mekano ali ne ljepljivo tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
2
Preostali maslac (150 g) stavite između dva papira za pečenje i valjkom za tijesto razvaljajte u pravokutnik, otprilike 15 x 20 cm. Prebacite maslac u hladnjak da se stegne.
3
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik koji treba biti dvostruko veći od maslacem namazanog dijela. Na jednu polovicu tijesta stavite maslac, drugu polovicu preklopite i dobro stisnite rubove.
4
Lagano razvaljajte tijesto u dugački pravokutnik, oko 40 cm, pa ga tri puta preklopite kao slovo. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovno ga razvaljajte i preklopite tri puta. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
5
Ponovite postupak motanja i preklapanja još dva puta, ukupno tri hlađenja. Tako ćete dobiti višeslojno i prhko lisnato tijesto.
6
Prije upotrebe tijesto razvaljajte na željenu debljinu, oko 3-4 mm za kremu. Pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumeni i postane hrskav, oko 15-20 minuta.
1
Sačekati da se tijesto dobro ohladi pa njime obložiti dno tepsije.
2
BAM kremu od vanilije pripremite tako što ćete smjesu postepeno umiješati u hladno mlijeko. Provjerite je li mlijeko jako hladno jer inače nećete dobiti željenu teksturu. Zatim ostavite masu da odstoji najmanje 3 minute.
3
Zatim u masu umiješajte rum i u posebnoj zdjeli dobro istucite slatko vrhnje - po želji u vrhnje možete dodati i žlicu šećera u prahu.
4
Kremu od vanilije rasporedite po donjem sloju tijesta u tepsiji.
5
Odmah potom preko kreme od vanilije rasporedite šlag.
6
Tepsiju staviti u hladnjak na najmanje sat vremena da se obje mase dobro stvrdnu.
7
Zatim pokrijte vrh lisnatim tijestom.
8
Prije posluživanja vrh kreme pospite BAM vanilin šećerom u prahu.
9
Kremšnite ćete najlakše poslužiti tako da nožem za kruh dugim potezima izrežete tijesto na kremšnite, veličine oko 7 cm x 7 cm. Zatim kuhinjskim nožem zarežite do dna kreme i dobro prorežite tijesto na dnu.