
Sastojci:
- 80 g neslanog maslaca
- 200 g šećera
- 4 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
- 190 g višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica BAM paste od vanilije
- 230 g BAM mliječne čokolade
- 30 g BAM tamne čokolade
- 1 kg neslanog maslaca
- 5 velikih bjelanjaka
- 200 g šećera
- 70 g šećera
- 75 ml vode
- ili BAM preljev: slani karamel
Upute za pripremu:
1
Zagrij pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
2
U velikoj zdjeli pomiješaj maslac, šećer i miješajte dok smjesa ne postane rahla i spužvasta.
3
Zatim umuti 4 jaja, jedno za drugim. Dodaj brašno i BAM pastu od vanilije i miješaj sve dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
4
Dno pekača promjera 23 cm lagano premaži maslacem. Predlažem da svaki sloj torte pečeš zasebno, jer na ovaj način dobiješ ujednačene slojeve.
5
Peci svaki sloj 7 minuta ili dok rubovi malo ne porumene.
1
Odvojeno otopi BAM mliječnu i tamnu čokoladu u vodenoj kupki.
2
U velikoj posudi istuci 1 kg maslaca. Najprije muti 2 minute pri minimalnoj brzini, a zatim 3 minute pri srednjoj brzini i 5 minuta pri maksimalnoj brzini.
3
Stavi u posudu pet bjelanjaka i šećer i polako zagrijavaj na približno 50 Celzijevih stupnjeva. Prebaci u posudu za miješanje i snažno istuci. Muti sve dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
4
Smjesi dodaj ohlađenu čokoladu i maslac pomiješan sa šećerom. Stavi smjesu u hladnjak.
1
Pripremi pečeni sloj biskvita i stavi ga na rešetke. Stavi papir za pečenje ispod rešetki kako bi se ocijedio višak preljeva od karamele.
2
U mali lonac stavi šećer i vodu.
3
Kuhaj dok se šećer potpuno ne otopi. Bez miješanja kuhaj dok se šećer ne otopi i poprimi zlatno-smeđu boju.
4
Kad se šećer otopi i pretvori se u kremasti karamel, prelij ga po pripremljenom sloju biskvita dok je još vruć. Možeš upotrijebiti i BAM preljev od slane karamele.
5
Zareži pripremljeni sloj karamele nožem tako da podijeliš tortu na šesnaest jednakih komada. Pazi da ne zarežeš preduboko.
1
Kremu pripremljenu od maslaca i čokolade ravnomjerno rasporedi po sloju biskvita. Ponavljaj postupak sve dok ti ne ostane samo gornji sloj torte (već premazan preljevom od karamele). Odvoji malo kreme sa strane za premazivanje torte.
2
Preostalim nadjevom premaži tortu. Po želji ukrasi mljevenim lješnjacima. Tradicionalnu mađarsku tortu stavi u hladnjak i posluži je hladnu.