
Sastojci:
- 30 g brašna
- 50 g šećera
- 3 žlice BAM kakaa u prahu
- 1 žličica espresso praha
- prstohvat soli
- 30 g neslanog maslaca
- 170 g neslanog maslaca
- 2 žličice espresso praha
- 1 žličica vruće vode
- 250 g brašna
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 175 g kiselog vrhnja
- 2 žličice BAM kakaa u prahu
Upute za pripremu:
1
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje 20 cm x 10 cm x 6 cm namastite i obložite papirom za pečenje. Da bi se čokolada i espresso izmrvili, stavite brašno, šećer, BAM kakao prah, espresso i sol u malu zdjelu. Dodajte maslac i utrljajte ga prstima dok se ne stvore mrvice veličine graška. U početku će se činiti malo suhim, no tekstura će se promijeniti kako budete nastavili s radom.
2
Postepeno umiješajte jaja, pa dodajte BAM pastu od vanilije. Smanjite brzinu miksera na nisku. Umutiti polovinu suhih sastojaka, zatim svu kiselo vrhnje, pa dodati preostale suhe sastojke. Vratite brzinu miksera na srednju i mutite dok se sastojci ne sjedine. Četvrtinu smjese prebacite u manju posudu i dodajte otopljeni espresso i kakao. Miješajte smjesu drvenom kuhačom dok ne postane glatka.
3
Velikom žlicom počnite naizmjenično spuštati kuglice tijesta u pripremljenu posudu u šahovskom rasporedu dok ne potrošite smjesu. Šipkom umiješajte dvije smjese jednu u drugu kako biste dobili efekt 'mramoriranja', pazeći da ne pretjerate. Prelijte komadićima čokolade i espressom.
4
Kolač pecite 50 do 55 minuta dok ne porumeni. Ostavite kolač da se hladi u kalupu još 15 minuta, a zatim ga stavite na rešetku da se dodatno ohladi. Prije posluživanja pospite slastičarskim šećerom.