Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Preprost recept za domače čokoladne praline

 • (1)
 • Vrijeme pripreme: 45 min
 • Zahtjevnost:
 • Broj sastojaka: 4
preprost recept za domace cokoladne praline

Tijekom šopinga uvijek vam iznova pogled privuku prekrasne bombonijere u kojima se skrivaju čokoladice različitih okusa? Jeste li ikada pomislili da bi praline mogli pripremiti sami? Nemojte se prestrašiti, uz malo truda možete ih pripremiti čak i ako niste najvještiji u kuhinji.

Prve praline jedva da su imalo sličile današnjim


Praline imaju tako bogatu povijest koliko je bogat i njihov okus. Prve praline navodno je u ranom 17. stoljeću napravio kuharski majstor poznatog francoskog diplomata. Iako su tada već poznaavali čokoladu, prve praline bile su izrađene od cijelih badema prelivenih karameliziranim šećerom. Iz Francuske dolazi i njihovo ime, budući da riječ praliné znači šećerni prah pomiješan s čokoladom.

Prilikom kupovine BAM proizvoda možete koristiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta.

Danas su praline obično napravljene od tri osnovna sastojka – orašastih plodova, šećera i vrhnja. Poznajemo dvije glavne vrste: francuske i američke. Kao što je već rečeno, prvi su ih izrađivali Francuzi, a na američki jug, točnije u New Orleans, navodno su ih donijele francuske časne sestre Uršulinke. Mlade djevojke učile su kuhati te također praviti praline. Nakon što su te djevojke odrasle i pronašle si muževe u drugim gradovima u Louisiani i okolici, ta se ukusna slastica raširila američkim jugom.

Najpopularnije su u Francuskoj, Americi i Belgiji

Prema originalnom francoskom receptu praline su izrađene od badema i karameliziranog šećera. U južnom dijelu Sjeverne Amerike u 17. stoljeću bademi nisu bili lako dostupni pa su ih zato zamijenili američkim odnosno pekan orasima. Obzirom da se spomenuta kombinacija iskazala za vrlo ukusnu, te vrste pralina još su uvijek najpopularnije u Louisiani, Georgii, Teksasu i drugim saveznim državama na jugu Sjeverne Amerike.

Čokoladne praline kakve poznajemo danas – tvrda čokoladna ljuska punjena različitim punjenima – 1912. godine izumio je Jean Neuhas. I to upravo u Belgiji, europskoj prijestolnici čokolade! Originalne belgijske praline mnogo su mekše od njihovih prethodnica, najčešće su napravljene u kombinaciji lješnjaka, badema, šećera, sirupa i mliječne paste.

Praznik pralina

Jeste li znali da postoji također praznik posvećen pralinama? Svake godine 24. junija slastičari i sladokusci po cijelom svijetu slave dan kada se mogu zaslađivati bez grižnje savjesti te uživati u pralinama na tisuću i jedan način. Posebno u New Orleansu na taj se dan okuplja mnogo ljudi oko malih i većih trgovina s pralinama. Ako se u to vrijeme slučajno nađete u blizini, nikako ne zaboraviti skrenuti u jednu od trgovinica te se prepustiti harmoniji slatkih okusa.

Jednostavan recept za pripremu domaćih čokoladnih pralina

Čokoladne praline danas u dostupne u gotovo svakoj trgovini, a njihova priprema u vlastitoj kuhinji ima poseban čar. Jer što je ljepše od uživanja u nečemu u što ste uložili svoje vrijeme i trud?
Najveća ljepota pralina je upravo u tome da možete eksperimentirate ne samo okusom, već i njihovim oblikom te tako stvoriti prekrasne slastice. Ako niste toliko vješti u tovrsnim »ručnim spretnostima«, možete si pomoći silikonskim modelom za praline. Budući da se mnogi ne usude okušati u izradi pralina, jer je obično vrlo zahtjevna, predstavljamo vam posve jednostavan recept koji će pomoći da čokoladne praline pripreme i oni koji nisu najvještiji u kuhinji.


Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Preprost recept za domače čokoladne praline

 • Vrijeme pripreme: 45 min
 • Zahtjevnost:
 • Broj sastojaka: 4

Sastojci:

 • aromu ili nekoliko kapljica ruma
 • 0,4 dl ulja
 • 100 g mliječne, tamne ili bijele čokolade u kapljicama ili 100 g jestive čokolade
 • suho voće ili na komadiće narezano svježe voće, marcipan, oraščiće … (po vašem ukusu)

Upute za pripremu:

1. Korak

Iznad vodene pare rastopite jestivu čokoladu ili čokoladu u kapljicama (ta se lakše topi) te dolijte ulje. Dobro promiješajte i dodajte nekoliko kapljica ruma. Možete također dodati voćnu aromu ili aromu vanilije.

2. Korak

Rastopljenu čokoladu pažljivo ulijte u kalupe za praline do 1/3, pritom si možete pomoći žlicom. Kalup za praline stavite u hladnjak približno pola sata da se čokolada stvrdne.

3. Korak

Zatim u kalupe dodajte suho ili svježe voće, marcipan, oreščiće ili nešto drugo po vašem ukusu, te zatim sve prelijte preostalom rastopljenom čokoladom.

4. Korak

Kalup za praline ponovno stavite u hladnjak, sve dok se praline potpuno ne ohlade i stvrdnu.

Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual