
Sastojci:
- 3 žličice BAM paste od vanilije
- 340g omekšanog maslaca
- 225g omekšanog krem sira
- 150g BAM kakaa u prahu
- 7-8 šalica šećera u prahu (oko 800g)
- 60 ml mlijeka (ako je potrebno)
- Maslac za premazivanje kalupa za tortu
- 385g višenamjenskog brašna
- 600g šećera
- 200g BAM kakaa u prahu
- 1 žlica sode bikarbone
- 1,5 čajne žličice praška za pecivo
- 1,5 čajne žličice soli
- 4 velika jaja
- 122g mlaćenice
- 355ml tople vode
- 120ml biljnog ulja
- 2 čajne žličice BAM paste od vanilije
Upute za pripremu:
1
Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva.
2
Umiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol na maloj brzini sve dok ne dobijete glatku smjesu.
1
Dodajte jaja, mlaćenicu, toplu vodu, ulje i pastu od vanilije. Zatim tucite smjesu na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
2
Pripremljenu masu za tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Možete si pomoći vagom i izvagati pripremljenu smjesu za tijesto i podijeliti je u tri jednake količine.
3
Pecite svaki sloj 30-35 minuta, ovisno o pećnici.
4
Nakon što je tijesto pečeno, ohladite ga.
5
U većoj zdjeli izmiješajte maslac i krem sir dok ne postanu pahuljasti.
1
Dodajte kakao u prahu i pastu od vanilije. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
2
Umutite šećer u prahu jednu po jednu šalicu. Ako je potrebno, dodajte mlijeko da dobijete mazivu strukturu. Krema treba biti vrlo guste strukture, dodatno će se zgusnuti u hladnjaku.
3
Stepite šećer u prahu po jednu šalicu naenkrat. Po potrebi dodajte mlijeko, da dobijete mazljivu strukturu. Krema mora biti vrlo goste strukture, dodatno se zgostila još u hladnjaku.
1
Prvo pečeno i ohlajeno čokoladnu plast postavite u pekač i jo jednakomjerno premažite s čokoladnom kremom. Čokoladna krema zamišljena je i za premaz torte, tako da koristite jednakomjerno dijeljenje kreme. Torto nato za uro ili dvije postavite na hladno, da čokoladna krema dobije pravilnu strukturu. Pa dobar tek!