|
|
Belgija je nama čokoholičarima poznata kao zemlja čokolade. Na sam spomen Belgije odmah nam misli lete na odlične belgijske praline i nježne čokoladne trufflese koji se kremasto tope u našim ustima, ili jednostavno samo na čokoladu. Pronašli smo nekoliko čokoladnih zanimljivosti o Belgiji i njenim stanovnicima sladokuscima!
Belgijanci pojedu prosječno 6 kg čokolade po osobi godišnje
U pristanište belgijskog grada Antwerp godišnje stigne 187.000 tona sirovih kakao zrna.
Prosječna ukupna proizvodna količina čokolade u jednoj godini je 660.000 tona.
Belgijanci svake godine 450.000 tona čokolade izvoze u druge države.
Ukupna vrijednost prodaje na malo na belgijskom čokoladnom tržištu iznosi 700 milijuna eura.
Ukupni promet u belgijskoj čokoladnoj industriji iznosi 4 milijarde.
U belgijskoj čokoladnoj industriji je u proizvodnju čokolade uključeno čak 6.200 radnika.
Čokoladni proizvodi predstavljaju 11,2% cjelokupnog prehrambenog izvoza Belgije.
Zaposleni u čokoladnoj industriji predstavljaju čak 8,5% svih zaposlenih u prehrambenoj industriji Belgije.
U Belgiji je ukupno čak 320 čokoladarnica.