|
|
Priča Lindt čokolade stara je gotovo dva stoljeća. 1836. godine David Sprüngli-Schwarz i njegov sin Rudolf Sprüngli-Ammann kupili su malu slastičarnicu u Zürichu, a samo dvije godine kasnije napravili su prvu čokoladu u tvrdom obliku na području njemačkog dijela Švicarske. I tako je »rođena« jedna od najkvalitetnijih čokolada na svijetu.
U međuvremenu je Rodolphe Lindt, sin farmaceuta iz Berna, razmišljao kako bi napravio čokoladu još boljeg okusa i teksture. Naime, u to su vrijeme poznavali samo tvrdu čokoladu koju je bilo potrebno žvakati. Lindt je zato kupio staru tvornicu sa zastarijelim strojevima i počeo eksperimentirati s izradom čokolade. Na početku su bili prilično neuspješni jer se na čokoladi nakupljao čudan bijeli sloj.
Na sreću je njegov brat Auguste, farmaceut kao in njegov otac, shvatio da je bijeli sloj na čokoladi potpuno neškodljiv, budući da se radi o kristaliziranoj masnoći. On i brat dugo su razmišljalikako bi ju uklonili, sve dok jednog petka Rodolphe nije iz očaja napustio tvornicu te zaboravio ugasiti strojeve tijekom vikenda. U ponedjeljak ujutro kada se vratio u tvornicu, nije mogao vjerovati svojim očima – u tvornici ga je dočekala čokolada u tvrdom obliku, vrlo nježnog mirisa i okusa. Tako je postao prvi čovjek koji je iskusio kako se čokolada topi u ustima.
Nakon što je 1892. godine Rudolf Sprüngli-Ammann otišao u mirovinu, čokoladni posao prepustio je svojim sinovim – mlađem Davidu ostavio je slastičarnicu, a starijem Johannu tvornicu čokolade. On je samo nekoliko godina kasnije svoj posao udružio s Lindtom i nastala je švicarska tvornica čokolade Lindt & Sprüngli.
Čokolada je prije toga bila vrlo tvrda pa ju je zato bilo potrebno žvakati.
Prva dva desetljeća 20. stoljeća, švicarska čokoladna industrija sve se više širila i 3/4 svojih proizvoda izvozila u čak 20 država po cijelom svijetu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, zbog ograničenja uvoza šećera i kakaa, doživjela je priličnu krizu, no uspjela se izvući i dodatno poboljšati svoje čokoladne proizvode. Naime, nakon rata potražnja za čokoladom rapidno se povećala, a posljedično se počela širiti i tvornica čokolade. Danas njihove tvornice možemo pronaći u Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji, a raširile su se i izvan europskih granica, u SAD.
Nije slučajnost da je Lindt čokolada osvojila srca ljudi po cijelom svijetu. Omiljena je iz više važnih razloga:
Rodolphe Lindt zaslužan je za to da se Lindt čokolada tako lijepo topi u ustima. Čokolada je prije toga bila vrlo tvrda pa ju je zato bilo potrebno žvakati. Lindt je izumio tehniku »conche«, što na francuskom znači »školjka«. Ime izvire iz samog postupka pripreme čokolade, budući da oblik stroja u kojem je izrađuju podsjeća na školjku. Čokolada dobiva svoju prekrasnu aromu tako što uklone gorak okus te ju omekšaju tako da postane glatka i lijepo se topi u ustima.
Trenutno je dostupno čak 14 različitih okusa Lindt čokolade – od obične čokolade s lješnjacima, karamelom, tamne i bijele čokolade, pa sve do čokolade s okusom morske soli, metvice ili maline. Širokoj paleti različitih čokoladnih pločica pridružili su se i truffli te proizvodi koji se prodaju u vrijeme većih praznika, na primjer oko Božića i Uskrsa, te također rođendanski pokloni izrađeni po mjeri.
Ponegdje su otvorili čak i svoje kafiće u kojima nude torte i sladoled od Lindt čokolade. Širok asortiman Lindt proizvoda možete pronaći i u našoj online trgovini.
Gotovo 200-godišnja tradicija izrade čokolade po tajnom receptu zasigurno utječe na njenu popularnost. Kao poklon ostavštini Lindt čokolade, 1993. godine u Njemačkoj su otvorili Lindtov čokoladni muzej, nazvan The Lindt World of Chocolate Museum. Na više odviše od 4000 m² posjetitelji iz cijelog svijeta mogu pobliže upoznati više od 5000-godišnju kulturnu povvijest kakaa i čokolade te dobiti uvid u sam proces izrade čokolade.
Viri:
- http://www.lindt-spruengli.com/about-us/history/
- http://www.chocolate.lindt.com/world-of-lindt/lindt-in-history/the-invention-of-lindt-chocolate/
- https://www.schokoladenmuseum.de/en/museum