BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

5 razloga zašto je čokolada savršen poklon za djevojku

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
5 razloga zasto je cokolada savrsen poklon za djevojku

Željeli biste svojoj boljoj polovici pokloniti poklon za rođendan, godišnjicu ili neku drugu priliku, no ostali ste bez ideja što pokloniti?

Onda ste na pravom mjestu jer vam nudimo jednostavan, a učinkovit savjet – poklonite joj čokoladu!

Je li čokolada zaista»ženska hrana«?

Iako sveopće rašireno, to uvjerenje nije posve izmišljeno. Činjenicu da žene više vole čokoladu nego muškarci dokazala je studija koja pokazuje da više od 30 % žena dnevno sanjari o čokoladi, u usporedbi sa značajno nižim udjelom muškaraca (svega 11 %). Neki istraživači tvrde da se razlog skriva u činjenici da čokolada potiče lučenje dopamina u ženskom mozgu, a upravo on brine za dobro raspoloženje. Žene su navodno emocionalno više vezane za hranu, prvenstveno za čokoladu – zato je čokoladna nesumnjivo pravi poklon za djevojku koja vam je ukrala srce.

Koristi zdravlju

Drugi razlog koji govori u korist čokoladi, zdravstvene je prirode. Prije nekoliko godina u Švedskoj su proveli istraživanje u kojem su proučavali 33.000 žena od 49. do 83. godine života koje nisu nikada imale rak, dijabetis, srčane bolesti ili doživjele infarkt. Zaključili su da su žene koje su uživale najviše čokolade, imale 20 % manju mogućnost za nastanak infarkta. Naime, kakao u čokoladi sadrži flavonoide koji imaju antioksidativne karakteristike i mogu spriječiti nastanak lošeg kolesterola koji je jedan od krivaca za kardiovaskularne bolesti, uključujući infarkt. Čokolada navodno snižava također krvni tlak i otpornost na inzulin te štiti od nastanka krvnih ugrušaka.

Zaključili su da su žene koje su uživale najviše čokolade, imale 20 % manju mogućnost za nastanak infarkta

Naravno, čokolada ima ljekovita svojstva samo ako je kvalitetna i ako ju jedemo u umjerenim količinama. Mnogi čokoladni proizvodi sadrže dodatne sastojke koji nemaju prave vrijednosti i mogu biti štetni za zdravlje. Za zdravlje je dakle najbolja kvalitetna tamna čokolada koja sadrži samo kakao masu i kakao maslac te vrlo nizak udio šećera.

Čokolada ima bogatu prošlost

Čokoladu su kao novčanu valutu koristili već Asteci i Maje te viši sloj, dok su ratnici pili napitke nazvane xocolatl, izrađene od kakaa, čilija, začina i vode. Kakao je u prošlosti bio poznat i kao omiljeni lijek kojim su između ostalog liječili kašalj, a pomagao je također pri padanju kose. Njegove mnoge korisne karakteristike uskoro je spoznao i Kristofor Kolumbo koji ga je prvi donio u Europu. Ako svojoj djevojci ispričate sve ove zanimljive informacije, čokolada će biti još slađa.

Prikladna je za sve prilike i svakoga

Bez obzira na to o kojoj se prilici radi, čokolada je uvijek prikladan i poželjan poklon. Osim toga, danas je dostupno toliko varijanta čokolade i čokoladnih proizvoda s različitim dodacima da se zasigurno za svakoga nađe ona prava. Bila to mliječna, bijela ili tamna čokolada, ona s okusom kave, voća ili s dodatkom čilija ili soli … Sve dok znate što vašoj najdražom najbolje odgovara, bit će čokoladno darilo zagotovo pun pogodak.

Ima važnu simboličnu vrijednost

Čokolada je jedan od onih poklona koji su najviše povezani s određenom simbolikom. Bez obzira o kojoj se vrsti čokolade radi, ona u svakom slučaju izražava razkoš. Njen bogat baršunasti okus zadovoljava i najzahtjevnije ukuse i stvara neizmjernu ugodu. Već su joj se i Asteci toliko divili da su je nazvali hranom bogova, a u nekim je kulturama bila vrijednija od zlata.

Čokolada je također znak ljubavi – bilo da se radi o mliječnoj, tamnoj, bijeloj čokoladi, vrućoj čokoladi ili drugim čokoladnim proizvodima, čokolada jednostavno izražava ljubav i užitak te je zato idealan poklon za djevojku s kojim nećete pogriješiti. Najviše će ju razveseliti čokolada napravljena posebno za nju – izaberite okus i posip koji vaša draga najviše voli, a slatki poklon možete dodatno začiniti ljubavnom porukom.

Viri:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/235781.php
- https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/17/gender-eating-men-women

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual