BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

5 razloga zašto kušati vegansku čokoladu

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
5 razloga zasto kusati vegansku cokoladu

Jeste li već kušali sve popularniju vegansku čokoladu? Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto je ista odlična alternativa običnoj čokoladi.

Veganska čokolada, a kao posebna vrsta je i sirova čokolada, naravno nije namijenjena samo veganima, već svim ljubiteljima dobre čokolade. U osnovi je to čokolada koja ne sadrži nikakve sastojke životinjskog porijekla, što znači da u njoj ne ćete naći mlijeko odnosno mliječne bjelančevine, kao ni recimo dodatak meda. Možda niste ni svjesni da i obične trgovine često nude vegansku čokoladu, samo što nije posebno označena. U tu kategoriju je naime svrstana većina čokolada s visokim udjelom kakaa, ali je svakako dobro provjeriti i popis sastojaka, posebice ako izbjegavate sastojke životinjskog porijekla zbog raznih alergija.

Za sve one koje zanimaju malo posebnije vrste veganskih čokolada s odgovarajućim certifikatima, bolji su odabir specijalizirane trgovine čokoladom. Ondje ćete zasigurno naći različite čokoladne proizvode bez životinjskih sastojaka koje je u običnim trgovinama teže otkriti i koje su posebice tražene u predblagdanskom razdoblju, a njima možete darovati i prijatelje i poznanike koji iz raznih razloga ne jedu proizvode od mliječne čokolade. U nastavku možete pročitati zašto je veganska čokolada dobar izbor za svakoga, bez obzira na stil prehranjivanja ...

1. Široki izbor kombinacija odnosno dodataka.

Slično kao i obične čokolade, i veganske su na raspolaganju u brojnim varijantama odnosno s raznim dodacima, što vam omogućava da pronađete kombinaciju koja vam najviše odgovara. Imamo i dobru vijest za sve ljubitelje bijele čokolade – i ona je na raspolaganju u veganskoj izvedbi. Ponuda je tako iznimno raznolika. Prehrana koja ne sadrži životinjske sastojke već odavno ne znači da ste na bilo koji način za nešto uskraćeni.

2. Profinjeni okus za vaše osjetilo okusa.

S veganskom čokoladom neće vam biti uskraćen ni okus. Obično se radi o tamnijim vrstama čokolade s višim udjelom kakaa, zato je okus možda malo specifičniji, ali u najboljem mogućem smislu te riječi – intenzivan, a ujedno nježan, profinjen, istovremeno nevjerojatno jednostavan, a kakve su obično najbolje stvari u životu. Brojni (nezdravi) dodaci koje danas često sadrže prehrambeni proizvodi, među kojima je i čokolada, često zamagle osnovni okus koji bi morala imati određena stvar. Izbor veganske čokolade je svakako jedan od boljih načina da si osigurate da će čokolada (opet) imati okus prave čokolade u kojoj prevladava aroma kvalitetnog kakaa. Jamčimo vam da ni vama, a ni vašem osjetilu okusa neće nedostajati mlijeko.

3. Veganska čokolada je u pravilnu zdravija od obične.

Velka prednost ove vrste čokolade je i to što u njenom okusu možete uživati bez osjećaja grižnje savjesti, koji je obično povezan s običnom čokoladom. Veganska čokolada naime ne sadrži priličan broj štetnih masti životinjskog porijekla, a obično je i bez dodanog rafiniranog šećera, stoga je svakako puno zdravija alternativa. Visoki postotak korisnih esencijalnih masti koje sadrži pomoći će kod ujednačavanja vašeg krvnog tlaka, jačanja imunološkog sustava i potaknuti normalan rad jetre. Kao i kod stvake stvari u životu, i kod veganske čokolade potrebna je umjerenost – neka to bude za posebne prilike kada će vaš život biti još slađi.

4. Zaštita životinja i okoliša.

Veganska čokolada je zasigurno pravi izbor i s etičkog stajališta. Prilično je jasno da predstavlja industrijski uzgoj životinja jako puno patnje jer su cijeli svoj životni vijek stisnuti u nemogućim uvjetima bez mogućnosti slobodnog kretanja. U želji za što većim profitom često ih se izmuči do iznemoglosti. Sa samim uskraćivanjem konzumiranja životinjskih proizvoda možemo pridonijeti zaštiti životinja, a posljedično ćemo napraviti i nešto dobro za okoliš i svoje potomke. Činjenica je naime da je upravo industrijski uzgoj životinja iznimno opterećujući za okoliš – od iznimno velike potrošnje vode i zagađivanja pitke vode do nastajanja ogromne količine stakleničnih plinova. Naizgled prilično nebitan izbor veganske čokolade može dugoročno tako imati vrlo pozitivne učinke. Znate ono, kamen po kamen – palača.

5. Veća ponuda proizvoda s certifikatom tzv. pravedne trgovine.

Najvažnije izvoznice kakaa zasigurno su države Južne Amerike, gdje je često prisutno ekstremno iskorištavanje jeftine radne snage, a nerijetko i djece. Kupovanjem proizvoda koji imaju certifikat tzv. pravedne trgovine možmo barem malo utjecati na smanjenje tog trenda. Glavni cilj pravedne trgovine je naime uspostavljanje neposredne povezanosti proizvođača i tržišta, bez brojnih posrednika koji često pokupe veći dio profita. Proizvođači su tako za svoj rad prilično više plaćeni. Većina veganskih čokolada, kupljenih u specijaliziranim prodavaonicama, danas je opremljena i certifikatom pravedne trgovine, što je još jedan razlog više zašto je vrijedno isprobati ovu alternativu koja daje iznimno ukusnu vrstu čokolade.

Naša apsolutna preporuka za najbolje veganske čokolade na tržištu: Čokolade RAWR! Kušajte jih >>

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual