|
|
Za sve one koji imaju prilikom konzumiranja čokolade malo grižnje savjesti, dopustite da vas utješimo: Čokolada s visokim postotkom kakaa je obavezan dio svake zdrave dijete. Neki čak priznaju da bi tamnu čokoladu trebali uvrstiti na dnevne jelovnike.
U ovom članku ćemo nabrojati 9 razloga zašto bi se baš svi morali dobro osjećati prilikom konzumiranja naše slatke tamne čokoladne delicije:
Ne samo zbog toga, jer je njen okus jednostavno božanstven (iako i to pomogne pri tome), nego zato, jer sadrži ključan sastojak koji se zove triptofan. Triptofan je naime aminokiselina koju upotrebljava mozak za produkciju serotonina (neurotransmitera koji uzrokuje osjećaj sreće).
100 gramska tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (70-85%) sadrži 11 grama topljivih vlakana. Topljiva vlakna pomažu kod snižavanja kolesterola, duže vremena održavaju osjećaj sitosti i odlična su za naš probavni sustav.
Izvješća stručnjaka govore da konzumiranje čokolade može razbistriti um i spriječiti nastanak demencije. Četrdesetogodišnja studija je naime pokazala da su ljudi koji su redovito konzumirali čokoladu imali bolje pamćenje.
Konzumiranje tamne čokolade snižava rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Jedna od studija je čak pokazala povezanost konzumiranja čokolade pet ili više puta tjedno sa više od 57 postotnim poboljšanjem od rizika za nastanak bolesti srca i krvožilnog sustava.
Tko ne želi imati sretnu djecu? Finci su u znanstvenoj studiji dokazali da majke koje konzumiraju više čokolade tijekom trudnoće imaju kasnije sretniju i bolju djecu.
Flavonoidi su naime jak prirodan antioksidant koji snižava krvni tlak, kontrolira razinu kolesterola i pozitivno utječe na održavanje zdravlja krvnih žila.
Zbog toga što sadrži fenole i katehine (dva prirodno prisutna antioksidanta u kakau) konzumiranje tamne čokolade nas štiti od sunčanih opeklina.
Tamna čokolada dokazano snižava razinu stresnih hormona.
Sažeto po: HuffingtonPost.com
>> Još više razloga zašto je tamna čokolada korisna za naše zdravlje <<