BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

9 razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu svaki dan

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 2 minute
9 razloga zasto biste trebali jesti tamnu cokoladu svaki dan

Svi mi jednostavno obožavamo čokoladu i zapravo nam razlozi za uživanje čokolade nisu potrebni - već to da uvijek u ladici imamo pločicu kvalitetne tamne čokolade govori sasvim dovoljno.

Za sve one koji imaju prilikom konzumiranja čokolade malo grižnje savjesti, dopustite da vas utješimo: Čokolada s visokim postotkom kakaa je obavezan dio svake zdrave dijete. Neki čak priznaju da bi tamnu čokoladu trebali uvrstiti na dnevne jelovnike.

U ovom članku ćemo nabrojati 9 razloga zašto bi se baš svi morali dobro osjećati prilikom konzumiranja naše slatke tamne čokoladne delicije:

1.) Tamna čokolada nas usrećuje

Ne samo zbog toga, jer je njen okus jednostavno božanstven (iako i to pomogne pri tome), nego zato, jer sadrži ključan sastojak koji se zove triptofan. Triptofan je naime aminokiselina koju upotrebljava mozak za produkciju serotonina (neurotransmitera koji uzrokuje osjećaj sreće).

2.) Tamna čokolada sadrži visoki sadržaj kvalitetnih vlakana

100 gramska tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (70-85%) sadrži 11 grama topljivih vlakana. Topljiva vlakna pomažu kod snižavanja kolesterola, duže vremena održavaju osjećaj sitosti i odlična su za naš probavni sustav.

3.) Konzumiranje tamne čokolade je dobro za naš mozak

Izvješća stručnjaka govore da konzumiranje čokolade može razbistriti um i spriječiti nastanak demencije. Četrdesetogodišnja studija je naime pokazala da su ljudi koji su redovito konzumirali čokoladu imali bolje pamćenje.

4.) Tamna čokolada je odlična za naše srce

Konzumiranje tamne čokolade snižava rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Jedna od studija je čak pokazala povezanost konzumiranja čokolade pet ili više puta tjedno sa više od 57 postotnim poboljšanjem od rizika za nastanak bolesti srca i krvožilnog sustava.

5.) Tamna čokolada čini djecu sretnijom

Tko ne želi imati sretnu djecu? Finci su u znanstvenoj studiji dokazali da majke koje konzumiraju više čokolade tijekom trudnoće imaju kasnije sretniju i bolju djecu.

6.) Tamna čokolada sadrži puno flavonoida

Flavonoidi su naime jak prirodan antioksidant koji snižava krvni tlak, kontrolira razinu kolesterola i pozitivno utječe na održavanje zdravlja krvnih žila.

7.) Tamna čokolada je odlična za našu kožu

Zbog toga što sadrži fenole i katehine (dva prirodno prisutna antioksidanta u kakau) konzumiranje tamne čokolade nas štiti od sunčanih opeklina.

8.) Tamna čokolada je prirodno sredstvo za ublažavanje stresa

Tamna čokolada dokazano snižava razinu stresnih hormona.

9.) Malena djeca u biti ne vole gorak okus kakaa u tamnoj čokoladi i zato je neće dijeliti s nama - Više za nas! ;)

Sažeto po: HuffingtonPost.com

>> Još više razloga zašto je tamna čokolada korisna za naše zdravlje <<

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual