Dok se nisu razvile metode mljevenja i drobljenja koje su osigurale odgovarajuću veličinu čestica, čokolada u prahu nije bila poznata. Danas ju poznaju svi koji se bave kuhanjem i pripremom čokoladnih jela i pića. Čokolada u prahu je, naime, sastojak mnogih čokoladnih recepata i danas je u svijetu kuharstva i kulinarike praktično neizostavna.
Čokolada i kakao u prahu – je li to jedna te ista stvar?
Čokolada i kakao u prahu nisu jedna te ista stvar. Mnogi misle da su ta dva sastojka jednaka i da je razlika među njima samo u tome kako ih nazivamo, ali to nije istina.
Čokolada u prahu je fino mljevena čokolada. Dobiva se mljevenjem koje traje tolko dugo da nastanu vrlo male čestice. Te male čestice su tako više topive i zbog toga se lakše upotrebljavaju u kuhanju. Možemo ih jednostavno umiješati u druge sastojke i pića, a prilikom toga nas ne brine hoće li se pojaviti grudice te hoće li se sva čokolada zaista otopiti.
Kakao u prahu je samo jedan od suhih sastojaka čokolade, sadrži najmanji udio masti. Čokolada kao cjelina, naime, sadrži suhe kakao dijelove, u koje spada kakao u prahu. Pored toga čokolada sadrži i mlijeko, masti te druge dodatke. Kakao u prahu daje čokoladi taj karakterističan okus koji svi tako obožavamo. Kakao u prahu ne možemo jednačiti s čokoladom u prahu, jer te dvije stvari nisu međusobno zamjenjive. Treba zapamtiti da bez kakaa u prahu ne bi bilo čokolade u prahu.
Upotreba čokolade u prahu
Kao što je već bilo spomenuto, čokolada u prahu se najčešće upotrebljava prilikom izrade hrane i pića koja sadrže čokoladu. Majstori kuhanja poznaju mnogo recepata koje nikako ne bi mogli realizirati bez čokolade u prahu. Tako se ta čokolada upotrebljava za izradu čokoladnih preljeva te punjenja za torte, kekse i druge čokoladne slastice. Proizvođači pahuljica s čokoladom u prahu svojim pahuljicama daju okus po čokoladi, a tu finu čokoladu u prahu koriste i proizvođači sladoleda. Vjerovali ili ne, danas postoje i gume za žvakanje s okusom čokolade. Njihovi proizvođači za čokoladni okus upotrebljavaju finu čokoladu u prahu. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti čokoladna pića. Hladna i topla čokoladna pića dobivaju svoj okus pomoću čokolade u prahu. Kao što vidimo, čokolada u prahu je u današnjem svijetu praktično neizostavna, jer daje okus raznim slasticama i pićima.
Čokoladna maska za lice
Čokoladu u prahu upotrebljava kozmetička industrija. Danas možemo naći na trgu masku za lice koja sadrži sirovu čokoladu u prahu. Naravno, ta čokolada je najbolje kvalitete i ima visoku količinu kakaa te nisku količinu masti i drugih dodataka. Sadrži samo prirodne tvari koje se najbolje pobrinu za našu kožu. Sirova čokolada u prahu sadrži puno antioksidanta. Jedna žlica sirove čokolade u prahu sadrži ih više od 20 000. To znači da ima sirova čokolada u prahu antioksidantne značajke pomoću kojih usporava starenje kože. Starenje kože se, naime, pojavljuje zbog radikala koji uzrokuju promjene na koži i ubrzavaju starenje kože. Antioksidanti iz čokolade hvataju te radikale te ih sprječavaju da naštete našoj koži. Tako se cjelokupan proces starenja uspori, koža je glatka, napeta i sjajna.
Čokolada ima puno dobrih učinaka koje čokoholičari po cijelom svijetu sve bolje postaju svjesni. Ako smo još nedavno mislili, da je čokolada samo slatkiš kojim ćemo poboljšati okus u ustima, danas smo došli do spoznaje da je ta hrana bogova mnogo više nego samo slastica. Bilo u obliku table ili praha, čokolada sa svojim odličnim okusom te dobrim utjecajem na tijelo spada u sam vrh po popularnosti kao i po korisnosti.