BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokolada u žilama žena

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
cokolada u zilama zena

Kupnja čokolade, bez obzira na razlog, za svaku je ženu prilično siguran izbor. Ženama čokoladu, odnosno čokoladne proizvode, kupuju oni koji znaju što kupiti i oni koji niti otprilike ne znaju što bi kupili.

Darivanje čokolade ženi, bez obzira na razlog koji je doveo do toga, znači prilično siguran odabir. Ženi kupuju čokoladu odnosno proizvode od čokolade oni koji znaju što kupiti, ali i oni koji ni približno ne znaju što bi joj kupili. Oni s idejama i oni bez njih. Oni koji ju žele usrećiti i oni koji ju ne žele razočarati. (I oni koji joj se žele ispričati.) Prvi zbog toga što ju dovoljno dobro poznaju, što znači da poznaju i njen ukus, koji može biti vrlo specifičan i osebujan, dok drugi zato zbog toga što o njoj znaju premalo. (Treći su obično negdje između.) I nikako ne bi htjeli doživjeti blamažu. Kupnjom čokolade odnosno bombonijere teško ćete doživjeti blamažu. Još teže i zbog toga što je čokolada, čini se, zapisana u ženski DNK.

Kada čokolada ne znači užitak, već biološku potrebu

Opće je poznato da žene koje zbog zdravlja ili fit izgleda izbjegavaju čokoladu, vrlo teško to čine kada je na putu menstruacija. Smanjena koncentracija serotonina, inače poznatog po tome što potiče naše unutarnje zadovoljstvo, povisuje razinu razdražljivosti, neraspoloženja, mijenjanja mišljenja, čak i agresivnosti. Uživanjem čokolade koja sadrži nemalo magnezija, između ostalog poznatog i po tome da ublažava simptome predmenstrualnog sindroma i ublažava glavobolju, u tijelu se također povećava razina serotonina. Zapravo bi mogli reći da imaju žene na neki način biološko opravdanje za čokoladu.

Stoga se ne treba čuditi što su rezultati nekog istraživanja pokazali da je postotak žena koje radije sežu za čokoladom nego za spolnim odnosom uoči menstruacije veći nego inače (i uopće nije zanemariv). Čak štoviše, u biokemijskom smislu navodno nema razlike između spolnog odnosa i uživanja čokolade u većim količinama.

Posebno zanimljivo, posebice za buduće roditelje, jest istraživanje koje su izvršili u Finskoj, a tiče se utjecaja čokolade na stres. Istraživanje je naime pokazalo da uživanje čokolade za vrijeme trudnoće pozitivno utječe ne samo na trudnicu, već i na dijete: djeca čije su mame za vrijeme trudnoće dnevno uživale čokoladu, pokazala se se aktivnijima, otvorenijima, optimističnijima, nego djeca čije mame na meni nisu ubacile čokoladu.

Čokolada, vezivno tkivo uma i duha

Čokolada, koja već dugo uživa status afrodizijaka, potiče stvaranje feniletilamina, koji nazivamo i molekulom ljubavi. Feniletilamin se inače prirodno stvara u našem organizmu, posebice u mozgu i predjelima gdje caruje zadovoljstvo pretvora u dopamin koji je odgovoran za živahne leptiriće u stomaku dok smo zaljubljeni ili uzneseni. Stoga ne čudi da imaju ljudi koji boluju od depresije osjetno niže vrijednosti feniletilamina, inače srodnog amfetaminima. Poboljašano psihofizičko stanje, kao i pojačana sposobnost empatije i viša razina koncentracije nakon pojedenog retka čokolade nikako nisu slučajnost.

Isto kao što nije slučajnost da filmska industrija vrlo rado pred razočaranu ženu s masnom kosom u staroj razvučenoj trenirci gura čokoladu, kutiju čokoladnih bombona ili banjicu sladoleda. Iako razlog njenog mizernog stanja obično počiva u nesretnoj ljubavi, sasvim je logično da ju uz sve nakupljene probleme niti nije briga što čokolada zbog visokog udjela antioksidanta štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala. A o tome da ju zanimaju detalji o protuupalnom djelovanju flavonoida uopće ni ne govorimo. Čak ni smanjenje rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava u ovakvim okolnostima nesretne ljubavi ne dolaze do izražaja. No zna, i to vrlo dobro, da je život ipak nešto ljepši i lakši, da stres polako nestaje i da zbog »kretena« nema smisla zaboraviti na sve ljepote života.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual