BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokolade Zotter za anđele i vragolane

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
cokolade zotter za andzele i vragolane

Tjera li nas čokolada na iskušenje i grijeh što se tiče zdrave prehrane, ili nam pomaže da brinemo o zdravlju, okolišu i svojim bližnjima?

Stablo kakaovca službeno se zove Theobroma – hrana za bogove. Danas s čokoladom povezujemo prije svega iskušenje i žudnju za okusom. Iako se radi o božanstvenoj i anđeoskoj hrani, možda bi ista ipak više spadala u podzemlje pakla? Mišljenja se razlikuju, zato su u kući čokolade Zotter već samo nekoliko godina nakon početka proizvodnje napravili dvije linije: čokoladu za anđeliće i čokoladu za nestašne. Koja je kome namijenjena jasno su naveli na omotima koji su od samog početka do danas prava umjetnost dizajna. Mnogi ih ne bacaju već ih čuvaju, a s njih možete vrlo lako shvatiti kamo spadaju: među bića s krilima ili s rogovima?

Bijela krila, crni rep

Zašto povezujemo s čokoladom ta svjetla eterična bića i pale duše? Toga se nije prvi dosjetio Andreas H. Gratze, dizajner i umjetnik koji je Zotter svojim maštovitim grafičkim dizajnima ponio među najprepoznatljivije čokoladne marke. Anđeoske i demonske poveznice puno su starije i poznatije u mnogim kulturama. Mnogi za dobar okus čokolade kažu da je takav kao da bi ti anđeli plesali po jeziku. Ali i torte koje sadrže toliko kakaa da su posve tamnosmeđe to jest gotovo crne nazivaju se vražjim tortama (devil's cake).

Tjera li nas čokolada na iskušenje i grijeh, što se tiče zdrave prehrane, ili nam pomaže da brinemo o zdravlju, okolišu i svojim bližnjima?

Je li čokolada dakle namijenjena dobrim ili zlim? Je li njeno konzumiranje razvratna navika, užitak koji bi trebao biti grijeh? Ili je to hrana kojom se zaslađuju anđeli? U proizvodnji čokoladica Zotter očito se nisu mogli odlučiti, stoga su napravili čokolade za jedne i za druge. A mi o anđeoskoj i demonskoj strani razmišljamo malo drugačije ...

Prehrambeni grijesi

Zasigurno ste već čuli za izreku koja kruži po društvenim mrežama, a glasi ovako: Čokolada u raju nema kalorija, a serviraju ju kao glavno jelo. Nemoguće. Čokolada bez kalorija ne postoji i nikada ni neće. Kakao je sam po sebi bogat hranjivim tvarima, i kakao maslacem također, dakle čokolada je u svakom slučaju kalorična. Nježna mliječna čokolada ili tamna čokolada po kalorijama se bitno ne razlikuju. No naravno da je velika razlika u tome koji je izvor kalorija. I tu nailazimo na prvo iznenađenje: u tamnoj čokoladi kalorije dolaze iz udjela kakaa, a u mliječnoj većinom od šećera i dodanih masti (u njima ćete naći i palmino te druga ulja). U čokoladi je najzdravija stvar naravno kakao (i kakao maslac), zato je tamna verzija ona koja vodi u nebesa. Što je čokolada tamnija manje ćete sagriješiti uzmemo li u obzir zdravu prehranu.

Jeste li već čuli da je šećer jednako štetan kao alkohol i droge? Da o njemu možemo biti ovisni? Dokazano je da se šećeru teže odupiru žene. Odlično, zar ne? Ne samo što su grešnice one koje obično brinu o kupnji namirnica za cijelu obitelj i odgajaju djecu, već se najčešće i bave svojim tjelesnim izgledom. Njihova nemoć da se čokoladi odupru zvuči kao urok! Ali nije baš tako. Razlika između dobrog i lošeg izbora, između raja i pakla skriva se u kvaliteti. Kvalitetne čokolade s puno kakaa pružaju užitak koji ne bi trebao voditi u grijeh. A čokolade s puno šećera stvaraju ovisnost, kvare nam zube i liniju, ne daju pun okus i za sobom ostavljaju prazninu. Čokolade koje nose blagoslov nebesa crne su i kvalitetne. A one koje nam uvaljuju zlobnici iz podzemlja čokolade su s malo kakaa i loše kvalitete.

Zotter na svjetloj strani

Kada su izrađivali Zotter čokolade za anđeliće i nestašne, Josef Zotter je vjerojatno razmišljao o tome da ih tako nazove u tržišnom smislu. Ali danas je poznato da su njegovi domišljati okusi pločica čokolade korak bliže posmrtnom životu tamo gore. Zašto? Jer s čokoladama Zotter idete u pravom smjeru i jedete čokoladu koja ne samo što je dobra okusom, već i svojom "filozofijom". Za sve čokolade Zotter uporabljaju se sastojci iz pravedne trgovine ("fair trade"), čime se sprječava iskorištavanje radnika i jamči se pošteno plaćanje poljoprivrednicima. Sve čokolade su organske što predstavlja brigu o zdravlju čovjeka, ali i okoliša. Poduzeće Zotter pomaže u programima suzbijanja siromaštva u Nikaragvi, potiče uzgoj kakaa (umjesto kokaina) u Kolumbiji, za svaku prodanu čokoladicu zasadi stablo u Laosu, brine o školskom ručku za djecu izbjeglica iz Burme na Tajlandu ... Njihove čokoladice su dakle definitivno napravljene sa svrhom da dok uživamo u njihovom okusu napravimo i nešto dobro. Upravo zato su čokolade Zotter anđeoske odnosno nebeske i s njima ne možete sagriješiti.

Pročitaj više o čokoladarnici Zotter >>

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual