Riječ »bombon« potječe od francuske riječi »bon«, što znači »dobro«. Dakle u doslovnom prijevodu riječ »bombon« mogli bi prevesti kao »dobrodobro«. Istina je, bomboni, svih oblika, zasigurno su dobri i u njima najviše vole uživati djeca, a teško im mogu odoljeti i odrasli.
Prvi čokoladni bomboni
Prvi bomboni izrađeni su od rastopljenog šećera i bili prilično primitivni, usporedimo li ih s današnjim kreacijama. Izrađivali su ih kuharski majstori na francuskim dvorima, a već i tada su za njima bila luda djeca. Kuhari su počeli polako shvaćati da uz dodatak različitih sastojaka, te slastice postaju sve bolje i slađe. Tako su počeli za izradu bombona najprije dodavati usitnjene lješnjake, orašaste plodove i svježe ili suho voće.
No ubrzo su shvatili da su bomboni, preliveni čokoladom i punjeni različitim sastojcima tako slasni da im nitko ne može odoljeti, bez obzira na njihovu cijenu. Tako se odvijao razvoj čokoladnih bombona, bez kojih danas ne mogu zamisliti život.
Čokoladni bomboni danas
Danas je na tržištu nepregledna masa čokoladnih bombona. Čokoladni majstori znaju pokositi i sami sebe i na tom se području natječu što sami sa sobom, što s konkurencijom. U proizvodnju čokoladnih bombona bacila su se velika čokoladna poduzeća, ali i manji proizvođači. Svi su naime shvatili da kupci naprosto obožavaju tu čokoladnu slasticu. Za kreaciju bombona samo su mašta i raspoloživost sastojaka granica.
Naravno postoje i razlike u samoj izradi čokoladnih bombona.
Neki proizvođači bombone izrađuju tako da masu koja čini unutrašnjost bombona namaču u čokoladi te zatim sve zajedno ostave da se stvrdne. Mana ove metode jest da čokoladni sloj nije uvijek isto debeo kod svih bombona.
Zato su drugi proizvođači, kao na primjer Godiva, razvili metodu kod koje masu i čokoladu naprosto stisnu u kalupe. Tako dobivaju bombone jednako velike, a jednakomjerno je debeo i čokoladni sloj oko njih.
Čokoladni bomboni mogu biti odličan poklon
Ako niste ljubitelj bombona koje možete kupiti u trgovini, možete ih naravno napraviti i sami. Kao za sva čokoladna jela, i za ovu čokoladnu slasticu možete naći dovoljno recepata na internetu ili u kuharicama ili kuharskim priručnicima. Tako možete izraditi čokoladne bombone bez punjenja, koje neki nazivaju i »praznim čokoladnim bombonima«. A možete se malo i pozabaviti i napuniti ih masom koju volite vi ili vaši prijatelji. Kući napravljeni čokoladni bomboni mogu biti odličan poklon za rođendan ili Valentinovo. Nakon što pročitate recepte, shvatit ćete da je izrada sasvim jednostavna. Sve što trebate su kalupi, rastopljena čokolada i sastojci od kojih ćete napraviti »masu« odnosno punjenje za bombone. Mislite li da vam neće uspjeti? Varate se. Ako imate imalo kulinarskih spretnosti, ovaj vam čokoladni pothvat neće uzeti puno vremena, a rezultati će biti odlični i slasni prije svega.
Kao atrakciju spomenut ćemo da su u Švicarskoj izradili čokoladne bombone, prelivene pravim zlatom. Ali bez brige. Te bombone možete bezbrižno jesti jer je folija u koju su umotani jestiva. Za devet takvih bomona, izrađenih od kvalitetne belgijske tamne čokolade, izdvojit ćete oko 30 eura, a dobit ćete ih u lijepoj kutijici.
Zapamtite da čokoladni bomboni, bilo da su kupljeni ili napravljeni kući, uvijek sadrže više nego što je to vidljivo izvana. Njihova unutrašnjost skrivena je i samo ugriz vam može otkriti kakva je zapravo. Stoga idući put kad se odlučite prepustiti čokoladnim bombonima, zatvorite oči, zagrizite v čokoladni bombon i prepustite se božanstvenom okusu koji će se razliti po vašim ustima.