BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokoladni sladoled

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
cokoladni sladoled

Čokoladni sladoled zasigurno je desert bez kojeg ne možete zamisliti ljeto. Kako biste se inače ohladili za ljetnih vrućina?

Sladoled, bilo da se radi o onom s okusom čokolade ili jagoda, smrznuti je desert, napravljen od mlijeka i vrhnja kojima su dodani razni voćni ili drugi dodaci. Obično je dodan i šećer, a sve više se koriste i umjetna sladila. Naravno razni proizvođači dodaju i bojila, konzervanse i druge dodatke, a sve s namjerom da podignu kvalitetu i sam okus te izgled sladoleda.

Povijest čokoladnog sladoleda

Sladoled nam je poznat već podosta vremena. Već 400 pr. Kr. su Perzijci »otkrili« nekakvu preteću sladoleda. To je bio vrlo ohlađeni desert u obliku pudinga, napravljen od voća, sitnih špageta te vode. Sladoled su poznavali i Kinezi koji su se oko 200 pr. Kr. vrlo rado zaslađivali smrznutom mješavinom mlijeka i riže. Naravno da su povijest sladoleda pisali i Rimljani. Njihov car Neron bio je poznat po tome da je svojim slugama naredio da mu s planina donesu snijeg. Isti su zatim miješali s voćem, medom i orašastim plodovima te mu ga ohlađenog poslužili na gozbama, kojih na rimskom dvoru nije nedostajalo. Recepti za preteće sladoleda su tako sve do 18. st. sadržavali uravo običan snijeg koji su određenim tehnikama obradili, dodali razne dodatke i poslužili ga.

A u 18. st., točnije 1718. u Engleskoj se pojavio prvi recept za sladoled, kakav znamo danas. Za izradu je bilo potrebno mlijeko, vrhnje, šećer, led te naravno voće koje je sladoledu dalo dodatan okus.

Od tada nadalje sladoled se širio Europom i Amerikom, kamo su ga ponijeli kolonijalci koji su u seobi napustili Stari kontinent.

Sve što je bilo potrebno za razvoj čokoladnog sladoleda bila je samo veća dostupnost čokolade, na što nije bilo potrebno dugo čekati dolgo.

Od pojavljivanja prvog recepta za sladoled pa do današnjih dana prošlo je više od 250 godina i sami možemo vidjeti da je razvoj sladoleda tekao ukorak s razvojem industrije. Ista je omogućila bolju i bržu izradu sladoleda, a razvojem hladnjaka puno se olakšalo njegovo pohranjivanje, a i zbog razvoja strojeva povećala se proizvodnja sladoleda koji je tako postao dostupan svakome tko ga je poželjeo.

Čokoladni sladoled – broj 2 na svijetu

Danas je sladoled s okusom čokolade vrlo omiljen kod svih, a posebice kod pravih ljubitelja čokolade. No zanimljivo jest da po statističkim podatcima čokoladni sladoled nije najomiljeniji na svijetu. U Americi, gdje u prosjeku svaki Amerikanac pojede više od 13 litara sladoleda godišnje, najomiljeniji je sladoled od vanilije, a zatim slijedi sladoled od čokolade. Ti brojevi govore o omiljenosti čokoladnog sladoleda u prodavaonicama gdje prodaju samo sladoled.

U supermarketima su brojke malo lošije – tamo je čokoladni sladoled tek na petom mjestu, a premašuju ga razni voćni sladoledi te sladoledi s orašastim plodovima, a na vrhu opet kraljuje sladoled s okusom vanilije. I u drugim državama brojevi govore slično i očito je da unatoč sveopćoj omiljenosti čokolade po svijetu njena sladoledna varijanta ipak nije tako omiljena.

Ali ako je vama sladoled od čokolade uvijek prvi izbor, nemojte se opterećivati gornjim brojevima. Ako ste vješti u kuhinji, možete ga bez problema i sami napraviti kući. Na internetu je puno recepata koji vam mogu pomoći u izradi vašeg sladoleda od čokolade. Tako možete sami napraviti sladoled od onih sastojaka koji su vam dobri. Loša strana tvorničkih sladoleda jest da obično sadrže veće količine šećera, a koji ako ih jedemo previše mogu povećati tjelesnu težinu. A ako se odlučite za to da ćete sladoled od čokolade napraviti kući, možete sami birati sastojke i napraviti onakav sladoled koji ćete jesti bez brige i u većim količinama. Isprobajte različite sastojke i malo se poirajte s njimia Vaš vlastiti čokoladni sladoled zasigurno će vrlo oduševiti vašu djecu, prijatelje te rodbinu.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual